Synnytyssairaaloissa on valloillaan äärimmäinen stressikierre: Kätilöliitto avautuu

Synnytyssairaaloissa on valloillaan äärimmäinen stressikierre: Kätilöliitto avautuu
Kuva: Sharon McCutcheon

Kätilöliiton puheenjohtaja Katriina Bildjuschkin mukaan Suomi ei ole lapsiystävällinen maa. Kätilöitä arvostetaan, mutta synnyttämistä, pieniä lapsia ja perheitä ei. Tämän lopputuloksena on kätilöliiton puheenjohtaja mukaan loppuunpalanutta synnytyshenkilökuntaa, joka säästää jaksamistaan vaihtamalla alaa.

Kätilökato on jo nyt huomattavissa Valviran tilastoista. Alle 65-vuotiaita työelämäikäisiä kätilön koulutuksen saaneita on noin 7000, mutta alalla töissä vain 4000. Alalla pidetään useita sijaisia määräaikaisissa pätkätöissä useita vuosia ilman vakinaistamista, uutisoi Mtv-uutiset.

– Kätilöt joutuvat miettimään, hoidanko niin kuin haluaisin vai niin kuin ehdin. Koronavuoden rajoitukset koetaan synnyttäjäpuolella äärimmäisen stressaavina, ja synnyttämään on tultu vähemmän valmennettuina kuin aiemmin, kertoo Bildjuschkin Mtv-uutisten haastattelussa viitaten korona-aikaan.

Kätilöliiton puheenjohtajan mukaan asiaan tulisi puuttua parantamalla kätilöiden työoloja. Työvuorosuunnittelussa tulisi ottaa huomioon pitkät vuorot sekoitettuna yhden päivän vapaisiin, jonka jälkeen jatkuu taas pitkä työputki. Kätilöillä ei ole mahdollisuutta palautua työvuorosta, koskaomaa yksityiselämää ei ole.

Bildjuschkin mukaan tulisi saada lisää toleranssia ja pelivaraa ruuhkatilanteiden varalle. Koskaan ei voi tietää moniko tulee samaan aikaan synnyttämään.

-Nyt kätilöillä on koko ajan kiire, ja kun synnytysrypäs iskee, kiire muuttuu sietämättömäksi, kertoo kätilöliiton puheenjohtaja.

Tuoreen uutisen mukaan tilanne on ollut päällä jo kauan. Eeva Hiila Espoon sairalasta kertoi aiemmin lähteelle, että huolissaan ollaan oltu jo useamman vuoden, mutta johto ei oleottanut tilannetta vakavasti. Ei ole ihme, että rakkaasta työstä poistutaan siksi, ettäpalkkaus on huonoa, eettinen stressi painaa päivittäin työvuoron aikana, sekä työn ja vapaa-ajan yhdistäminen on mahdotonta.

Hiila kertoo, että heidän yksiköstä on lähtenyt tänä vuonna neljä kätilöä ja tällä viikolla saattaa olla lähdössä lisää.

Bildjuschkinin mukaan päättäjien puheissa on nostettu vahvasti esille Suomen perhemyönteisyyttä, mutta aihe on jäänyt vain juhlapuheeksi. Todellisuus on toista, koska kätilöiden riittävään määrään ja työoloihin ei panosteta huolestuttavasta tilanteesta huolimatta.

Lue myös:

Unohdettu perhepäivähoito – Hoitotädit vastaavat: “Kun vanhemmat kysyvät kaupungilta hoitopaikkoja, yksityisiä perhepäivähoitajia ei edes mainita”

Pula lakisääteisistä varhaiskasvattajista sulki leikkipuistot ja päiväkotien kerhot

Puheterapiaan lapsilla huutava pula: Joukkoirtisanoutuneet terapeutit pahoillaan “tämä särkee sydämen”


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.