Lasten rasitusvammat yleistyvät: Tästä oireesta tunnistat sen

Lasten rasitusvammat yleistyvät: Tästä oireesta tunnistat sen
Kuva: Pixabay / Alex Fox

Lasten harrastukset aikatauluttavat lukuisten suomalaisperheiden arkea. Harrastuksilla on monia hyötyjä, mutta etenkin liikunta- ja urheiluharrastuksiin liittyy myös riski saada erilaisia vammoja niin rasituksen kuin loukkaantumisten myötä.

Lasten sekä nuorten rasitusperäiset tuki- ja liikuntaelimistön vammat ovat lisääntyneet ja yleensä ne liittyvät urheiluun. Näin toteaa Oulun yliopistollisen sairaalan lasten ortopedi, professori ja ylilääkäri Juha-Jaakko Sinikumpu sanomalehti Kalevassa. Sinikumpu kohtaa viikoittain nuoria, jotka tulevat vastaanotolle rasitusvammojen vuoksi.

Ilmiö ei koske vain suomalaislapsia ja -nuoria. Eurooppalaisessa urheiluortopedisessä asiantuntijaryhmässä mukana oleva Sinikumpu on huomannut, että lasten ja nuorten urheiluvammat ovat lisääntyneet myös muissa Euroopan maissa.

“Kollegoiden kanssa olemme kiinnittäneet huomioita samaan asiaan, joten kysymyksessä on länsimaissa laajemminkin esiintyvä asia junioriurheilun parissa”, hän kertoo Kalevassa.

Mistä rasitusvammojen yleistyminen johtuu? Sinikummun mukaan taustalla on se, että nuoret erikoistuvat tiettyihin lajeihin nuorempana ja omaa päälajia harrastetaan ohjatusti ja ympäri vuoden. Jos ennen lapset pelasivat pihapelejä ja lajit vaihtuivat vuodenaikojen mukaan, harrastaa nykyään moni pääasiassa yhtä lajia.

“Jotkut innokkaimmat ja lahjakkaimmat saattavat treenata useammassa joukkueessa, esimerkiksi eri ikätasoryhmissä yhtä aikaa. Itseään vanhempien ryhmissä kuormitustaso voi nousta liian korkeaksi”, Sinikumpu kommentoi.

Rasitusmurtumat harvinaisempia

Rasitusvammoja voi tulla monien eri lajien harrastajille. Yleensä niitä ilmaantuu polven ja nilkan alueelle, erityisesti jänteiden ja luiden yhtymäkohtiin. Etenkin 11-13-vuotiaat kasvuikäiset nuoret ovat alttiita rasitusvammoille, koska tuolloin luut kasvavat kasvupyrähdyksen aikana nopeasti. Nuorten luusto on tuossa vaiheessa yhtä hauras kuin naisilla vaihdevuosien jälkeen.

Kun lapsi tai nuori keskittyy liian voimallisesti yhteen lajiin, on seurauksena helposti se, että lajille ominaiset lihasryhmät vahvistuvat, mutta elimistö saa vain yksipuolista rasitusta. Tästä voi seurata lihasvoiman ja -hallinnan epätasapaino, joka lisää riskiä rasitusvammoille.

Varsinaiset luiden rasitusmurtumat ovat lapsilla ja nuorilla harvinaisempia. Kalevan mukaan ne ilmenevät lähes poikkeuksetta säären, nilkan tai jalkaterän alueilla ja tulevat pitkän ajan kuluessa, kun rasitus toistuu ja elimistöllä ei ole aikaa levätä ja toipua fyysisestä kuormituksesta.

Rasitusvammalle tyypillinen oire on harjoitukseen liittyvä kipu, joka helpottaa levossa eikä sillä ole yhtä tiettyä alkamishetkeä. Rasituskipua voi ilmetä myös silloin, jos harjoitusvälineet tai -varusteet ovat vasta vaihtuneet tai jos harjoituspaikka ja -alusta ovat muuttuneet. Rasitusvamma voi ilmetä myös epäsuorasti, kuten lapsen osoittaessa vähemmän innostusta ja halua lähteä harjoituksiin.

Lepo parantaa

Tauko harrastuksesta ja liikunnasta on usein tarpeen, jos lapsi valittaa rasituskipua toistuvasti.

“Jos kipu jatkuu tai pahenee heti urheiluun palatessa, kannattaa hakeutua lasten ortopedin vastaanotolle ja sitä kautta tarvittaviin jatkotutkimuksiin sekä hoitoihin”, Sinikumpu neuvoo Kalevassa.

Lasten ortopedi korostaa toipumisessa levon merkitystä. Etenkin rasitusmurtuman parantuminen voi vaikeutua ja hidastua, jos liikkumaan palataan ennen kuin luutuminen on riittävästi edistynyt.

Rasitusvammojen paranemisennuste on yleensä hyvä. Kunhan paranemiselle annetaan riittävästi aikaa, menevät rasitusvaivat useimmiten ajan kanssa ohi ja paranevat.

Jos lapsen liikuntaharrastuksesta tulee liian kilpailuhenkistä, voi harrastusinto latistua. Voit lukea tästä aiheesta lisää Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemassa artikkelissa.

Lähde: Kaleva

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *