Kiintymysvanhemmuudessa on kyse muustakin kun ison lapsen imettämisestä: lapsentahtinen ja lempeä kasvatus

woman walking in forest with child
Kuva: James Wheeler

Kiintymysvanhemmuudessa on kyse lapsentahtisesta ja lempeästä kasvatuksesta, jossa keskiössä on lapsen tarpeiden tunnistaminen. Kiintymysvanhemmuus ry kertoo kasvatusfilosofian perusoletuksena olevan lasten synnynnäiset halut sopuisaan yhteistyöhön vanhemman kanssa. Kiintymysvanhemmuus on lapsen tunteiden ja ajatusten kunnioittamista ja pyrkimystä ymmärtää lasta kokonaisvaltaisesti.

Suomen Kiintymysvanhemmuusperheet ry on perustettu 2009 joka on viime vuosian aikana levinnyt valtakunnalliseksi. Yhdistys jakaa tietoa vauvan- ja lapsenhoitotavoista, joilla pystytään tukemaan turvallisen kiintymyssuhteen muodostumista, sekä lisäämään lapsen ja sitä kautta koko perheen hyvinvointia. Toiminta nojaa yhdistyksen mukaan yhdysvaltalaisen John Bowlbyn kiintymyssuhdeteoriaan ja myös Thomas Gordonin kehittämään vuorovaikutusmalliin.

Vauvan kanssa keskiössä ihokontakti ja herkkä reagointi lapsen viesteihin, isomman kanssa arvostava kohtelu ja toisen huomioon ottaminen

  • Vauvan hoidossa pyritään hyvään varhaiseen vuorovaikutukseen ja reagoidaan herkästi vauvan viesteihin
  • Suositaan yhdessä nukkumista, runsasta kantamista ja ihokosketusta, pitkää imetystä ja vessahätäviestintää
  • Isompaa lasta kuunnellaan aktiivisesti, kohdellaan arvostavasti ja opetetaan muiden ihmisten huomioon ottamista
  • Kiintymysvanhemmuuden tavoitteena on vahvistaa ihmissuhdetaitoja, joilla on merkitystä halki koko elämän

Isompien lasten kasvatuksessa KiVa ry:n lanseerama nimitys kiintymysvanhemmuudelle on Lempeä kasvatus. Siinä keskiössä ovat lapsen ymmärtäminen, kunnioittaminen, empaattisuus ja rakentavat vuorovaikutustaidot, kerrotaan yhdistyksen sivuilla.

Kiintymysvanhempien kasvattamat lapset osaavat aikuisina näyttää paremmin tunteitaan ja läheisyyttä toiseen ihmiseen

Myös Väestöliitossa pidetään John Bowlbyn kiintymyssuhdeteoriaa hyvänä pohjana lapsenkasvatukselle. Kliininen seksologi ja psykoterapeutti Tarja Santalahti sanoo, että sille on hyvin tilaa Suomessa, jossa lapset on pitkään kasvatettu täysin päinvastaisella metodilla.

– Meillä on kauhean iso arvo, että lapset ovat mahdollisimman itsenäisiä ja irrotetaan vanhemmasta mahdollisimman nopeasti. Uskon, että kiintymysvanhempien kasvattamat lapset osaavat aikuisina näyttää paremmin tunteitaan ja läheisyyttä toiseen ihmiseen kuin välttelevän kasvatuksen saaneet lapset, Santalahti toteaa Ylen uutisessa.

Tutkimustieto ei ainakaan kumoa kiintymysvanhemmuuden hyötyjä

Kiintymysvanhemmuus on ollut paljon esillä julkisuudessa viime vuosina niin hyvässä kuin pahassakin. Aiheesta ollaan montaa mieltä, milloin paheksuttu perhepedissä nukkumista tai hämmästelyä pitkään jatkuvaa imetyksestä.

Riikka Pyhälä-Neuvonen on dosentti, kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Helsingin yliopistosta joka pitää kiintymysvanhemmuutta yleisesti hyvänä ilmiönä. Hänen mukaansa suuntaus tuo esille lapsen näkökulmaa, ja luo hyviä vaihtoehtoja perinteiselle kontrolloivalle vanhemmuusmallille.

Nuoret ja tuoreet vanhemmat tarvitsevat Pyhtälä-Neuvosen mukaan tukea ja selkeitä ohjeita lapsen kasvattamiselle. Tarkat ohjeet saattavat kuitenkin turhauttaa tuoreita vanhempia ja he voivat kokea huonommuutta, jos ohjeiden noudattaminen ei sujukaan odotetulla tavalla.

Dosentti, kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologin mukaan on muitenkin muistettava, että yksittäisillä käytännöillä kuten perhepedillä tai rintaruokinnalla ei ole mitään tekemistä turvallisen kiintymyssuhteen kehittymisen kannalta.

Olennaista on, että vanhempi virittäytyy vuorovaikutuksessa lapsen kokemustasolle ja kuulostelee, mitä juuri hänen lapsensa tarvitsee, kertoo Pyhtälä-Neuvonen

Kiintymysvanhemmuus ja Lempeä kasvatus Instagramissa ja Facebookissa

@kiintymyysvanhemmuusperheet julkaisevat sisältöä kaikille lapsentahtisesta ja lempeästä kasvatuksesta kiinnostuneille tilillään. Lisäksi hästägillä #vertaiskahvila löytyy paljon kiintymyysvanhemmuuden ajatuksia.

Kiintymysvanhemmat ry toimii myös Facebookissa, ajankohtaisia aiheita voi täältä.

Muut lähteet: Lapsen maailma

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 7.4.2021.

Lue myös:

Miten voi rakastaa niin montaa lasta

Osteopatian suosio kasvussa lapsiperheiden keskuudessa: ”Vastasyntyneille jopa suositeltavaa!”

Lyhyt tarina “aikuisesta”, joka muuttaa lapsuudenkotinsa pelottavaksi paikaksi.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)