Vuorotyön ja perhe-elämän ihanuus: samaistutko näihin

Vuorotyön ja perhe-elämän ihanuus: samaistutko näihin
Kuva: Jon Tyson

Monet alat työskentelevät virka-ajan ulkopuolella kellon ympäri vuoden jokaisena pävänä. Vuoden jokaisena päivänä työntekijät huolehtivat myös perheistään, lapsistaan, puolisoistaan ja omasta jaksamisestaan. Ruuhkavuosissa eläviltä vanhemmilta vuorotyö vaatii erityistä joustavuutta, sopeutumiskykyä ja rautaista organisointikykyä nopeasti muuttuvien tilanteiden hallitsemiseksi.

Tilastokeskuksen vuoden 2015 työolotutkimuksen mukaan naisista 23 % tekee vuorotyötä tai säännöllistä ilta- tai yötyötä, miehistä puolestaan 18 %. Vuorotyö on Suomessa keskimääräistä yleisempää alemmilla toimihenkilöillä (26 %) ja työntekijöillä (27 %) sekä nuorilla palkansaajilla: alle 25-vuotiaista jopa 40 % on vuorotyössä.

Nykyaikana määrä on oletettua korkeampi, koska vuoro- tai päivystysluontoista työtä on lisätty huomattavasti esimerkiksi kaupan- sekä pankki- ja vakuutusalalle. On muistettava, että näille aloille hakeutuessa tekijä ei välttämättä ole sitoutunut työskentelemään iltaisin ja viikonloppuisin. Muita vuorotyötä tekeviä ammatteja ovat mm. palomiehet, lääkärit ja muu yötyöhön hoitoalan henkilökunta, teollisuuden eri prosesseissa työskentelevät, sekä taksi-ja linja-auton kuljettajat. Ravintola-alalla ilta- ja yötyöt pyhineen ovat olleet todellisuutta aina.

Vuorotyötä tehdään joka neljännessä lapsiperheessä

Tilastojen mukaan alle 15-vuotiaiden lasten 18–64-vuotiaista vanhemmista suuri osa tekee yleensä alle 40 tunnin työviikkoa (58 %). Alle 35 tunnin työviikko oli 14 prosentilla ja 35–39 tunnin työviikko 44 prosentilla vanhemmista. Kuitenkin myös pitempää työviikkoa tekevien osuus on suuri (42 %), erityisesti isien. Jopa yli puolet (57 %) tilaston isistä sanoo, että heidän tavanomainen viikkotyöaikansa on yli 40 tuntia. Tilastojen mukaan vuorotyötä tehtiin n. joka neljännessä perheessä, nykyään määrä saattaa olla korkeampi.

24/7-yhteiskunta tekee arjen rajojen pitämisen vanhemmille sekä lapsille haastavaksi. Miten tämä näkyy lapsiperheiden oikeassa arjessa?

1. Mikä viikonpäivä on meneillään? Vapaa viikonloppu, mikä se on?

Vuorotyötätekevät vanhemmat eivät tiedä mitä tarkoittaa “perjantaifiilis”, jolloin voi laittaa laukun naulaan ja ladata akkuja viikonlopun yli. Lauantaina ja sunnuntaina jatkuu työt sorvin ääressä. Ennakkoon on jouduttu sumplimaan lasten hoito, mikäli vuorohoitoa ei ole. Työvuorot saattavat olla mihin viikonpäivään tahansa, ja lakisääteiset lepopäivät olla keskellä viikkoa sijoitettuna vielä niin, että ensimmäinen vapaa on alkuviikosta ja toinen loppuviikosta.

2. “Tehdäänkö lasten kanssa jotain kivaa parin viikon päästä?”

Ystävä kysyy menoja ja ehdottaa jotain kivaa yhteistä perheiden kesken. Vastauksen saa vasta kun omat työvuorot ovat varmistuneet. Monen alan työehtosopimuksen mukaan työvuorot ovat ilmoitettava työnantajan puolesta kahta viikkoa ennen. Elämää ei siis voi suunnitella etukäteen yhtään pidemmälle ennen kun työvuorolistat ovat ilmestyneet. Työvuoroja saa toki aina toivoa, mutta monetkaan eivät ymmärrä että työvuorotoiveet ovat toiveita, eikä työnantaja voi kaikkia aina toteuttaa.

3. Aamuheräämiset ennen kukon laulua

Lapset osaavat herättää vanhemmat erittäin epäinhimillisiin kellonaikoihin vauva- ja taaperoaikana. Aamu klo 06 tarkoittaa ennakointia illalla, ennakointia aamulla, sekä organisointikykyä saada lapset päiväkotiin jollain keinolla kun hoitopaikka aukeaa. Koululaiset lähetetään kouluun työpaikalta soittaen ja sormet ristissä pitäen.

