Vaikka sosiaalisen median alustoilla on ikärajat, joka usealla alustalla on 13 vuotta, käyttävät monet lapsetkin sosiaalista mediaa omilla tileillä. Erityisesti Instagram ja TikTok ovat suosittuja somealustoja, joille lapset saattavat tehdä tilejä jopa vanhemmilta salaa.
Moni vanhempi miettii, milloin lapsen voi antaa avata oman sometilin. Asiantuntijoiden mukaan on tärkeä miettiä lapsen kypsyyttä, kun sometilin avaaminen tulee puheeksi kotona.
Jos ja kun lapsella on jo sometilejä, on niiden käytöstä ja sisällöstä syytä keskustella lapsen kanssa. Asiantuntijat ovat antaneet keskustelun tueksi esimerkkikysymyksiä, jotka käydä läpi lapsen kanssa.
Mitä sometilejä sinulla on?
Tämä on hyvä aloituskysymys, etenkin jos et aidosti tiedä, mitä sometilejä lapsella saattaa olla. Älä kuitenkaan ota aihetta esiin kuulustelumaisesti, vaan keskustelevasti. Voit kertoa esimerkiksi asiasta, jonka näit itse somessa ja sitä kautta viedä keskustelun lapsen sometilien suuntaan.
Kehen pidät eniten yhteyttä somessa?
Sosiaalisuus kuuluu someen, joten on hyvä selvittää, kenen kanssa lapsi on yhteydessä somessa. Ovatko he samoja kuin hänen kaverinsa, joita hän näkee koulussa ja vapaa-ajalla? Mainitseeko lapsi nimiä, jotka ovat sinulle outoja? Jos kyllä, pyydä häntä kertomaan heistä lisää. Kysy myös millaisissa someryhmissä hän on mukana, keitä muita niissä on ja mitä ryhmissä tapahtuu.
Ovatko tilisi yksityisiä?
Internetissä on tärkeä huolehtia omasta yksityisyydestä, mutta lapset eivät vielä välttämättä ymmärrä sen merkitystä. Puhu yksityisyyden suojelemisesta ja internetin turvallisesta käytöstä sekä varmista, että lapsen tilit ovat yksityisiä julkisen sijaan.
Mitä julkaiset somessa?
Kysy lapsesi somejulkaisuista, jotta saat tietää, miten hän tuo itseään somessa esiin. Keskustelkaa julkaisujen merkityksestä ja miten niillä voi antaa itsestään tietynlaisen kuvan. Kannusta lasta miettimään kriittisesti, mitä hän julkaisee somessa. Jos lapsi julkaisee kuvia itsestään, käykää läpi millaisia kuvia lapsi mielellään julkaisee ja miltä kuvien julkaiseminen hänestä tuntuu. Tämän myötä voitte alkaa keskustella myös siitä, miten lapsi suhtautuu itseensä yleisemmin.
Oletko nähnyt somessa jotain, mistä haluaisit keskustella?
Painota lapselle, että kuuntelet häntä ja olet hänen tukenaan, jos hän haluaa puhua jostain someen liittyvästä asiasta. Anna lapsen avautua sinulle huolistaan ja osoita kiinnostuksesi, mutta älä tuomitse. Voit myös käydä keskustelua esimerkkien avulla, jos tiedät somessa levinneen jotain, joka voisi herättää lapsessa negatiivisia tunteita.
Miltä somen käyttö sinusta tuntuu?
Vertaileeko lapsesi itseään muihin? Onko somessa jotain, joka stressaa lasta? Mikä somessa tuo lapselle iloa? Kysy lapseltasi myös, mitkä ovat hänen mielestään somen hyviä ja huonoja puolia. Muistuta myös, että kaikki mitä hän somessa näkee, ei ole aitoa tai totta.
Lähde: HuffPost
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja