Lastenneurologian erikoislääkäri: nuorimmat migreenipotilaat 2–3-vuotiaita

Lastenneurologian erikoislääkäri: nuorimmat migreenipotilaat 2–3-vuotiaita
Kuva: Gaelle Marcel

Tuoreen uutisen mukaan lasten migreenit ovat yleistyneet huomattavasti viime vuosikymmenien aikana. Lapin kansa uutisoi lasten yleistyneen migreenin johtuvan lyhentyneistä yöunista, sekä vähentyneestä liikunnan määrästä. Noin kymmenen prosenttia koulun aloittavista lapsista kärsii päänsäryistä kuukausittain, joista puolet ovat migreeniä.

Lasten neurologian erikoislääkäri Juha Kuittinen kertoo LK-lehdelle, että lisääntynyt ruutuaika ja epäterveelliset ruokailutottumukset ovat yhdessä perinnöllisen migreenin kanssa suurin syy lasten migreenin puhkeamiselle.

–  Myös ympäristöllä on suuri merkitys migreenin puhkeamiseen. Altistavista tekijöistä nousee erityisen vahvasti esille stressi, Kuittinen toteaa.

Yleistyneet migreenit lapsilla selittyy myös sillä, että vanhempien tietämys on lisääntynyt, ja he vievät lapsiaan herkemmin tutkimuksiin.

Murrosikäisillä tytöillä migreeni kaikkein yleisintä

Migreeniä sairastaa yli kymmenvuotiaista tytöistä 10-25 % ja pojista 8-15 %, kertoo Migreeniyhdistys. Jatkuvasti päänsäryistä kärsivän nuoren on hyvä pysähtyä miettimään elintapojaan ja pohtia, olisiko niissä jotain parannettavaa.

On arvioitu, että 20 prosenttia nuorten päänsäryistä ja yli 40 prosenttia nuorten migreeneistä olisi estettävissä vaikuttamalla elintavoissa oleviin riskitekijöihin. Suurimmalla osalla migreenipotilaista sairaus puhkeaa viimeistään murrosiässä.

Myös Lastenneurologian erikoislääkäri Mikael Raisio arvioi, että osa aikuisilla diagnosoiduista migreeneistä on alkanut jo lapsuudessa tai nuoruudessa ja jäänyt silloin diagnosoimatta.

Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, sitä haastavampaa diagnosointi on

Migreenejä diagnosoidaan myös alle kouluikäisillä lapsilla. Diagoosit ovat vaikeita todeta, koska pikkulapset eivät osaa kertoa kipujen sijaintia tai muotoa, jotka rajoittavat normaalia elämää ja leikkimisen iloa.

Mikael Raisio kertoo nuorimpien potilaiden olevan 2–3-vuotiaita. Migreeni esiintyy lapsilla hiipuneena leikkinä ja hakeutumisena hämärään tilaan. Usein lapsi Raision mukaan nukahtaa kesken leikin.

“ Jos lapsella on toistuvia päänsärkykohtauksia ilman pahoinvointia, oksentelua tai selkeitä auraoireita, esimerkiksi koulu- tai yleislääkäri ei välttämättä huomaa epäillä migreeniä. Osalla lapsista migreenejä on niin harvoin, ettei asiaa välttämättä sen takia lähdetä selvittämään ja sairaus jää diagnosoimatta”, kertoo Lastenneurologian erikoislääkäri Mikael Raisio

Auralliset eli esioireelliset migreenit tunnistetaan uutisen mukaan muita nopeammin juuri niiden ensioireiden ansioista. Noin puolet potilaista saa aurallisia migreenikohtauksia. Käypä hoidon mukaan esioireella eli auralla tarkoitetaan näköpuutosta tai kuvioita näkökentässä taikka puutumisen tai pistelyn tunnetta kasvoilla ja raajoissa. Yli tunnin kestävät tai harvinaisemmat auraoireet vaativat lisätutkimuksia.

Osa saa helpotusta lomilla ja etäkoulun ansiosta

Mikael Raisio kertoo migreenin olevan kausittaista, ja osa lapsiasiakkaista saaneen migreeniin helpotusta lomilla ja viikonloppuisin. Koronan aikana toteutetut etäkoulujaksot ovat myös helpottaneet osan migreenikohtauksia. Tätä selittää osakseen helpottunut stressi. Osalla tilanne on taas ollut päinvastainen.

Migreeniyhdistyksen neuvot vanhemmille, jos epäilee lapsella migreeniä:

• Ota lasten päänsäryt puheeksi neuvolakäynnillä.
• Keskustelkaa syistä ja ennaltaehkäisystä. Voisivatko päänsäryt liittyä elintapoihin, kuten ruokailurytmiin, valvomiseen, ryhtiin tai vähäiseen liikuntaan. Olisiko taustalla psykologisia tekijöitä, kuten kiusaamisesta syntyvää turvattomuutta?
• Jos päänsäryt ovat lieviä, lepo ja perinteiset särkylääkkeet, kuten panadoli ja ibuprofeeni riittävät yleensä hoidoksi.
• Tarvittaessa terveydenhoitaja ohjaa neuvola- tai terveyskeskuslääkärin puheille. Lääkärikäynti on tarpeen esimerkiksi silloin, jos päänsärky haittaa lapsen normaalia elämää tai särkylääkkeitä kuluu useammin kuin kerran viikossa.

Lue lisää lasten migreenistä Migreeniyhdistyksen koosteesta

Lue myös:

Maailman onnellisimman maan esiripun takana on toisenlainen todellisuus

Pula lakisääteisistä varhaiskasvattajista sulki leikkipuistot ja päiväkotien kerhot

Ärrävika. Vinkit kotiopetteluun ennen tolkuttoman pitkiä puheterapiajonoja


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.