Tietopaketti lapsen kasvukivuista – toisin kuin usein luullaan, kasvukivut jaloissa ei varsinaisesti liity kasvuun

Tietopaketti lapsen kasvukivuista – toisin kuin usein luullaan, kasvukivut jaloissa ei varsinaisesti liity kasvuun
Kuva: Michał Parzuchowski

Joillakin lapsilla saattaa olla iltaisin koviakin kipuja jaloissa. Toisin kuin usein luullaan, syy ei välttämättä ole kovasta kasvusta tai kasvupyrähdyksestä. Kipuja ei tarvitse pelästyä, vaan ne liittyvät liikunnallisen ja aktiivisen lapsen elämään.

Keskimäärin 15–30 prosentilla lapsista on kasvukipuja jossain vaiheessa ennen kymmentä ikävuotta. Tavallisimmin kipu tuntuu säärissä, pohkeissa tai polvitaipeissa tuntuvana särkynä, joka ilmaantuu iltaa kohden tai alkuyöstä.

Terveyskirjaston mukaan syytä jalkojen särkemiselle ei ole tutkimuksissa vahvistettu, mutta on epäilty, että siihen myötävaikuttavat jossain määrin periytyvyys ja mahdollisesti lapsen touhukkuus, ylivilkkaus ja kipuherkkyys.

Toisin kuin usein luullaan, kasvukivut jaloissa eivät varsinaisesti liity lapsen kasvuun tai kasvupyrähdyksiin, kertoo lastentautien ja lasten reumatologian erikoislääkäri Kristiina Aalto.

-Kasvukipuja ei ole vauvoilla tai murrosiässä, jolloin lapset yleensä kasvavat nopeasti. Tutkimuksissa ei ole saatu varmuutta kasvukipujen syistä, mutta jalkojen ajoittainen särkeminen vaikuttaa olevan jossakin määrin perinnöllistä. Kasvukipuja on yleensä liikunnallisilla ja aktiivisilla lapsilla. Kipu liittyy siis enemmänkin rasitukseen, ­ja särkyä voi esiintyä esimerkiksi jalkapalloharjoitusten jälkeen, kertoo Aalto.

Lasta särkee ja kolottaa: Miten erottaa reuman ja kasvukipuilun

Lastenreumatologian erikoislääkäri Hanna Säilän mukaan normaaliin kasvukipuiluun ei kuuluu voimistuvaa kipua, turvostusta ja punoitusta. Erikoislääkärin mukaan lastenreuma oireilee nivelalueille paikallistuvana kipuna ja usein toispuolisesti vain toisessa raajassa. Monilla kasvukivut ovat jaksoittaisia eli välillä niitä ei esiinny ollenkaan, kun taas hoitamaton reuma etenee ja kiputuntemukset voimistuvat.

Näin autat lasta kasvukipujen kanssa:

  • Rauhoita lapsi, jotta hän rentoutuu.
  • Hiero kevyesti pohkeita ja sääriä, se auttaa usein rentouttamaan lihaksia ja lievittämään särkyä.
  • Lämpöhauteet ovat myös hyvä vaihtoehto.
  • Lääkehoitoa tarvitaan hyvin harvoin, mutta lapselle voi turvallisesti antaa parasetamolia kivunlievitykseen, jos muut keinot eivät auta.

Lapsen liikkumista kasvukipujen pelossa ei missään nimessä kannata alkaa rajoittamaan. Liikunnan iloa pitää tukea kaikin tavoin, sillä se on jo motoristen taitojen kehittymisen kannalta hyvin tärkeää, Säilä painottaa.

Kasvukivut ovat kurjia, mutta ohimeneviä ja ajan kanssa tasoittuvia kiputiloja. Lapselle on myös hyvä selittää, mistä hänen tuntemuksensa johtuvat, ja yrittää vanhempana auttaa lasta ohjeiden mukaan.

Lue myös:

Kodin esineiden nappiparistot vaaraksi lapsille: onko Duracellin kehittämä uusi teknologia ratkaisu ongelmaan?

Pimeän pelko ja möröt lapsen sängyn alla: näin ne häädetään!

Ihan kahvilla aamuisin? Vinkit vanhemmille kuinka tehdä mieletön aamu!


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus