Talonrakennusprojekti todella testaa parisuhteen lujuutta: pidä mielessä nämä, niin saatat olla suhteessa vielä projektin jälkeenkin

Talonrakennusprojekti todella testaa parisuhteen lujuutta: pidä mielessä nämä, niin saatat olla suhteessa vielä projektin jälkeenkin
Kuva: Charles Deluvio

Alkuun kaikki menee hienosti. Unelmien kotitaloa ja lemmenpesää suunnitellaan innolla, ja mietitään yhdessä tulevaa elämää kauniissa kodissa yhtenä perheenä. Se on hyvin mahdollista saavuttaa, mutta joskus matkalle tulee ongelmia ja pettymyksiä joita on vaikea edes kuvitella ennen rakennusprojektia. Sitä mukaa kun projekti etenee, etenee myös arki eteen päin kovaa vauhtia. Millaisia kompastuskiviä taloprojekti voi tuoda tullessaan?

Aikaavievät työvaiheet lisääntyvät mitä pidemmälle projekti etenee. Lapsiperhearjessa vapaa-aika on jo valmiiksi kortilla, joten on tiedostettava se tosiasia, ettei yhteinen aika puolison kanssa taloprojektin aikana ainakaan lisäänny. Fyysiset ja osaltaan henkisetkin voimat saattavat olla niin loppu ettei osaa ajatellakaan kokonaisuuden olevan raskasta parisuhteelle.

  1. Tunnista etääntyminen

Tunteet saattavat olla pinnassa stressin ja ruuhkavuosien pyörityksessä. Pysähtykää yhdessä välillä miettimään: mitäollaan jo saavutettu, ja mitä tehdään seuraavaksi.

2. Yhteistä aikaa vaikka väkisin

Nikkaroikaa rakennuksella yhdessä. Tehokasta ajankäyttöä on se, kun rakennustyömaan valossa otetaan lasilliset viiniä ja kitataan seiniä. Ei viiden tähden illallinen, mutta sen voi tehdä yhdessä.

3. Yhteiset määränpäät

Kun molemmilla on selvillä, mikä on se tavoite jonka takia se kaikki stressi, sinnittely, takapakit ja kompromissit pitää kestää, on helpompi myös selviytyä niistä.

4. Anna toiselle tilaa kertoa omista toiveistaan

Parisuhteessa saattaa olla toinen osapuoli se, joka lopulta päättää kaikesta. Jotta molemmat tuntee olevansa tasapuolinen osa yhteisen kodin rakentamista, on hyvä ottaa huomioon molempien toiveet ratkaisuista.

5. Tasapuolinen ja selvä työnjako

Ennen projektia on hyvä tehdä selväksi mikä on kenenkin tontti: Kuka hoitaa lapset, kuka kuskaa heidät harrastuksiin ja kenen vastuulla on raha-asiat? Tavarantoimittajien ja rakennuttajien yhteishenkilö on myös hyvä olla sovittuna.

6. Suunitelmalle varasuunnitelma

Talon rakentamisessa harvoin kaikki menee kuten on suunnitellut, joten on hyvä jättää toleranssia aikatauluille, budjetille ja omille hermoille.

7. Lähipiirin röyhkeä hyväksikäyttö

Lähipiiriä on todellakin aihetta käyttäähyödyksi, mikäli vain on ikinä mahdollista. Rakennusaika on vain väliaikaista, joten onko hyväksyttävämpää syytä käyttää tukiverkostoa hyväksi?

Kun uusi koti on valmis, on hyvä puhdistaa ilmaa jos jollakin on jäänyt jotain hampaan koloon. Miettikää ja nähkää työnne tulos, ja mikä tärkeintä: Olkaa kiitollisia siitä, että pääsitte yhteisesti määriteltyyn tavoitteeseenne.

Lue myös:

Rakastatko vielä, kun olen ruttuinen?

Salaa hiipivä etääntyminen parisuhteessa tulee monelle ihan puskista: perheelliset vaaravyöhykkeellä

Treffit klo 21:30


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.