Mummin ja pappan merkitys perheissämme suuri – jotkut eivät ole koskaan nähneet suvun uutta jäsentä

Mummin ja pappan merkitys perheissämme suuri – jotkut eivät ole koskaan nähneet suvun uutta jäsentä
Kuva: Ekaterina Shakharova

On paljon isovanhempia, jotka eivät ole tavanneet suvun uusimpia jäseniä. Tilanne on on tuttu koko maailmassa, eikä Suomi ole poikkeus tässäkään asiassa. Hoitokodeissa tai kauempana asuvat isovanhemmat pitävät vastuullisesti kiinni kaikkien turvallisuudesta pysyen omissa kodeissaan – senkin uhalla että iäkkäimpien aika käy vähiin. New York Times uutisoi tapauksesta, jossa Covid -19 muutti suunnitelmia.

Kathy Koehler oli kerännyt pienen pussin huopia, leluja ja vaatteita matkalaukkuunsa ja varannut aamiaismajoituksen tyttärensä asunnon läheisyydestä huhtikuulle. Hänen Lontoossa asuva tyttärensä olisi ollut silloin reilu vuoden vanha.

-Olisin siellä joka päivä auttamassa ja tutustumassa tähän pikku kaveriin, kertoo Kathy.

Tätä matkaa ei kuitenkaan koskaan tapahtunut. Jo aikaisemmin viime vuoden syksyllä hänen tyttärensä piti tulla pienen Elya poikansa kanssa kotivierailulle. Covid-19 puuttui kuitenkin asiaan.

Koehler toivoi saavansa juhlia lapsenlapsensa ensimmäistä syntymäpäivää henkilökohtaisesti. Elya täyttää vuoden 13. maaliskuuta, eikä hänen isoäitinsä ole vieläkoskaan pitänyt häntä sylissä tai suudellut häntä.

– Menetän aikaa tämän vastasyntyneen kanssa, enkä koskaan saa sitä aikaa takaisin. En myöskään nähnyt tyttäreni ja vävyn rakastuvan pieneen lapseensa ja tulemasta vanhemmiksi. Tunsin olevani niin huijattu. Tuntuu kaksinkertaiselta menetykseltä, kertoo isoäiti.

Pandemian aiheuttamat erottelut ovat aiheuttaneet laajaa surua isovanhemmille. Riippumatta siitä, asuvatko he maailman toisellapuolella, vai nurkan takana, monien on jouduttu peruuttamaan vierailut, luopumaan lomajuhlista ja luopumaan tavallisista lähisuvun yhdessä tekemisestä. Vaikka etäisyys suojaa isovanhempien fyysistä terveyttä ja turvallisuutta, on aika silti ollut tuskallista.

Suomessa isovanhemmilla iso rooli lasten ja lastenlasten elämässä

Ennen viime vuonna alkavia koronarajoituksia alkaneet tutkimusten kertovat, että hyvin suuri osa suomalaisista isovanhemmista osallistuu aktiivisesti lastenlastensa elämään.

Tiedot ovat Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen Sukupolvien ketju -hankkeesta, jossa on seurattu suuria ikäluokkia ja heidän aikuisia lapsiaan vuodesta 2007 alkaen noin viiden vuoden välein toistettavin kyselyin. Tutkimuksessa on mukana yli 7  000 suomalaista.

Turun yliopiston sosiologian apulaisprofessori ja Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen erikoistutkija Mirkka Danielsbacka kertoo, että vuosina 1945–50 syntyneen suuren ikäluokan isovanhemmat pitävät viikottain yhteyttä lapsenlapsiinsa. Näistä isovanhemmista jopa 80 prosenttia osallistuu myös lastenlastensa hoitoon enemmän tai vähemmän.

Isovanhemmat ovat monissa perheissä nykyään enemmänkin hemmottelijoita – tapaamisia usein odotetaan erityisellä innolla

Väestöliiton vastuuasiantuntijan Minna Oulasmaan mukaan isovanhempi kokee, että vanhempien ihmisten arvostus on muuttunut. Isovanhempien auktoriteettiasema on muuttunut, ja heistä onkin tullut hemmottelijoita. Tapaamisia odotetaan innolla, ja yhteys isovanhemman ja lapsenlapsen kesken helpottaa lapsiperheen arkea huomattavasti.

Oulasmaan kertoman mukaan odotukset ja toiveet isovanhempia kohtaan eroavat eri lapsiperheissä. Monet toivovat ja odottavat eniten apua pikkulapsivaiheessa, jotkut taas haluavat pärjätä enemmän itsekseen. Osa toivoo apua yhtä lailla lapsen iästä riippumatta.

Kyvyttömyys viettää aikaa lastenlasten kanssa tuo kuitenkin tietynlaista menetystä myös isovanhemmassa. Lapset muuttuvat nopeammin kuin muu maailma ja ihmiset, eikä menetettyä aikaa saa koskaan takaisin.

Lue myös:

Ihastuttava uutinen koronan keskellä – vauvat ja isovanhemmat vihdoin yhdessä

Ennen koronaa: Suomen naiset äiteinä, äidiksi haluavina- Ja sitten ne lapsettomat

Synnytys koronakevään aikana: “En ikinä unohda, kuinka kaipasin miestä osastolla”


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.