Monelle tuntematon vanhempinvapaa: Minna Valtari palasi töihin, kun hänen vauvansa oli 3,5 kuukautta vanha

Monelle tuntematon vanhempinvapaa: Minna Valtari palasi töihin, kun hänen vauvansa oli 3,5 kuukautta vanha
Kuva: Megan Menegay

Minna tekee miehensä Antti Valtarin kanssa 60-prosenttista työviikkoa samassa yrityksessä. Minna toimii LM Someco -markkinointitoimiston johtaja ja osakkaana, ja Antti talousjohtajana. Osittainen vanhempainvapaa on vielä melko tuntematon mahdollisuus palata työelämään lapsen syntymisen jälkeen.

Valtareille päätös oli selkeä ja helppo. Duunitorin artikkelissa he kertovat ratkaisustaan jakaa vanhempainvapaan puoliksi, ja jatkavansa järjestelyä hoitovapaan ajan toistaiseksi.

– Tuo viisi kuukautta, jonka olin kokoaikaisesti äitiys- ja vanhempainvapaalla, oli luonteelleni varsin pitkä aika olla työelämän ulkopuolella, kertoo Minna.

Mikä on osittainen vanhempainvapaa?

Osittainen vanhempainvapaa tarkoittaa Kelan mukaan sitä, että molemmat vanhemmat vuorottelevat lapsenhoitoa kotona. Ehtona on, että vanhemmat lyhentävät työaikaansa niin, että aika ja palkka ovat 40–60 prosenttia kokoaikaisesta työajasta ja palkasta. Kelan osittaisen vanhempainrahan edellytyksenä on, että molemmat vanhemmat tekevät työnantajiensa kanssa sopimuksen osa-aikatyöstä vanhempainrahakaudella vähintään yhtäjaksoiseksi kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Valtareiden tapauksessa Minna oli äitiyslomalla viisi kuukautta ja sen jälkeen palasi takaisin työhönsä osa-aikaisesti. Nyt 9 kuukautta vanha poika Mikael on yhden päivän viikossa isovanhempiensa hoidossa ja muun ajan vanhemmat vuorottelevat lapsenhoidon ja työnteon välillä molempien viikon aikataulujen mukaisesti, kerrotaan haastattelussa.

Valtareilla vauvanhoito jaettiin alusta asti tasaisesti: Antti oli kesälomalla ja isyysvapaalla ensimmäiset viikot ja pari esimerkiksi jakoi yösyötöt puoliksi

Vanhemmat kertovat, että heidän poikansa on ollut aina hyväuninen, joten oma jaksaminen mahdollisit jo aikaisemman töihinpaluun. Myös isovanhempien mahdollistama hoitoapu helpotti tilannetta.

Asioiden sovittelu ja lapsen hoidolliset järjestelyt on saatu järjestymään hyvin myös siksi, että pari työskentelee samassa yrityksessä.

– Pystymme Antin kanssa auttamaan tarvittaessa toinen toista niin työ-, koti- kuin hoitoasioissa ja näin ollen tällainen soveltava vuorotteleminen on toiminut meille hyvin. Tilanne olisi varmastikin aika erilainen, jos emme olisi samassa yrityksessä töissä, kertoo Minna Valtari.

Valtarien vanhempainvapaa päättyi maaliskuussa, jonka jälkeen he jatkoivat samalla tyylillä osittaiselle hoitovapaalle. Minna Valtari toivoisikin käytännön yleistyvän

Tilastojen mukaan vuonna 2020 vain reilut 10 prosenttia isistä käytti vanhempainpäivärahapäiviä. Suomessa kotiin jäävä vanhempi on yleensä äiti. Lasta hoidetaan kotona äitiysvapaan ajan eli noin neljän kuukautta. Vanhempainvapaa puolestaan on kestoltaan noin puoli vuotta, joka vietetään äitiysvapaan jälkeen. Tämän jälkeen on mahdollista jäädä vielä hoitovapaalle.

-Tämä sopii sellaisille perheille, joissa molemmat vanhemmat haluavat tasapuolisesti olla pienen elämässä läsnä, ja jotka haluavat jakaa vastuun, kertoo Minna.

Lue myös:

MiB: Miksi valita vain toinen kun voi saada molemmat – äitiyden ja työn yhdistäminen on mahdollista

Synnytyssairaaloissa on valloillaan äärimmäinen stressikierre: Kätilöliitto avautuu

Huonosti nukkuva lapsi – Myytti, johon ei usko ennen kuin sellainen osuu omalle kohdalle


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.