Yksin kolmen pojan kanssa asuva isä: Miehissä on vielä paljon perinteistä maskuliinisuutta

Yksin kolmen pojan kanssa asuva isä: Miehissä on vielä paljon perinteistä maskuliinisuutta
Kuva: Ante Hamersmit

Pieniä lapsiaan huoltavaa isää hämmästellään edelleen vaikka heidän määränsä onkin vähitellen kasvanut. Yleisenä oletuksena on, että äiti on luonnollisesti lasten lähivanhempi. Tilastojen mukaan miehiä on yksinhuoltajina selvästi vähemmän kuin naisia. Antti Karjalainen asuu miesvaltaisessa perheessä yhdessä poikiensa Pennan, Otson ja Aatoksen kanssa. Isällä on ollut kova opettelu arjessa ja tunnetaidoissa.

Yhteisöjohtajana sosiaalialan palveluja tuottavassa Kalliolan Setlementissä työskentelevän Antin avioerosta on puolitoista vuotta.

Joskus historia todella toistaa itseään. Antin omat vanhemmat erosivat, kun hän oli yhdeksän eli saman ikäinen kuin Penna Antin ja Vuokon erotessa. Vaimo Vuokko muutti Helsinkiin Kotkasta, perheen yhteisestä kodista. Antti muutti muutamia kuukausia perässä lähemmäksi, jotta lapset pääsevät tapaamaan äitiään. Lapset viettävät äitinsä kanssa joka toisen viikonlopun, sekä keskiviikot. Antilla ja hänen entisellä vaimolla Vuokolla on lasten yhteishuoltajuus.

Arjen pyörittämistä haasteellisempaa on ollut totutella sopeutumaan tunteiden säätelyyn ja kohtaamiseen

Sopeutuminen yhden vanhemman arjen jatkuvaan ruljanssiin vaatii valtavasti voimia. Arjen pyörittämistäkin vaativampaa on henkinen jaksaminen. Riittämättömyys ja ajatus siitä että pitäisi olla samaan aikaan molemmat vanhemmat. Antti on vähitellen ymmärtänyt ettei näin tarvitse olla, onhan lapsilla myös äiti.

Kolmen pikkupojan kanssa asuessa kohtaa päivittäin paljon tunteita. eron jälkeen isä kertoo tunteneensa paljon hämmennystä, sekä pohti kaiken merkitystä niin ihmisyydestä, miehisyydestä, vastuusta kuin isänä olemisestakin.

-Olin edelleen katkera Vuokolle ja tunsin vihaa häntä kohtaan, kertoo Antti Kotilieden haastattelussa.

”Sen sijaan, että olisin mennyt kohti, olen usein kääntynyt pois niistä vaikeista tunteista, jotka puoliso on yrittänyt näyttää.”

Kun Antti tajusi olevansa katkera ja pohtivansa eron syitä puoli vuotta Vuokon muuton jälkeen, hän päätti hakea itselleen apua. Hän ilmoittautui eroseminaariin, jossa saa vertaistukea ja jakaa ajatuksiaan samassa tilanteessa olevien miesten kanssa.

Antti osallistui joka toinen viikko neljän kuukauden ajan ryhmään, jossa sai vapaasti avautua tunteistaan ja intiimeistä asioista. Ryhmässä oli turvallista kertoa sekin, vihaa kukin tunsi entistä puolisoaan kohtaan.

Eroseminaarin jälkeen Antti pääsi psykologi Sari Kailangon asiakkaaksi. Kailanko työsti väitöskirjaa, joka käsittelee pariterapiaa. Antti pääsi pohtimaan tunnetaitojaan yhä syvemmin. Suurimmaksi ongelmaksi nousi negatiivisten tunteiden kieltäminen. Sen sijaan, että hän olisi mennyt niitä kohti, hän oli mielummin kääntynyt pois.

Antti on pohtinut paljon syitä sille että perinteisen miehen tunteiden käsittelytaidot ovat suppeat

-Ymmärrän hyvin, miten joku voi olla edelleen jumissa bensan hajuisessa maskuliinisuudessa, pohtii kolmen lapsen isä.

Antti on vielä sukupolvea, joka sai hyvin perinteisen miehen mallin. Malliin kuului ajatus miehestä joka saattoi heittää leikiksi vakavat ja vaikeatkin asiat. Antti ei halua jatkaa saamaansa mallia pojilleen, ja tekeekin nyt paljon töitä, jotta pääsisi niistä itsekin kokonaan irti.

Isännäköinen.fi mukaan miehillä on usein naisia muodollisemmat sosiaaliset suhteet. Miesten sosiaalisissa verkostoissa on naisia vähemmän henkilökohtaista jakamista, ja niissä on korkeampi kynnys käsitellä henkisesti hankalia aiheita ja näyttää heikkoutta.

Miesten tukiverkostot toimivatkin keskimäärin heikommin haastavissa elämäntilanteissa – ja myös isäksi tulemisen ja isänä olemisen kaltaisissa muutostilanteissa. Näihin muutoksiin kuuluu myös ero.

Erossa ei koskaan tulisi jäädä yksin. Apua on paljon tarjolla, kun sitä päättää ottaa vastaan. Apuaeroon.fi voit katsoa oman alueesi tahot, joista saa apua ja neuvontaa, sekä vertaistukea.

Lue myös:

Myös miehet toivovat hartaasti lapsia – kyseessä ei ole vain naisten toive

Helmikuun isäkimara: Vieraana suosikkibloggaaja Esko Kyrö – Isä ilman etuliitteitä

Isä ulkopuolisena elättäjänä vai läsnäolevana perheenjäsenenä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.