Lapsettomien lauantaina muistutetaan, ettei lasten saanti ole itsestäänselvyys

Lapsettomien lauantaina muistutetaan, ettei lasten saanti ole itsestäänselvyys
Kuva: Fabiola Penalba

Teksti: Nanna

Lapsen saaminen ei ole kaikille itsestäänselvyys. Monelle parille lapsettomuus on siihenastisen elämän pahin, pitkäaikaista surua aiheuttava kriisi, johon tarvitaan tukea ja apua. Arvioiden mukaan noin 15 % pareista kärsii jossakin elämänsä vaiheessa tahattomasta lapsettomuudesta.

Lapsettomuudesta kärsivät voivat saada vertaistukea esimerkiksi Simpukka ry:ltä. Simpukka on vuonna 1988 perustettu valtakunnallinen ja Suomen ainoa tahattoman lapsettomuuden kokemusasiantuntija ja lapsettomien yhteisö. Yhdistyksen tavoitteena on edistää tahattomasti lapsettomien hyvinvointia. Simpukan kautta on mahdollista tavata toisia samanlaisessa tilanteessa olevia lapsettomia. Simpukka tarjoaa vertaistukea vertaistukiryhmissä, suljetuissa Facebook-ryhmissä ja vertaischateissä.

Toukokuun ensimmäisellä viikolla vietetään Simpukka-viikkoa ja Lapsettomien lauantaita. Jo 28. kertaa vietettävänä Lapsettomien lauantaina halutaan muistuttaa, että lasten saanti ei ole itsestäänselvyys. Simpukka-viikon aikana jaetaan tietoa tahattomasta lapsettomuudesta ja järjestetään erilaisia etätapahtumia, anonyymejä chat-keskusteluja ja videotapaamisia.

Vuonna 2021 Simpukan teemana on lapsettomuuden moninaisuus. Simpukka haluaa tuoda esiin etenkin erityisryhmien, kuten vammaisten, vakavan sairauden kohdanneiden ja maahanmuuttajataustaisten lapsettomuuskokemuksia.

Vuosittain noin 3000-4000 paria hakeutuu lapsettomuustutkimuksiin – ja hoitoihin. Hedelmöityshoitojen onnistumiseen vaikuttavat monet seikat, kuten naisen ikä. Alle 38-vuotiailla raskauden todennäköisyys hoitokiertoa kohti on noin 25-40 %. Joskus vaihtoehdoiksi jäävät adoptio, toimiminen sijaisvanhempana tai jääminen lapsettomaksi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Lahjasukusoluista apua lapsettomuuteen

Teimme vain enkeleitä – osa 1

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Unisefin raportti: “Maailmassa syntyy kuoleena vauva joka 16. sekunti”


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus