Opeta lapsi hoitamaan suun terveyttä – sairas suu sairastuttaa

Opeta lapsi hoitamaan suun terveyttä – sairas suu sairastuttaa
Kuva: Diana Polekhina

Suunterveydellä voi olla yllättävän suuri merkitys yleisen terveyden kannalta. Pienen lapsen suun ja hampaiden terveydestä huolehtiminen on vanhemman tehtävä. Samalla vanhempi näyttää mallia suunterveyden hoitamiselle tulevaisuutta ajatellen.

Jokaisella lapsella on oikeus hyvään perustaan elinikäiselle suunterveydelle. Päävastuu oikeiden suunhoidon päivittäisten rutiinien ja terveellisten elintapojen opastamisesta on vanhemmilla.

“Jo odottavan perheen tulisi huomioida syntyvän lapsen suunterveys. Syntymän jälkeen huoltajien tulisi huolehtia pienokaisen suunterveydestä ja lapsen kasvaessa näyttää esimerkkiä hyvistä suunterveystavoista”, asiantuntijahammaslääkäri Aija Hietala-Lenkkeri Hammaslääkäriliitosta sanoo tiedotteessa.

Vanhemmat ovat tärkein vaikuttaja terveystottumusten ja asenteiden muodostumiseen; lapset omaksuvat kotoa positiivisen asenteen suunterveydestä huolehtimiseen. Pienenä opittu kantaa läpi elämän, minkä takia jokaisen tulisi saada jo varhaislapsuudessa vanhemmilta riittävät tiedot ja taidot huolehtia suunterveydestä.

Hammaslääkäriliiton Avaa suu -sivustolla on tarjolla tietoa, testejä ja tietoiskuvideoita suunterveydestä, mitä vanhemmat voivat hyödyntää. Avaa suu on Hammaslääkäriliiton kampanja, joka suunniteltiin erityisesti lapsiperheiden ja odottavien perheiden tueksi, koska lapset oppivat vanhempien esimerkistä.

Ruuhkavuosien toimitus kertoi aiemmin lasten erikoishammaslääkärin vanhemmille antamista muistisäännöistä ja vinkeistä lasten hampaiden pesuun liittyen.

Suun tulehdus voi levitä muualle

Miksi suunterveydestä on niin tärkeä pitää huolta pienestä pitäen? Syy on selvä: suunterveys vaikuttaa koko kehoon ja sairas suu voi sairastuttaa. Suun sairaudet lisäävät tai edesauttavat monien yleissairauksien puhkeamista ja pahenemista. Esimerkiksi suun pitkäaikainen tulehdus aiheuttaa elimistössä matala-asteisen tulehduksen, jolla voi olla haitallisia vaikutuksia yleisterveyteen.

“Suun tulehdus voi levitä muualle kehoon verenkierron välityksellä, immunologisten mekanismien kautta tai bakteerien rakenneosien välityksellä. Tulehdus voi aiheuttaa verenmyrkytyksen, sydänläppien tulehduksen, nikamatulehduksen tai paiseita aivoissa, keuhkoissa, vatsaonteloissa tai maksassa”, suu- ja leukasairauksien linjajohtaja, ylihammaslääkäri Hellevi Ruokonen toteaa tiedotteessa.

Suun pitkäaikaisen tulehduksen seurauksena voi olla sairauden, kuten diabeteksen, hoitotasapainon heikentyminen tai muun muassa valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin riskin lisääntyminen. Hoitamattomat suun tulehdukset voivat myös aiheuttaa hengenvaarallisen verenmyrkytysriskin terveillä henkilöillä tai vaikuttaa tuleviin hoitoihin, kuten sydänleikkauksen tai syöpähoitojen aloituksen siirtymiseen.

“Tulehduksen merkit on tärkeä tunnistaa. Verenvuoto ikenistä tai turvotus ovat merkkejä tulehduksesta. Tulehdus voi oireilla kipuna, lisääntyneenä hampaan liikkuvuutena, purenta-arkuutena tai suun avausrajoituksena”, erikoishammaslääkäri Jaana Helenius-Hietala kertoo.

“Krooniset suun tulehdukset eivät kuitenkaan useimmiten aiheuta minkäänlaisia oireita, minkä vuoksi hammaslääkärin tekemä säännöllinen suun tutkimus ja huolellinen suuhygienia on paras tapa ehkäistä hammassairauksia”, hän lisää.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *