Näitä en vaihda: Villasukat, sauna ja kirosanat – “Mikään ei lievitä harmitusta paremmin, kuin painokas perkele”

Näitä en vaihda: Villasukat, sauna ja kirosanat – “Mikään ei lievitä harmitusta paremmin, kuin painokas perkele”
Kuva: Nicole Geri

Teksti Anna-Leena

Kysyin espanjalaiselta mieheltäni, mikä hänestä on parasta Suomessa. Ensimmäinen vastaus oli sauna. Hän rakastaa saunomista ja hänen kanssa on hyvin helppoa matkustaa Suomeen, koska hänestä kaikki on Suomessa ihanaa, eksoottista ja hyvää. Aloin itsekin miettiä, mitä ikävöin Suomesta nyt Espanjassa asuessani.

Villasukat

Kesällä käytän sukkia vain urheillessa (Lue: kerran kesässä) ja talvella käytän vain villasukkia. Olemme levittäneet villasukkien ilosanomaa Sevillassa tuomalla niitä tuliaiseksi koko suvulle. Lattiat on talvella Sevillassa jäisen kylmiä ja ilman villasukkia varpaat monesti kohmeisen tunnottomat. Laitan villasukat jalkaan marraskuussa ja kuorin ne pois helmikuussa.

Ihmisten rehellisyys ja luotettavuus

Tuntuu jotenkin tosi surulliselta, miten epäluuloinen minusta on vuosien saatossa tullut. Sellaiset asiat, jotka ennen tuntuivat ihan normaaleilta, tuntuvat nyt ihan mahdottomilta, kuten että jollain talonmiehellä on joku yleisavain! Siis mitä ihmettä? Ai että joku voi tulla teille omalla avaimella? “No miks tulis?” kysyisi suomalainen. “No voi kuule, vaikka kuinka monesta syystä”, ajattelee espanjalainen.

Sevillassa ei voi ikinä jättää mitään autoon, jos lähdet itse autosta ja paikalliset ovat neuvoneet minua pitämään esim. käsilaukkua autossa aina jalkatilassa: ei koskaan penkillä tai sylissä tai joku voi liikennevaloissa rikkoa ikkunan ja varastaa sen. Puhelimeen ei TIETENKÄÄN vastata omalla nimellä tai puhelun aikana kerrota, että “en ole juuri nyt kotona, soitatko myöhemmin”. Ovea ei myöskään avata kellekään, kysymättä ensin lukitun oven takaa “Quién es?” Kuka sinä olet?. Tällaisiin asioihin tottuu, ikävä kyllä. Suomessa näin toimiessamme saamme tietenkin osaksemme kummastelua.

Kypärämyssyt

Siis kypärämyssyt! Näitä jumalallisia kapistuksia en ole Espanjasta löytänyt. Ne herättää aina ihastusta ja huvitusta paikallisissa. Lapsilla on pipo aina silmillä tai korvat paljaana, mutta ohut puuvillainen kypärämyssy on monesti juuri passeli.

Kirosanat

Me kiroillaan harvoin, mutta kun valmis kakku tippuu ja levahtaa keittiön lattialle tai astut yön pimeydessä paljain varpain legopalikan päälle, ei ole mitään, mikä lievittäisi kipua ja harmitusta paremmin, kun painokas “perkele”.

Sauna

Vaikka Sevilla on itsessään kuin sauna monta kuukautta vuodesta on meillä silti ikävä saunaa. Olisin valmis luopumaan vaikka makuuhuoneesta, jos saisin sen paikalle saunan. Saunassa puhdistuu keho ja mieli ja maalliset huolet valuu hien mukana viemäriin. Saunassa on pakko pysähtyä.

Hajuttomat terveyssiteet

Espanja on tuoksujen luvattu maa ja jopa terveyssiteisiin lisätään miedon imelää kukkaistuoksua. On olemassa myös hajuttomia versioita, mutta
ne on löydettävä kymmenien tuoksupommipakkauksien joukosta arpapelillä, koska hajusteista ei aina paketissa mainita. “Sensitive” ei esim. tarkoita samaa, kuin hajusteeton. Viimeksi sain paheksuvia katseita myyjältä, kun yritin löytää hajusteettomat siteet haistelemalla paketteja. Ei onnistunut, varsinkaan maski naamalla.

Karkit

Espanjassa syön karkkia pari kertaa vuodessa. Espanjalaiset karkit ovat joko sokerikuorutteisia vaahtohöttöjä tai viinikumeja. Kaipaan suomalaisia happaman kirpeitä ufoja, joita on imeskeltävä silmät kierossa ja joiden syömisen jälkeen kitalaki on riekaleina seuraavan viikon.

Pussilakanat

Espanjassa on aina käytetty lakanoita peittona. Lakanan päälle asetellaan paksumpi peitto ja lakanan reuna taitellaan peiton päälle. Ikea on tuonut Espanjaan pussilakanat, mutta missä on ne reiät, joista kädet työnnetään sisälle?? Meillä on Marimekon ja Finlaysonin pussilakanoita, mutta kun ne on pyykissä, pitää reiättömät pussilakanat vaihtaa sulloutumalla itse peiton kanssa pussilakanan sisälle. Jos joskus jostain syystä katoan teille tietämättömille, niin etsi minua pussilakanan sisältä.

Pyörävarasto

Espanjalaisissa kerrostaloissa ei ole yleisiä varastoja. Pyöriä, rattaita, kolmipyöriä ja potkulautoja on säilytettävä kotona. Parveke, jossa olisi kiva nautiskella joskus aamukahvit tai ihastella auringonlaskua, toimii varastona, jonne kulkuneuvot sullotaan seuraavaa käyttökertaa odottamaan.

Lukot ja avaimet

Voin melkein väittää, että Espanjassa jokaista lukkoa kohden on oma tanssinsa. Nämä koreografiat oppii vain kokeilemalla ja harjoittelemalla ahkerasti. Joskus ovi aukeaa avainta ja pyllyä sheikkaamalla, joskus avainta pitää heilutella ja ovea samalla nostaa. Usein kumpikaan näistä ei ole tarpeeksi, vaan avainta pitää heiluttaa ja nostaa samaan aikaan, kun ovea hakkaa pyllyllä rytmikkäästi. Joskus rumputukseen ja sheikkaukseen joutuu ottamaan avuksi järemmät aseet. (palaa takaisin kohtaan: “kirosanat” )


Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Loppuelämä tyhjän pefletin vierellä – Ylitsepääsemätön kulttuuriero

Mitä kiellän mieheltäni, mutta teen silti itse

Avatar photo

Anna-Leena

12 vuotta Sevillassa asunut Kuopiolainen. 3 lapsen äiti ja yhden miehen vaimo. Auttamaton romantikko, innostuja ja sotkija. Intohimoinen amatöörikokki joka pakenee keittiöön jäähylle ja yrittää kasvattaa lapsistaan suomalaisia korvapuustien ja riisipiirakoiden voimalla. Rakastan kahvia, mustaa huumoria ja villasukkia. En voi sietää negatiivisuutta enkä puisia jäätelötikkuja. Isona minusta tulee järjestelmällinen ja kärsivällinen.