Tupakointi raskausaikana – nämä odottavat äidit tupakoivat muita useammin

Tupakointi raskausaikana – nämä odottavat äidit tupakoivat muita useammin
Kuva: Dimitri Bong

Suomessa odottajat tupakoivat enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Tupakoivat äidit ovat herkkiä aiheesta keskustelulle, koska se herättää syyllisyyden tunteita. Äitien odotusajan tupakointiin tulee suhtautua positiivisen kannustamisen kautta.

Vuoden 2018 tilastojen mukaan 11 prosenttia suomalaisäideistä eli noin 5 200 naista tupakoi raskauden aikana, noin puolet heistä koko raskausajan. Tupakointi menettää jatkuvasti suosiotaan kaikissa ikäryhmissä, mutta pysyy silti suomalaisten odottavien äitien keskuudessa tiukasti.

Yleisintä tupakointi on nuorilla, alle 20-vuotiailla synnyttäjillä. Heistä lähes neljä kymmenestä tupakoi alkuraskauden aikana. Mieli ry:n mukaan nuorille nikotiiniriippuvuus syntyy nopeammin kuin aikuisille. Riippuvuusoireita saattaa tulla jo muutaman kokeilukerran jälkeen. Tupakointi on usein tapa kuulua porukkaan ja vapaa-ajan viihdyke, josta on yllättävän vaikea päästä eroon.

Äitiysneuvolaan hakeudutaan usein vasta raskauden alettua, joten tupakointi ja alkuraskaus kulkevat usein käsi kädessä. Jotkut jatkavat tupakointia koko raskausajan. Ylen uutisen mukaan alkuraskaus on aikaa, jolloin tupakan vaikutukset sikiölle ovat korkeimmat.

Puolison tupakoinnilla suuri merkitys

Jos odottajan puoliso tupakoi, on lopettaminen huomattavasti vaikeampaa. Neuvolassa kysytään molempien tulevien vanhempien tupakoinnista jo ensikäynnillä. THL:n tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen kertoo Ylen uutisessa, että molempien olisi hyvä olla mukana paikalla kuulemassa tupakoinnin vaikutuksista niin vauvan, kuin vanhempienkin terveydelle.

Hakulisen mukaan yksi tehokkain tapa vähentää alkuraskauden tupakointia olisi pyrkiä estämään teini-ikäisten tupakoinnin aloittamista.

Vain 60 % raskausaikana tupakoivista koki saaneensa tietoa tupakoinnin vaikutuksista

Stumppi.fi mukaan liian vähäinen tieto tupakan vaikutuksista sikiön terveydelle on vähäistä, mutta tupakoinnin aiheuttaman hapenpuutteen haitallisuutta kyseenalaistettiin.

Jo aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu raskausajan tupakoinnin haitat. Raskauden aikainen tupakointi jopa viisinkertaistaa kätkytkuoleman riskin, sekä tupakoineiden äitien lapset ovat muita alttiimpia hengitystieinfektioille. Raskausaikana tupakalle altistuneilla lapsilla on todettu myös enemmän oppimishäiriöitä ja kouluiän ylivilkkautta.

Tupakoinnin vaikutukset sikiön terveydelle ovat moninaisia:

  • Nikotiini aiheuttaa kohdun ja istukan verenkierrossa ja vähentää siten sikiön saamaa happea ja ravinteita.
  • Nikotiini aiheuttaa muutoksia hermostoo kasvuun ja aktiviteettiin.
  • Nikotiinin vaikutuksen arvellaan liittyvän useiden psyykkisten häiriöiden kuten ADHD:n, skitsofrenian ja päihderiippuvuuden tai ongelmakäytön kehittymisalttiuteen.
  • Raskausajan tupakointi kohottaa esimerkiksi keskosuuden, alhaisen syntymäpainon ja lapsuusajan ylipainon riskejä.
  • Tupakointi raskauden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana vaikuttaa esimerkiksi kehittyvän lapsen aivojen kokoon

Lähteet: Nuortenlinkki.fi, Käypähoito, Yle

Lue myös:

Vauva 17 000 tonnilla: “Eriarvoisuus tuntuu järjettömältä ja sen korjaaminen on yhteiskunnalta arvovalinta”

Rebecca Roberts, 39, “Tulin uudelleen raskaaksi ollessani kolmannella viikolla raskaana”.

Uutta vahvistettua tietoa vastasyntyneiden kätkytkuolemista – nukkumisasennolla on väliä


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.