“Ymmärtävätkö sinun lapset suomea?” ja 5 muuta rasistista heittoa monikulttuurisen perheen äidille

“Ymmärtävätkö sinun lapset suomea?” ja 5 muuta rasistista heittoa monikulttuurisen perheen äidille

Teksti: Anna

Perheemme on onnekas, sillä emme ole kohdanneet rankkaa rasismista lainkaan. Emme ole olleet huutelun kohteena tai kokeneet syrjintää, eikä meidän ole tarvinnut pelätä väkivaltaa. Ajattelemattomia, hölmöjä kommentteja olen kuitenkin kuullut. Nekin ovat tietysti rasismia, vaikkakin osa varmasti tahattomasti. Nyt jaan muutaman heiton, jotka ovat kohdistuneet minuun äitinä. Maahanmuuttajan vaimon roolissa olen myös saanut osani, mutta niistä sitten toisella kertaa.

1. Mistä maasta sinun tyttö on adoptoitu?

Tähän kysymykseen olen saanut vastata muutamia kertoja liikuessani lasten kanssa ilman miestäni. Rasismi on niin syvällä rakenteissamme, että joidenkin ihmisten ajatusmaailmassa on todennäköisempää, että olen adoptoinut ruskeaihoisen lapsen, kuin että olisin synnyttänyt hänet itse.

2. Miltä tuntuu, kun lapset eivät ole yhtään sinun näköisiäsi?

Ai eivätkö? Näen heissä paljonkin omia piirteitäni. Ja kaikki se ”erilaisuus”, mitä tämän kysymyksen kysyjä ajoi takaa, on mielestäni vain plussaa. Tyttäreni ovat häikäisevän kauniita juuri sellaisina kun ovat.

Väitän, etteivät kaikki täysin suomalaiset lapsetkaan ole vanhempiensa kopioita. Väitän myös, että useimmat vanhemmat ovat siitä myös vain hyvillään.

3. Ymmärtävätkö sinun lapset suomea?

Kyllä, isompi on pian 6-vuotias paljasjalkainen savolainen, joten hän jopa puhuu suomea kohtuullisen sujuvasti. Pienempi toistelee Putouksesta tutun tamperelaisen tontun hokemaa, lasketaanko se puhumiseksi? Tipe-tipe-moro vaan sullekin, joka tämmöisiä kyselet.

Toisinaan kauppojen karkki- ja leluhyllyjen läheisyydessä sekä lähdönhetkellä leikkipuistossa sama kysymys nousee kyllä myös minun mieleeni.  

4. Teidän lapset ovat varmasti huippuälykkäitä! Eivätkös kaikki aasialaiset ole?

Äitinä vastaan toki myöntävästi: molemmat ovat erityisen fiksuja tapauksia. En ole muita kasvatusoppaita lukenutkaan kuin Amy Chuan Tiikeriäidin taistelulaulun ja sen opeilla ruoskin kahta lapsineroani eteenpäin elämässä. Esikoinen aloitti viulutunnit 4-vuotiaana ja koronan hellitettyä usutamme hänet telinevoimistelun pariin. Pikkusiskon kohdalla keskittynemme shakkiin ja taitoluisteluun, mutta ensin opetan hänet lukemaan ja puhumaan kiinaa.

Ihmisenä totean: et voi olla tosissasi.

5. Meidän Vivi-Liliana* oli kuulemma leikkinyt teidän tytön kanssa tänään. Se on tosi kumma juttu, koska meidän perheessä ei yleensä tavata ketään ”erilaisia ihmisiä”.

Mykistyin kerhon pihassa. Aivot vain raksuttivat. Mitä ihmettä tästä pitäisi ajatella? Oliko se kohteliaisuus lastani kohtaan? Oliko Esikoinen osannut olla ulkonäöstään huolimatta niin tavallinen, että Vivi-Lilianakin uskaltautui leikkimään ”erilaisen” kerhokaverin kanssa? Vau.

Tosipuheessa en tiedä kumpi tekee minut surullisemmaksi: kyseisen vanhemman maailmankuva ja ennakkoluuloisuus vai Vivi-Liliana, joka joutuu ponnistamaan maailmaan tuollaisilla eväillä.

*nimi muutettu

6. Miten olet valmistautunut siihen, KUN tyttöjä koulussa kiusataan ihonvärin ja uskonnon takia?

Harmittavaa, että joku ajattelee ”kun”, sen sijaan, että ajattelisi ”jos”. Valitettavasti ihan jokainen vanhempi joutuu miettimään tätä kysymystä oman lapsen kohdalla, sillä syy kiusaamiselle voi olla IHAN MITÄ TAHANSA.  Elän toivossa, että Vivi-Lilianin vanhemmat eivät ole lasteni luokkakavereita – seuraava sukupolvi on osoittanut olevansa edellistä fiksumpi.

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Missä ovat lastenkirjojen huivipäiset suomalaistytöt?

Kuka teillä määrää talouspaperin paikan? – Kulttuurieroja parisuhteessa

Mitä vanhempana voi tehdä, jotta lapselle kehittyy hyvä itsetunto?


Ruuhkavuodet suosittelee

Anna

Olen 32-vuotias lappilaisella sydämellä varustettu kotiäiti, joka on juuri muuttanut perheineen Savosta Tampereelle. Monikulttuurista arkea ja juhlaa kanssani jakavat indonesialainen mieheni sekä kaksi tytärtämme. Rakastan leipomista ja pyykkien viikkausta, mutta imurille olen allerginen.