Pikkulapsi sai lievän aivovamman päiväkodin pihalla – lastenhoitajien syytteet vammantuottamuksesta hylätty

Pikkulapsi sai lievän aivovamman päiväkodin pihalla – lastenhoitajien syytteet vammantuottamuksesta hylätty
Kuva: Markus Spiske

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt kahden lastenhoitajan syytteet tapauksessa, jossa nelivuotias lapsi sai lievän aivovamman onnettomuudessa päiväkodin pihalla vuonna 2016, uutisoi Keskisuomalainen

Kyseessä on Hämeenlinnassa tapahtunut tilanne, jossa päiväkodin pihalla olleet lapset kuljettivat painavaa puupölkkyä leikkitasanteella. Kaidetta pitkin kuljetettu puupölkky oli pudonnut alempana olleen pojan päähän. Seurauksena oli aivotärähdys ja lievä aivovamma.

KKO:n mukaan hoitajilla ei ollut mahdollisuutta valvoa tasannetta koko aikaa, koska tapahtuma-aikana heillä oli vastuullaan suurehkolla piha-alueella yhteensä yhdeksän 1–4-vuotiasta lasta. Lähteen mukaan toinen hoitajista oli käynyt tasanteella muutama minuutti ennen onnettomuutta, jolloin lapset leikkivät makkaran paistamista puunkappaleilla ja leikki oli rauhallista. Kun turma tapahtui, hän oli setvimässä pihalla puhjennutta muuta riitaa ja toinen hoitaja valvoi keinumista. Kumpikaan ei nähnyt pölkyn putoamista.

Kyseisessä päiväkodissa puunkappaleilla leikkiminen oli ollut jo vuosia noudatettu käytäntö, jonka sisältämää riskiä voitiin pitää hyvin pienenä.

Turun hovioikeuden tuomio kumottiin

Aiemmin Turun hovioikeus oli tuominnut hoitajat sakkoihin vammantuottamuksesta. Sen mukaan hoitajat jättivät huolimattomuudesta riittävällä tavalla valvomatta, että lasten leikki ja leikissä käytettävät välineet eivät aiheuttaneet vaaraa tai vahinkoa päiväkodissa oleville lapsille.

KKO:n mukaan kaikki seikat huomioiden hoitajia ei voitu moittia siitä, että he eivät olleet kieltäneet puunkappaleilla leikkimistä leikkitasanteella.

– Arvioituaan edellä todettuja seikkoja kokonaisuutena KKO katsoo, etteivät hoitajat ole syytteessä tarkoitetussa tilanteessa mitoittaneet valvontaa rikosvastuun perustavalla tavalla riittämättömäksi, sanoi KKO Keskisuomalsien mukaan tehdyssään tuomiossa.

KKO vapautti hoitajat ja Hämeenlinnan kaupungin myös korvausvelvollisuudesta lapselle. KKO antoi ratkaisunsa perjantaina.

Lievästä aivovammasta eli niin sanotusta aivotärähdyksestä toipuminen tapahtuu lapsilla varsin nopeasti. Haasteena on tunnistaa seurantaa tarvitsevat lapset

VSSHP mukaan tavallisia oireita on päähän kohdistuneen iskun jälkeen päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu, huimaus ja uneliaisuus sekä sekavuus. Tyypillisesti nämä oireet helpottavat ja häviävät muutamassa päivässä.

Lähteen mukaan lasten lievissä aivovammoissa riittää 12–24 tunnin sairaalaseuranta, jos oireet ovat joko hävinneet tai selvästi lievittyneet, ja potilas voidaan kotiuttaa. Kouluun ja liikuntaharrastuksiin lapsi voi palata oireiden hävittyä.

Lue myös:

Suomessa on yksi paikka jossa lasten koronasairastumiset ovat poikkeuksellisen yleisiä

Monelle tuntematon vanhempinvapaa: Minna Valtari palasi töihin, kun hänen vauvansa oli 3,5 kuukautta vanha

Varoitus vanhemmille: 2-vuotiaan lapsen vatsasta poistettiin 209 magneettikuulaa


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.