Raskausvatsan koskettelu: miten raskaana oleva äiti on tuntemattomillekin vapaata riistaa

Raskausvatsan koskettelu: miten raskaana oleva äiti on tuntemattomillekin vapaata riistaa
Kuva: Mateus Campos Felipe

Raskaana oleville naisille alkaa tapahtua kummia heti kun vatsa alkaa näkyä. Tutut ja tuntemattomat näyttävät olevan oikeutettuja taputtelemaan ja hieromaan kasvavaa vatsaa, ja unohtavan toisen ihmisen henkilökohtaisen “myplace”- tilan. Suomalaiset ovat tunnetusti suuritarpeisia henkilökohtaisen tilansa kanssa, eikä raskaana olevat äidit ole tässä poikkeus.

Toistaan erikoisempia lähestymisyrityksiä raskausaikanaan kokevia naisia on paljon. Vatsaa saatetaan verrata jonkun muun vatsan kokoon tai muotoon, ja niiden perusteella asiantintijana kertoa koska vauva tulee syntymään. On mukavaa että kysellään raskausajan vointia, mutta jos ulkopuolinen on kiinnostunut ainoastaan siitä paljonko äiti on kerännyt odotusaikana kiloja, oksetanut tai kärsinyt närästyksestä, kannattaisi mielummin olla hiljaa.

Mitä tuntemattomamapi, sitä vähemmän halutaan kosketusta tai voinnistaan kertoa

Läheinen ihminen on varsin tervetullut hiukan lähemmäs, kyselemään ja kokeilemaan vauvan potkuja, mutta vain todella läheiset otetaan ihokontaktiin kiinni. Näitä henkilöitä ovat usein vain puoliso, erittäin läheinen ystävä, oma äiti tai sisar.

Äkillinen puolitutun tai ei-niin-läheisen työkaverin hyökkäys taputtelemaan vatsaa tuntuu lähinnä vain ahdistavalta.

Vatsa on ihmisille henkilökohtainen ja intiimi alue, eikä se muutu vaikka siellä kasvaisi vauva

Jo alueena vatsanseutu on henkilökohtaisempi kuin esimerkiksi selkä. Lisäksi vatsassa kasvatta pientä uutta kallisarvoista elämää. Selän taputtelu tai käden laskeminen olkapäälle tuntuu hyvin paljon hyväksyttävämmältä, kun vatsan hiplailu.

Vaikka kokemukset ovat yksilöllisiä, on ulkomailla säädetty laki suojelemaan raskaana olevan äidin vatsan koskemattomuutta

IS uutisoi taannoin, että tilanteeseen on jouduttu puuttumaan Pennsylvanian osavaltiossa säätämällä lakia. Lain mukaan tuntemattomat eivät saa koskea ilman lupaa raskaana olevan naisen vatsaan. Syynä lakisäädökseen on ollut häirintätapaus, jossa mies tuomittiin raskaana olevan naisen vatsan luvattomasta koskettelusta.

Tilanteet koetaan hyvin yksilöllisesti,ja on eri kulttuurien välillä on suuriakin eroja. Odottajista löytyy niin kaikkienhalaajia kuin niitä, jotka pitävät kaikki muut mieluiten käsivarren mitan päässä itsestään. Vaikka raskaana oleva lainaa kehonsa uuden ihmisen kasvualustaksi, on hänen vartalonsa silti ennen kaikkea hänen omansa.

Koronan aikana kaikki lähestymiset ovat vähentyneet selvästi vauvakumpujen silittelystä muuhun kommentointiin. Kun palaamme normaaliin arkeen, saattaa lähestyminen vauvavatsoja kohtaan tuntua vielä enemmän ahdistavammalta kuin aikasemmin.

Niin tai näin, oma keho on aina oma keho. Sinä päätät itse kuka sinuun koskee

Liikaa iholle käyminen tuntuu kaikista ahdistavalta. Aina ennen kun alkaa koskemaan toisen vatsaa tai kehoa, tulee pitää mielessä miltä itsestä tuntuisi jos joku nappaisi vatsastasi kiinni ja kyselisi miltä tämä tuntuu.

Raskaana oleville neuvojen laukominen liittyen odotusaikaan, synnytykseen tai lapsen kasvattamiseen on toki tervetulleita, mutta annetaan kaikkien kokea odotusaika yksilöllisesti ja kertomalla että on tukena jos on tarvetta.

Tilanteissa tarvitaa pelisilmää, johon ei kuulu hipelöinti, utelut odottajan syömisistä, juomisista, painonnoususta tai muut ulkonäköön liittyvistä asioista Kunnioitus äidin tilaa kohtaan vie jo pitkälle, ja antaa odottajallekin mukavammat olot kasvavan kumpunsa kanssa.

Lue myös:

Raskauskilojen pudottaminen johti vuosien anoreksiaan

Äidit unohdetaan synnytyksen jälkeen: “Housuun lirauttelu ja selkäkipu kuuluu asiaan”

Lantiopohjalihakset puhuvat suunsa puhtaaksi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.