Tarkkuus on valttia, kun perheessä on ruoka-aineallergikko!

girl in red and white striped shirt holding white ceramic bowl with red and black fruits
Kuva: Vitolda Klein

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton mukaan 5-8 prosentilla suomalaislapsista esiintyy ruoka-allergiaa. Liitto kertoo sivuillaan, että lasten ruoka-allergiat paranevat usein kouluikään mennessä. Aikuisten ruoka-allergia on suhteellisen harvinaista; allergiaoireita saa noin 2-5 prosenttia suomalaisaikuisista.

Jos kotona on ruoka-allergikko, on ruoanlaitossa oltava tarkkana, ettei ruoan joukkoon pääse eksymään vahingossa allergeenejä. Sama on muistettava myös, jos kotiin on tulossa esimerkiksi juhlavieraita, jotka ovat allergikkoja. Tai jos lähtee ulos syömään, on allergeenit tärkeä varmistaa ravintolassa. Muuten syömisellä voi olla ikävät seuraukset, muistuttaa Allergia-, iho- ja astmaliitto Ruoka-allergiapäivän yhteydessä.

Tarkkuus ja tieto allergeeneista on tärkeää, sillä allergiaa aiheuttavia aineita voi olla yllättävissäkin paikoissa. Kananmuna on yksi keskeisimpiä allergeeneja, joka aiheuttaa oireita varhaislapsuudessa, ja sitä voi löytyä esimerkiksi pastasta tai keksien koristeluaineesta. Aikuisista kala-allergikkojen on hyvä tietää, että esimerkiksi valkoviinien kirkastusaineissa voi olla kalaa.

Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa, että allergiselle ruokaa valmistettaessa tulee aina varmistaa, että raaka-aineiden ainesosaluetteloissa ei ole allergiselle sopimattomia aineita. Lisäksi liitto toivoo, että kahviloissa ja ravintoloissa olisi saatavilla tieto ruoka-annosten kaikista ainesosista. Näin jokainen asiakas voi itse tarkistaa, mitä annokset sisältävät ja varmistaa, ettei ole allerginen millekään ainesosalle.

Jos ruoka-allerginen syö itselleen oireita aiheuttavaa ruokaa, voi hän saada ikäviä oireita, jotka pilaavat hänen päivän – tai parikin. Tyypillisiä oireita ovat suolisto-oireet, iho-oireet, kutina ja turvotus. Pahimmassa tapauksessa hän voi saada anafylaksian, joka on henkeä uhkaava yliherkkyysreaktio.

”Allerginen voi joutua juoksemaan loppupäivän vessassa tai hänellä on seuraavat kolme päivää ikävää ihottumaa. Hän voi joutua myös sairaalaan, jos hän saa anafylaktisen kohtauksen”, Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkoasiantuntija Anu Sauliala havainnollistaa tiedotteessa.

14 yleisintä ruoka-allergioiden allergeenia

Ruoka-allergioiden on raportoitu lisääntyneen maailmassa. Tutkimusten mukaan etenkin pähkinäallergiat ovat yleistyneet. Allerginen reaktio voi syntyä mistä vain ruoasta, jonka sisältämälle ainesosalle allerginen on herkistynyt. Tyypillisiä ruoka-allergian aiheuttajia aikuisilla ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Lapsilla allergisia oireita aiheuttavat eniten kananmuna, maito ja vehnä. Riski saada anafylaksia on 0,4 prosentilla väestöstä.

EU:n elintarviketietoasetuksessa on määritelty 14 yleisintä allergeeniä, jotka on ilmoitettava elintarvikkeiden pakkauksissa. Myös ruokaa tarjoilevissa paikoissa tulee tiedottaa asiakkaita, jos ruoat sisältävät näitä allergeenejä. 14 yleisintä allergeenia ovat:

  • viljat, gluteeni
  • maito, laktoosi
  • kananmuna
  • pähkinät
  • maapähkinä
  • seesaminsiemenet
  • kala
  • äyriäiset
  • nilviäiset
  • selleri
  • sinappi
  • soija
  • lupiini
  • sulfiitti, rikkioksidi

Esimerkkejä allergioita aiheuttavista tuotteista löydät Allergia-, iho- ja astmaliiton sivuilta löytyvästä tulostettavasta listasta. Liiton mukaan ongelmia syntyy erityisesti, jos allerginen on herkistynyt ainesosille, jotka eivät kuulu yleisimpien allergiaa aiheuttavien aineiden joukkoon. Tällöin on hankalampi selvittää, sopiiko ruoka hänelle.

”Se, että oman allergian aiheuttajaa ei tarvitse kertoa ravintoloiden ja kahviloiden ruoka-annoksissa, voi hankaloittaa allergisen elämää tosi paljon. Tällöin allergisen täytyy olla erityisen tarkka, mutta myös niiden, jotka tekevät hänelle ruokaa”, liiton allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs toteaa.

Ruoka-allergiapäivää vietetään 13. lokakuuta ja sen järjestävät Allergia-, iho- ja astmaliitto sekä sen jäsenyhdistykset. Tänä vuonna päivän teemana on ruoka-allergiat ja ravintolassa käyminen. Löydät lisätietoa Ruoka-allergiapäivästä täältä.

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.