4. Huomenta, iltaa, päivää, eiku…?

Palveluammateissa tulee tarkkaan miettiä, miten asiakasta tervehtii tai toivottaa tervetulleeksi. Iltavuorosta aamuvuoroon tulijat ovat henkisesti vielä eilisessä iltavuorossa, joten aamulla toivotettu “iltaa” ei ole kummallisuus.

5. Puolison vieressä tulee lähinnä vain nukuttua

Vuorotyö vaikuttaa myös parisuhteeseen. Kotiovella “läpystä lastenhoidon vaihto” on tuttua monelle perheelle, joissa toinen tai molemmat vanhemmat tekevät vuorotyötä. Parisuhde tarvitsee erityistä huolenpitoa. Yksinhuoltajilla onkin vähän tuskaisemmat oltavat, joten lähipiirin tuki tai lapsen vuoropäivähoito ovat välttämättömiä.

6. Päiväkotien aukioloajat

Monet päiväkodit aukeavat 05-6.30 aikaan. Jos työvuoro alkaa samaan aikaan kun päiväkoti, on tilanne jo itsessään haastava. Pitäisikö sitä teleportata itsensä päiväkodin portilta suoraan työpaikalle? Päiväkodit sulkeutuvat usein klo 17.00, jolloin myös monen työvuoro loppuu. Kuka joustaa: oma työnantaja, puolison työnantaja, päiväkoti, vai lähipiiri?

7. Uni- ja ruokailurytmi

Kun on syönyt “päivällisen” klo 23.00, tai “aamupalan” klo 15.00, saattaa olla vaikea pitää kiinni koko perheen ruokarytmistä, saati omasta. Säännöllinen ateriarytmi on hyvin haasteellista, koska vuorot vaihtuvat. Se mihin oli viime viikolla tottunut, ei päde enää täällä viikolla.

8. Et näe lastasi koko päivänä

Jos iltavuoro häämöttää, niin et välttämättä näe lastasi koko päivänä. Lapsi on päivän koulussa ja itse illan töissä. Kotiin tullessa vastassa on hiljainen koti ja nukkuvat perheenjäsenet, jotka näkee taas kun työvuorot antavat mahdollisuuden.

Vuorohoito on tarkoitettu säännöllisesti vuorohoitoa tarvitseville lapsille, joiden huoltajat tekevät vuorotyötä

Vuoropäivähoito on kunnan järjestämää päivähoitoa lapsille, joiden vanhempi työskentelee eri työvuoroissa. Vuoropäivähoito aiheuttaa painetta myös päiväkodeille, koska kunnan on järjestettävä lain vaatima yhdenvertainen varhaiskasvatus kaikille, vaikka lapsi tulisi hoitoon yöksi, ja toinen päiväksi.

Vuorohoito tarkoittaa lapsen varhaiskasvatuksen tarpeen ajoittumista tavallisten päiväkotiyksiköiden aukioloaikojen ulkopuolelle (klo 6.00 – 18.00) . Vuorohoitoon on oikeus niillä lapsilla, joiden hoidon tarve perustuu molempien huoltajien tai ainoan huoltajan vuorotyöhön tai ammattiin liittyvän opiskelun tarpeeseen. Vuorohoitoa järjestetään silloin kun lapsen molemmat samassa taloudessa asuvat huoltajat tai ainoa huoltaja on vuorotyössä tai opiskelee vuorotyönluonteisesti. Kouluikäiset lapset ovat kotona keskenään, mikäli vanhemmat sattuvat olemaan samaan aikaan iltavuorossa.

Muu maailma elää tavallista päivätyöarkea, se on normi, kuvailee kolmen lapsen äiti HS artikkelissa. Kyselyn mukaan vuorotyön ja lapsiperhearjen yhteen sovittaminen on haasteellista ja kuluttavaa. Yli sata vanhempaa kertoo, että epäsäännöllinen työ rasittaa ja on haasteellista sovittaa tasaiseen perhe-elämään. Vanhemmat potevat myös syyllisyyttä perheen yhteisen ajan ja parisuhdeajan puutteesta. Pohdinnassa on myös kovasti yleisesti lasten hyvinvointi.

Lue myös:

Salaa hiipivä etääntyminen parisuhteessa tulee monelle ihan puskista: perheelliset vaaravyöhykkeellä

Rivot ja riettaat vanhemmat – Oma seksuaalisuus vanhemmuuden alla

Lapsen myrkyllinen kaverisuhde: saako vanhempi puuttua lapsen ystävyyssuhteisiin?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.