Puheterapiaan lapsilla huutava pula: Joukkoirtisanoutuneet terapeutit pahoillaan “tämä särkee sydämen”

Puheterapiaan lapsilla huutava pula:  Joukkoirtisanoutuneet terapeutit pahoillaan “tämä särkee sydämen”
Kuva: Vitolda Klein

Puheterapiapalveluissa tapahtui kummia, kun Keusote astui voimaan vuoden 2019 alussa. Puheterapeuttien ennaltaehkäisevä yhteistyö neuvolan ja varhaiskasvatuksen kanssa leikattiin uudistuksen myötä pois. Puheterapeutit irtisanoutuivat joukolla, vaikka puheterapiaan oli jo ennestään paljon pieniä ja isompiakin jonottajia.

Mikä Keusote?

  • Alueellinen kehittävä sote-malli Keski-Uudenmaan alueella, jonka on myöhemmin tarkoitus toimia voi toimia osana valtakunnallista sote- ratkaisua.
  • Asukkaita alueella on 200 000.
  • Keski-Uudenmaan sote on suunniteltu “ihmisen kokoiseksi”, jossa painotetaan lähipalveluita ja matalan kynnyksen palveluita, jotka tuotetaan asiakaslähtöisesti ja tehokkaasti alueen asukkaille.
  • Huomiota kiinnitetään paljon erilaisia palveluita tarvitseville kuntalaisille.

Puheterapeutit halukkaita kehittämään alansa palveluita, toisin kävi

Kun Keusoten palvelut oli suunnitteilla, olivat puheterapeutit halukkaita ja sitoutuneita kehittämään palveluistaan alueelle yhtenäiset ja mahdollisimman hyvin asiakkaita palvelevat puheterapiapalvelut. Monet terapeutit olivat työskennelleet kunnissa jo parinkymmenen vuoden ajan, joten ammattitaitoa ja kokemusta oli valtavasti.

Puheterapeutit olivat sopineet kehittämiskokousten ajankohdasta, joissa olisi yhdessä käyty läpi kaikkien kuntien toimintamalleja, ja valinneet niistä parhaimmat ja toimivimmat tulevaisuuden palveluihin.

Muutosten jälkeen esimieheksi tuli fysioterapeutti

Kokoukset kuitenkin kiellettiin, ja puheterapeutit siirrettiin organisaatiossa psykososiaalisista palveluista kuntoutukseen. Esimieheksi tuli fysioterapeutti.

Kaksi Tuusulalaista Keusoten palveluksesta irtisanoutunutta puheterapeuttia kertoo KU-lehdelle että puheterapeutit kokivat voimakasta arvostuksen puutetta. He sanovat, että monia työhyvinvointiin liittyviä olennaisia asioita leikattiin pois, kuten työnohjaus ja koulutusmäärärahat.

– Arvostamme suuresti fysioterapeutteja, mutta puheterapia on luonteeltaan enemmän esimerkiksi psykologin työn kaltaista. Puheterapia on laaja-alaista kuntoutusta, jossa osa-alueina ovat muun muassa kontakti, vuorovaikutus, kieli ja ajattelu sekä puheen tuotto. Äännevirheet ovat toki yksilöille tärkeitä kuntoutuksen osa-alueita, mutta suurin työnsarka on puheen ymmärtämisen, vuorovaikutuksen ja puhemotoristen vaikeuksien hoitamisessa, kertoo toinen terapeutti.

Yhteistyö neuvolan ja varhaiskasvatuksen kanssa on ennaltaehkäisevää työtä, nämä kaikki leikattiin kuitenkin pois

Ennen kouluikää löydetyt avuntarvitsijat takaavat sen, että kuntoutus voidaan aloittaa jo ennen koulun alkua. Puheterapian saaminen helpottaa huomattavasti koulun aloiotusta ja opiskelua. Jos kuntoutuksen jättää vasta myöhempään ajankohtaan, tulee lasku olemaan paljon suurempi ja vahinko laajempi. Säästöjen aikaansaamiseksi palvelut haluttiin ulkoistaa, joka tarkoittaa että Lapsen herkkä ikäkausi kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi ennen koulun alkua, kertovat terapeutit.

Keski-Uudenmaan alueella jäljellä enää 7 puheterapeuttia. Täysi määrä puheterapeuteille olisi 23,5, eli vajausta on 16,5 henkilön verran. .

“Kiireellisen lähetteen saanut 4- vuotias voi joutua odottamaan terapiaan pääsyä hyvinkin pitkään”

– Tämä on katastrofi. Kenelläkään ei ole kokonaisuus hallussa. Tämä särkee sydämen, eikä pää meinaa kestää sitä, kertoo puheterapeutti.

Asiasta uutisoi Keski-Uusimaa 25.2.2021

Lue myös:

Lapset mielisairaan vanhemman omaishoitajana: 25 prosenttia maamme lapsista elää perheissä joissa vanhemmat oireilevat psyykkisesti

Äiti työelämässä pt.67845: kun velvollisuudet kutsuvat kotonakin

Oletko koskaan miettinyt, kuinka rankkaa on olla taapero?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.