Uusi tutkimus: suomalaisnuorten energiajuomien käyttö noussut huolestuttavasti

Uusi tutkimus: suomalaisnuorten energiajuomien käyttö noussut huolestuttavasti
Kuva: Jorge Franganillo

Tuoreen Jyväskylän yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan yhä useampi juo energiajuomia, eikä laantumisen merkkejä näy. Nyt jo joka neljäs juo energiajuomia säännöllisesti joka viikko.

Tutkimuksessa vertailtiin suomalaisnuorten energiajuomien käyttöä vuosina 2018 ja 2014. Juomien käytössä huomattiin kuuden prosentin nousu.

Tyttöjen viikoittainen energiajuomien käyttö oli neljässä vuodessa lähes kaksinkertaistunut, kuitenkin pojat käyttävät tyttöjä useammin energiajuomia.

Tutkimuksen mukaan energiajuomien viikoittainen käyttö on yleisintä nuorilla, joilla on alhaisempi koulumenestys ja terveyden lukutaito kuin muilla saman ikäisillä.

– Kansainvälisissä selvityksissä on havaittu, että nuorilla saattaa olla puutteita energiajuomiin liittyvässä tietämyksessä. Olisikin panostettava nuorten terveyteen liittyvän osaamisen eli terveyden lukutaidon kehittämiseen energiajuomien osalta, kertoo väitöskirjatutkija Maija Puupponen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Energiajuomien vaikutus nuorilla

Nuortenlinkin mukaan runsas energiajuomien käyttö aiheuttaa unettomuutta ja muita uniongelmia. Kofeiini aiheuttaa usein päänsärkyä, joka voi vaikeuttaa opiskelua.

Jos energiajuomia juo paljon kerralla (3-6 tölkillistä, kofeiinia 300-600 mg), ne voivat aiheuttaa muun muassa närästystä, päänsärkyä, vapinaa, levottomuutta ja sydämentykytystä. Tällöin myös ahdistuneisuus lisääntyy. Kofeiinimyrkytys on mahdollinen: on raportoitu, että noin 30 kupillista kahvia voi saada aikaan rytmihäiriöitä ja epileptisiä kouristuksia.

Virvoitusjuomien tavoin energiajuomat sisältävät runsaasti sokeria. Sokeri lisää hampaiden reikiintymistä. Juomien happamuus puolestaan vaurioittaa hammaskiillettä. Yhdessä 0,33 litran energiajuomatölkillisessä on noin 14 palaa sokeria.

Yksi harmillinen vaikeasti eroon päästävä sivuvaikutus on riippuvuus. Tällöin juomien käytön lopettamisesta voi seurata päänsärkyjä, ärtyisyyttä, voimattomuutta ja väsymystä. Noin puolella kofeiinin säännöllisistä käyttäjistä on nuortenlinkin mukaan kofeiiniriippuvuus.

Lue myös:

Tupakointi raskausaikana – nämä odottavat äidit tupakoivat muita useammin

Tutkimus: “Klassikkosadut eivät sovi nykyaikaan.”

Uusi laki vaatii isää maksamaan puolet kaikista raskauskustannuksista – miehillä samanlainen rooli hedelmöityksessä kuin naisillakin


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.