Tilastot kertovat: Poikkeusolot eivät vähentäneet vauvojen syntyvyyttä- päinvastoin

Tilastot kertovat: Poikkeusolot eivät vähentäneet vauvojen syntyvyyttä- päinvastoin
Kuva: Christian Bowen

Viime vuonna arvailtiin varovasti, miten pandemia tulee vaikuttamaan vauvojen syntyvyyteen. Uusimpien tilastojen mukaan vauvoja todella syntyi alkuvuodesta enemmän, mitä samaan aikaan vuonna 2020. Korona ei siis ole iskenyt Suomen syntyvyyteen. Näyttää käyneen jopa päinvastoin, uutisoi IL.

Tilastokeskuksen tuoreen tiedon mukaan Suomeen syntyi tämän vuoden tammi-helmikuussa yhteensä 7 842 lasta. Se on 302 lasta enemmän, kuin viime vuonna samaan aikaan.

Suomeen julistettiin poikkeusolot 16.3.2020 ja ensimmäiset pandemiavauvat syntyivät viime joulun aikaan. Koko kevät oli kovien rajoitustoimien, ja siitä syntyvien yritysten taloudellisten huolien aikaa.

– Ensimmäiset pandemiavauvat syntyivät jouluaaton tienoilla. Tammi-helmikuu on nyt ensimmäinen selvä jakso, josta voidaan katsoa pandemian vaikutusta syntyvyyteen. Nämä ovat nyt selvästi ensimmäiset pandemiavauvat, Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen johtaja ja tutkimusprofessori Anna Rotkirch kertoo.

He, joilla oli lapsensaantiaikeita kokivat, että nyt on hyvä tilanne yrittää”

Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen johtaja ja tutkimusprofessori Anna Rotkirch kertoo Iltalehdelle, että ehkä nämä perhettä suunnittelevat olisivat tehneet vauvan joka tapauksessa, eli korona ei ainakaan heikentänyt tilannetta.

Alueellisia eroja pandemiavauvojen syntymäkunnissa

Muualla maassa yhtä suurta raskauspiikkiä ei ole havaittu. Pientä kasvua vauvojen määrään enteillään myös Vaasaan ja Turkuun sekä Tampereelle, Hämeenlinnaan ja Lahteen.

Esimerkiksi Seinäjoella vauvabuumi alkoi näkyä jo huhtikuussa lisääntyneinä ajanvarauksina äitiysneuvolaan. Laskettujen aikojen perusteella ennustettiin, että vauvoja synty joulukuussa 85 eli kymmeniä vauvoja enemmän kuin normaalisti kuukaudessa.

Muualla maassa vastaavaa raskauspiikkiä ei ollut viime vuonna vielä havaittu. Pientä kasvua vauvojen määrään enteiltiin kuitenkin Vaasaan ja Turkuun sekä Tampereelle, Hämeenlinnaan ja Lahteen, kertoo Yle.

Kuluvan vuoden tammi-helmikuun syntyvyyslukemia kaunistaa kuitenkin se, että vertailuvuosi 2020 oli karkausvuosi, eli helmikuussa 2020 oli yksi päivä enemmän kuin tänä vuonna.

Hyvä katsoa kehitystä muualla maailmassa.

Rotkirchin mukaan Suomi oli Euroopan kärkeä siinä, miten maltillisesti rajoituksiin suhtauduttiin. On tärkeä muistaa, että kevään 2020 poikkeustila ei ollut väestön kannalta hirveä trauma.

Hänen mukaansa selitystä kohonneille syntyvyysluvuille voi hakea siitä, että kaikesta huolimatta historiallinen koronakevät 2020 oli Suomessa pääosin rauhallista aikaa.

– Monissa maissa, joissa koronatilanne oli pahempi, on nähty rajua lasku syntyvyydessä. Näin on käynyt esimerkiksi Italiassa, Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa, toteaa Rotkirch.

Lue myös: Lapset mielisairaan vanhemman omaishoitajana: 25 prosenttia maamme lapsista elää perheissä joissa vanhemmat oireilevat psyykkisesti

Suuri perhe kysyy vastuullista vanhemmuutta

Uusi tutkimus: Raskauden aikana nautittu kova rasva näkyy jo 5- vuotiaan lapsen ylipainona


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.