Useat alueet vaikeuksissa lastensuojelun järjestämisessä lain mukaisesti

Useat alueet vaikeuksissa lastensuojelun järjestämisessä lain mukaisesti
Kuva: Annie Spratt

Lastensuojelun asiakasmäärät ovat viime vuosina vähentyneet tai pysyneet ennallaan, vaikka lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioiden mukaan lastensuojelussa on asiakkaana noin 40 000 lasta ja lapsiperheiden sosiaalityössä on noin 120 000 lasta. Arviot perustuvat ensimmäisiin sosiaalihuollon seurantarekisterin tietoihin.

Useilla hyvinvointialueilla on vaikeuksia järjestää lastensuojeluasioiden käsittely lainmukaisten aikarajojen ja asiakasmäärien raameissa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottaa. Tilanne ei ole parantunut verrattuna kevään 2023 tilanteeseen. Lastensuojelusta on säädetty lastensuojelulaissa.

THL:n vuoden 2023 lastensuojelun käsittelyaikoja ja henkilöstömitoitusta koskevista tilastoista ilmenee, että tilanne on erityisen vaikea Pohjanmaan, Päijät-Hämeen sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla. Asiakasmäärien ylitysten syiksi kuvattiin muun muassa henkilöstövajetta ja hyvinvointialueiden aloituksesta johtuvia muutoksia tehtävänkuvissa. Hyvinvointialueet kertovat myös erilaisista kehittämistoimista palvelutarpeen arvioinnin nopeuttamiseksi.

“Hyvinvointialueilla on paljon haasteita, mutta myös yritystä löytää kestäviä ratkaisuja lapsiperheiden tukemiseen”, kehittämispäällikkö Martta Forsell THL:lta toteaa.

Kevääseen 2023 verrattuna lastensuojelun järjestämisen indikaattorit ovat heikentyneet useilla hyvinvointialueilla. Vain Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Helsingissä ja Itä-Uusimaalla lastensuojelun järjestämisen indikaattorit olivat täysin tai lähes täysin lainmukaiset.

Henkilöstömitoitus lastensuojelussa on vähentänyt todellisia ylilyöntejä

Lastensuojelun henkilöstömitoitus tiukkeni vuoden vaihteessa ja jatkossa yhdellä sosiaalityöntekijällä saa olla enintään 30 asiakasta. Kehittämispäällikkö Laura Yliruka THL:lta kertoo sosiaalityöntekijöiden pitävän henkilöstömitoitusta periaatteessa hyvänä ja mitoitus on vähentänyt todellisia ylilyöntejä, joissa yhdellä sosiaalityöntekijällä on saattanut olla 60-100 lapsen asiat hoidettavana.

“Nyt kentällä ollaan huolestuneita varhaisemman tuen eli lapsiperheiden sosiaalityön kuormittumisesta. Lastensuojelua ei välttämättä niin usein tarvita, jos kevyempi palvelu tukee perheitä. Huolena kuitenkin on, että paikoin ovi lastensuojeluun on liian kapea, eikä perhe saa oikea-aikaisesti tarpeeksi tukea”, Yliruka toteaa.

Toisin kuin lastensuojelussa, ei lapsiperheiden sosiaalityölle ole asetettu enimmäisasiakasmääriä. Yliruka sanoo, että vuoropuhelu johdon ja ammattilaisten välillä on välttämätöntä, jotta prosessit saadaan organisoitua mielekkäällä tavalla.

“Näyttäisi olevan myös tarve lastensuojelun kokonaisuudistukselle, mikä onkin hallitusohjelmassa mainittu”, Yliruka pohtii.

Monilla suomalaisilla voi olla vääriä käsityksiä lastensuojelusta ja siitä, kuinka se todella toimii. Lisäksi lastensuojelussa on omia sudenkuoppia. Ruuhkavuodet julkaisi aiemmin artikkelin, jossa kerrotaan näistä sudenkuopista äidin ja kokemusasiantuntijan näkökulmasta.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *