Itsetuhoisten nuorten tilanne katastrofaalinen: nuorisopsykiatrian osasto täpötäynnä

Itsetuhoisten nuorten tilanne katastrofaalinen: nuorisopsykiatrian osasto täpötäynnä
Kuva: Sven Brandsma

Turun nuorisopsykiatrisen osaston tilanne on huolestuttava viivästyneiden hoitojaksojen ja täynnä olevan osaston takia. Psykiatrista apua tarvitsevien nuorten hoito pitkittyy parhaillaan jopa kesäkuun alkuun asti.

– Tällä hetkellä uudet ajat menevät kesäkuun alkuun. Se on monessa tapauksessa kohtuuttoman kaukana, sanoo Tyksin nuorisopsykiatrian vastuualueen johtaja, ylilääkäri Kim Kronström TS:lle.

Tavoitteena olisi viikottaisiet käynnyt, mutta ruuhkautuneen tilanteen takia hoitojaksoja voidaan toteuttaa itsetuhoisille nuorille vain kerran kuussa. Kiireellisissä tapauksissa hoitoon toki pääsee nopeammin, mikäli vaarana on akuutti itsemurhariski.

Osa hoitoa tarvitsevista nuorista sijoitettu lattialle

Turun nuorisoprsykiatrian osastolla on kymmen 13-17- vuotiaille tarkoitettuja paikkoja. Parhaillaan osastolla hoidetaan 16 nuorta, joten potilashuoneiden paikat eivät riitä. Osa nuorista nukkuu lattialla patjoilla.

Kronström kertoo TS:lle, että suuri osa tarvitsee kokoaikaista valvontaa. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijät ovat venyneet ja tekevät kyllä parhaansa. Jaksamisen rajat alkavat tulla kuitenkin vastaan, koska henkilöstöä on jäänyt erityisen paljon sairaslomalle.

Henkilökuntaa kuormittaa erityisesti tavata niitä perheitä, joissa apu olisi tarpeen välittömästi.

Lähetteet osastolle kasvaneet reilusti edelliseen vuoteen verrattuna

Vuonna 2019 heinä- joulukuun välisenä aikana osastolle tuli 196 lähetettä koskien 13-17- vuotiaiden hoitoa. Viime vuoden 2020 heinäkuusta vuoden loppuun asti Turun nuorisopsykiatrialle tulikin jo huimat 303 lähetettä. 

Kronström kertoo, että 55 prosentin kasvulla on suora yhteys koronaan

Pandemia-ajan tauolle jääneet harrastukset, etäkoulu ja sosiaalinen eristäytyminen näkyvät masennus- ja ahdistuneisuusoireina. Turun alueella päihdeongelmat ja syömishäiriöt ovat lisääntyneet nuorten keskuudessa.

– Monet syömishäiriöön sairastuvista nuorista ovat suorituskeskeisiä ja aktiivisia. Kun mahdollisuus harrastuksiin vähentyy, huomio voi kiinnittyä kehoon, selittää Kronström TS:lle.

Rajoituksia on varmasti vaikea lieventää jatkuvasti leviävän viruksen takia. Rarjoitusten haitat ovat kuitenkin nuorille massiivisia, joista jää vuosia kestävät jäljet. Vastuu on korostunut erityisesti perheissä, on tärkeää että nuorta ymmärretään muuttuneessa maailmassa, ja häntä osataan tukea ja auttaa ajoissa.

Lue myös:

Yksinhuoltajan aakkoset

Lapset kasvomaskeissa: turvakysymyksen ja älyttömyyden ero häilyvä

Uusperheen isä: “Olen kiitollinen exille, ilman ristiin menneitä suksia meillä ei luistaisi ollenkaan”


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.