Koulumatka tutuksi – harjoittele lapsen kanssa jo kesällä!

group of people wearing white and orange backpacks walking on gray concrete pavement during daytime
Kuva: note thanun

Kun koulut alkavat jälleen elokuussa, on tien päällä satojatuhansia alakoululaisia, joiden joukossa on noin 58 000 ekaluokkalaista. Liikenteessä kulkeminen itsenäisesti voi olla vierasta etenkin pienimmille koululaisille, minkä takia koulumatkan harjoitteleminen yhdessä lapsen kanssa on tärkeää.

Kesää on monta viikkoa vielä edessä, mutta lämmöstä ja lomasta nauttiessa kannattaa suunnata ajatuksia myös jo syksyyn ja lasten koulujen alkuun. Jos lapsi on menossa syksyllä kouluun, mutta koulumatkaan ja liikennekäyttäytymiseen ei ole vielä hänen kanssaan perehdytty, kannattaa harjoitteleminen aloittaa hyvissä ajoin, muistuttaa Autoliitto.

Koulureitti kannattaa kulkea lapsen kanssa useamman kerran. Lapsen on hyvä antaa itse havainnoida muuta liikennettä sekä tehdä päätöksen siitä, milloin on turvallista ylittää tie. Aikuisen tehtävä on puuttua tarvittaessa tilanteeseen ja opastaa lasta.

”On tärkeää korostaa, että kenenkään muun tekemiin ratkaisuihin ei pidä luottaa, vaan aina on itse havainnoitava tilannetta. Esimerkiksi kaverin perässä ei siis saa juosta suinpäin tien yli”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen neuvoo.

Kun lapsi on huolellisesti oppinut koulureitin, on hänen aika kulkea se harjoitusmielessä aivan itse. Vanhempi voi tarkkailla matkan kulkemista huomaamatta satunnaisissa paikoissa reitin varrella.

Sovi pelisäännöt puhelimen käytölle koulumatkalla

Koulumatkalla on muitakin vaaranpaikkoja kuin autotiet ja niillä kulkevat ajoneuvot. Autoliiton mukaan tien ylitystä edeltävän huolellisen havainnoinnin lisäksi on syytä painottaa myös yllättävään poukkoiluun liittyviä riskejä.

”Vaaratilanne aiheutuu, jos yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän reunasta ryntää yllättäen sen toiselle puolelle varmistamatta, lähestyykö edestä tai takaa pyöriä, mopoja, sähköpotkulautoja tai muita välineitä”, Vesalainen varoittaa.

Monella ekaluokkalaisella on käytössä oma puhelin ja lapsen kanssa on tärkeä sopia siihen liittyvät pelisäännöt; puhelinta ei saa käyttää liikenteessä liikuttaessa. Lapselle on syytä painottaa, että tämä koskee niin soittamista, viestittelyä kuin pelailua sekä netin selaamista.

”Puhelimeen ei pidä vastata tai kirjoittaa viestiä liikenteessä. Soittajalle tai viestin lähettäjälle voi sitten palata myöhemmin, turvallisemmassa tilanteessa ja paikassa. Tässäkin asiassa aikuisten pitää toimia hyvänä esimerkkinä”, Vesalainen ohjeistaa.

Käy läpi yllättäviä tilanteitakin

Huolellisuus liikenteessä myös tutulla reitillä on tärkeää. Tutulla matkallakin voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, jos esimerkiksi liikennevalot eivät toimi. Tästä syystä on tärkeä muistaa kertoa lapselle tällaisen tilanteen mahdollisuudesta sekä ohjeistaa, miten silloin tulee toimia.

Lasta on myös muuten tärkeä muistuttaa, että liikennevaloissa vihreän valon palaessakin on havainnoitava sivuille ennen kuin astuu suojatielle.

”Aina on mahdollista, että joku ajaa punaisia päin, vaikka niin ei saisi koskaan tapahtua, ja saattaahan sieltä tulla hälytysajoneuvokin”, Vesalainen muistuttaa.

Löydät lisää vinkkejä koulumatkan harjoitteluun Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemasta artikkelista täältä ja lisätietoa löydät myös Fiksusti kouluun -ohjelman sivuilta. Lasta kannattaa kannustaa myös koulupyöräilyyn, ja voit lukea aiheesta lisää täällä.

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.