Tekniikan maailma: Syy lasten lieville koronaoireille on löytynyt

Tekniikan maailma: Syy lasten lieville koronaoireille on löytynyt
Kuva: Michael Longmire

Ihmisen immuunijärjestelmällä on suuri merkitys sille, miten elimistö suojaustuu taudin aiheuttajilta. Tutkijat ovat nyt löytäneet mahdollisen selityksen miksi koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti esiintyy lapsilla aikuisia lievempänä.

Elimistön puolustusjärjestelmä koostuu muun muassa B- ja T-soluista, jotka esimerkiksi säätelevät elimistön puolustuskeinoja taudinaiheuttajia vastaan. B-solujen tehtävänä on ”muistaa”, mitä taudinaiheuttajia vastaan elimistömme on aiemmin taistellut. Tämän muistamisen myötä elimistö voi tehokkaasti reagoida uusiin vastaaviin tartuntoihin. Koska eri ihmiset kohtaavat eri taudinaiheuttajia elämänsä aikana ja nämä ”muistiyksiöt” eli reseptorit muuntuvat ajan myötä, on meillä jokaisella omanlaisemme immuunisolujen varanto, uutisoi TM.

Immuunisolut muuttuvat ihmisen eliniän aikana

Tutkimuksen mukaan lapsilla on suurempi SARS-CoV-2- virukseen purevien B- solujen tiheys verrattuna aikuisiin. Vaikka lapset eivät ole voineet sairastaa kyseistä virusta aikaisemmin, ovat heidän oireensa lievempiä.

Tutkijat ovat tutkimuksissaan huomanneet, että lasten B-solujen olevan kykenevämpiä mukautumaan tehokkaammin eri taudinaiheuttajia vastaan. Lasten solutovat monipuolisempia ja pystyvät reagoimaan uuttakin taudin aiheuttajaa vastaan. Pohjana immuunikykyyn olisi esimerkiksi SARS-CoV-2-viruksen kohdalla jokin toinen aiemmin kohdattu koronavirus.

Tutkimus on vielä kesken, mutta se saattaa ainakin osittain selittää, miksi lapset vaikuttavat selviävän COVID-19-taudista aikuisia helpommin. Tutkijat olettavat, että aiemmat koronavirukselle altistumiset stimuloivat mukautumiskykyistä solumuistia, ja näitä reseptoreita on eniten lapsilla.

Jatkossa saattaa löytyä lisää tekijöitä, jotka aiheuttavat lapsille yleensä lievemmät COVID-19-oireet. Nykyisten tietojen valossa lasten joustavien B-solujen ansioista lapset välttyvät yleisestirajummilta oireilta kuin aikuiset.

Voit lukea lisää lasten immuunijärjestelmän kyvystä reagoida koronaan Science Alertin artikkelista.

Tutkimusartikkeli aiheesta julkaistiin Science-TIEDELEHDESSÄ.

Lue myös:

Lastenneurologian erikoislääkäri: nuorimmat migreenipotilaat 2–3-vuotiaita

Päiväkodeissa huomattua: norovirukset ja flunssat historiaa

Ihastuttava uutinen koronan keskellä – vauvat ja isovanhemmat vihdoin yhdessä

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *