Uutta vahvistettua tietoa vastasyntyneiden kätkytkuolemista – nukkumisasennolla on väliä

Uutta vahvistettua tietoa vastasyntyneiden kätkytkuolemista – nukkumisasennolla on väliä
Kuva: zelle duda

Kätkytkuoleman tarkkaa syytä ei tunneta, mutta teorioita on monia. Se on yleisin imeväisikäisten kuolinsyy Pohjoismaissa. Tilastokeskuksen mukaan kätkytkuolemien määrä Suomessa on selvästi vähentynyt. Kiitos siitä kuuluu selällään nukuttamiselle

Täysin terveenä pidetyn imeväisikäinen eli alle yksivuotiaan lapsien kuolema nukkuessaan ilman mitään selitystä kirjataan kätkytkuolemaksi.

Ennen suositeltiin, että vauvoja nukutetaan joko selällään tai kyljellään. Myöhemmin suosituksia muutettiin niin, että vauvat tulisi nukuttaa vain selällään.

Selälleen nukuttamisen suositukset kuvaillaan epidemiologiseksi riemuvoitoksi

– On kartoitettu riskitekijät, löydetty niistä suurin, puututtu siihen ja saatu erinomainen vaste. Niissä maissa, joissa suosituksia noudatetaan, kätkytkuolleisuus on laskenut jopa 85 prosenttia, kuvaili apulaisylilääkäri Turkka Kirjavainen HUS:sta.

Suomessa kätkytkuolemien määrä on tällä hetkellä eurooppalaista keskitasoa.

– Meillä ei ole mitään syytä poiketa kansainvälisistä suosituksista. Lastenlääkäriyhdistys suosittelee täälläkin lasten nukuttamista selällään, Kirjavainen kertoi Mtv-uutisille.

Tieto on saanut nyt vahvistuksen virallisesta tutkimuksesta

Tanskalaisen tutkimuksen mukaan asennolla johon lapsi nukutetaan on todella väliä kätkytkuoleman riskeissä. Vastasyntyneen nukuttaminen selällään pienentää merkittävästi kätkytkuoleman riskiä, vahvistaa uusi tutkimus.

Tanskassa selällään nukuttamisesta tuli yleinen suositusten mukainen tapa nukuttaa vastasyntynyt. Lapsikuolleisuus vähentyi Tanskassa lähes 18 prosenttia suosituksen jälkeen. Vaikutukset olivat suurempia perheissä, joissa oli huonompi perusterveys ja köyhyyttä. Selällään nukuttamista kampanjoitiin terveydenhuollon toimesta.

Vastasyntyneen kätkytkuolemaan on muitakin riskitekijöitä

Seuraavaksi tärkeimpänä riskitekijänä pidetään tupakointia raskauden aikana. Kätkytkuoleman riskin tiedetään nousevan myös niin sanotussa perhepedissä eli silloin, kun vauva nukkuu vanhempiensa kanssa samassa sängyssä.

Lue myös:

Vauvan allergiat ja refluksi raastavat vanhempia – “On kamalaa olla neuvoton”

Kipeä muisto keskosuudesta – “Olin äärettömän vihainen siitä, että vauvakuplamme oli riistetty meiltä”

Haluatko kantaa vauvaasi repussa? Testaa reppu ennen hankintaa – Näin teet sen edullisesti

.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.