Myös miehet toivovat hartaasti lapsia – kyseessä ei ole vain naisten toive

Myös miehet toivovat hartaasti lapsia –  kyseessä ei ole vain naisten toive
Kuva: Vitolda Klein

Miehet haaveilevat omasta lapsesta aivan kuten naisetkin. Naisten hedelmällisyyden tunnetaan laskevan huomattavsti jo 35. ikäluokan jälkeen. Myös miehillä on alentunut mahdollisuus lisääntyä kun ikä varttuu.

Helsinkiläinen Ari, 43, kertoo tuoreessa haastattelussa IS:lle, että on olemassa paljon miehiä, jotka haaveilevat lapsista. Yksinelävien tahattomasti lapsettomien sinkkujen äänet jäävät miehen mukaan julkisuudessa helposti paitsioon.

Terveydenhuoltoalalla työskentelevä ammattilainen, teatteriharrastaja, ja aktiivisesti urheileva sinkkumies on itse haaveillut lapsesta aina, mutta sopivan kumppanin puutteessa toive on lykkääntynyt eteen päin.

Arin antaman haastattelun mukaan treffikumppaneita on toki ollut, mutta intressit ja kemiat eivät ole kohdanneet tarpeeksi hyvin. Ihan hyvä ei vaan riitä.

Korona hankaloittaa treffailua ja uusien ihmisten tapailua

Mies tunnetaan muun muassa yhtenä Korona-ajan sinkut eli KoSi -ryhmän moderaattoreista, joka kannustaa muitakin kumppanista haaveilevia ottamaan yhteyttä toisiinsa, kertoo IS.

Korona-aikana deittailukin on muuttunut haastavammaksi ja haaveet lapsista sen myötä. Ennen deittailussa ei tarvinnut ajatella ketään muuta. Nyt rajoitusten aikana on mietittävä enemmän muita, riskiryhmäläisiä, ja hallituksen suosituksia.

Korona-aika on herättänyt monella entistä vanhemman halun parisuhteeseen ja perheeseen. Ari uskoo, että on tärkeää yhä useamman tulevan asian kanssa julkisuuteen. Näin ihmisille syntyy parempia mahdollisuuksia lähestyä ja löytää toisiaan.

Monet heräävät lapsitoiveeseen kun se on jo liian myöhäistä

Suomessa asuu satoja tuhansia yksinasuvia sinkkuja. Heistä osa on toki tahallisesti lapsettomia, mutta joukossa on paljon niitä joilla haave lapsesta elää mukana arjessa.

Harvardin yliopiston seurantatutkimuksesta, jossa selvitettiin miehen iän vaikutusta koeputkihedelmöityksen onnistumiseen. Kävi ilmi, että alle 30-vuotialla naisilla, joilla oli 30–35-vuotias kumppani, oli 73 prosentin mahdollisuus synnyttää elävä lapsi. Onnistumisprosentti putosi 46:een, kun isä oli iältään 40–42-vuotias.

Suomalaisten lapsihaaveet jäävät toteutumatta, sillä naisten ja miesten lapsen hankintasuunnitelmat osuvat eri aikaan, eivätkä intressit perheen perustamiseksi aina kohtaa.

Kun haaveissa on lapsi, potentiaalisen kumppanin ikä mietityttää myös Aria.

– Tilanne on se, että jos haluan saada lapsia, kumppanin pitää olla minua nuorempi. Minulle se, että kumppani on nuorempi, on ihan ok. Mutta ymmärrän toki, että myös oma markkina-arvoni vähenee koko ajan, Ari sanoo.

Arin omissa haaveissa on löytää rinnalle elämänmyönteinen ihminen, joka haaveilee perheestä. Yhdestä kriteeristä Ari ei kuitenkaan suostu luopumaan: tulevan kumppanin tulisi haluta lasta.

Aiheesta uutisoi IS

Lue myös:

Tyttövauvojen tekoon on oma metodinsa- Kiekkolegendan käyttämät vinkit

Odotukset vs. todellisuus

Isä ulkopuolisena elättäjänä vai läsnäolevana perheenjäsenenä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.