Introvertti lapsi ei ole rikkinäinen, eikä hänestä tarvitse korjata mitään – kuinka tukea intoverttiä lasta

Introvertti lapsi ei ole rikkinäinen, eikä hänestä tarvitse korjata mitään – kuinka tukea intoverttiä lasta
Kuva: Benjamin Voros

Vanhempien olisi syytä olla tietoisia, mikäli kasvattavat introverttiä lasta. Introvertti lapsi ei ole rikkinäinen, eikä hänestä tarvitse korjata mitään. He tarvitsevat vain omanlaista hyväksyntää ja ymmärrystä.

Yhteiskunnassa pyritään edistämään sopeutumista kouluympäristöön, perhe-elämään, työkulttuuriin, erilaisiin verkottumisryhmiin jne. Vuosien varrella tehtyjen eri tutkimusten perusteella on huomattu, että introvertit muodostavat vähintään 50 prosenttia siitä väestöstä, jotka muodostavat väestön. Introvertin luonteenpiirteet eivät silti ole ihailtuja, ja täysin hyväksyttyjä yhteiskunnassa, vaan niitä pidetään epänormaaleina.

Lasten introvertin luonteen voi helposti sekoittaa masennukseen ja ahdistuneisuuteen. Meille on opetettu, että lapsen ollessa seurallisia, aktiivisia, sosiaalisia ja ulospäinsuuntautuneita, he ovat onnellisia. Lisäksi menestyneen vanhemman jälkikasvulla tulee olla paljon kavereita ja he arvostavat yhteistä tekemistä.  

Ujous ja introverttius lähellä toisiaan mutta eri asioita

Ujon ja introvertin lapsen emotionaaliset tilat ovat erilaisia. Introvertti lapsi on luonnostaan hiljainen, sekä vähän varautunut. Introvertti osoittaa kiinnostustaan hienovaraisesti toisia ihmisiä ja tilanteista kohtaan. Introvertti lapsi on yleensä se, joka ottaa mielummin etäisyyttä toisiin lapsiin, kuin hakeutuu heidän lähelleen.

Introvertin lapsen sosiaaliset taidot voivat olla erittäin hyvät. He eivät pelkää sosiaalista kanssakäymistä, kuten ujot lapset. He eivät vain yksinkertaisesti tykkää olla muiden seurassa, vaan viettävät aikaansa enemmän itsekseen. Introvertti lapsi saattaa nauttia muiden seuran antamasta vuorovaikutuksesta, mutta tilanteet ovat lapselle hyvin kuormittavia. On hyvä tiedostaa lapsen tarve levolle leikkien jälkeen.

Vanhempien olisi hyvä osata arvostaa lapsen kykyjä, vahvuuksia ja muita ominaisuuksia

Lapsen ymmärtäminen ei aina ole helppoa, varsinkaan jos itse on ekstrovertti, jonka yksi elämän tärkeimmistä asioista ovat sosiaaliset kanssakäymiset sekä vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa. Introverttiä lasta voi kuitenkin tukea monin eri tavoin:

Tiedosta ja hyväksy

Lapsen tukeminen alkaa hyväksynnästä. Kun tiedostaa lapsen olevan introvertti, joka haluaa viettää aikaa yksin ennemmin kuin muiden suurten ryhmien kanssa, on helpompi ymmärtää lasta. Introverttiä helposti pakotetaan olemaan joku muu, toimimaan itselle epäluonnollisella tavalla ja toimimaan toisin, miten itsellä olisi paras olla. Hyväksyminen lähtee oman ajatustavan muutoksesta.

Anna tilaa

Perheessä kaiken yhdessä tekeminen voi olla introvertille erittäin ylivoimaista ja uuvuttavaa. Kun lapselle antaa tilaa ja rauhaa palautumiseen, aikaa kehittää omia supervoimiaan, voi lopputulos yllättää. Lapselle sopivassa ympäristössä voi kehittyä ne lapselle parhaat kiinnostuksen kohteet ja intohimot.

Kuuntele

Koska introvertit lapset elävät vähän sisäänpäinkääntyen, on hyvä varmistaa, että heitä kuullaan. Varsinkin jos perheessä on muita jäseniä, jotka ovat suorapuheisia, äänekkäitä, ja keskeyttävät helposti muut. Vanhemman on hyvä tietää, että näin myös introvertti lapsi oppii vuoropuhelun salat, ja huomaa että myös hänellä on paikkansa keskustelussa. Vanhemmat alkavat myös helposti puhumaan itse lapsen puolesta. Kun antaa introvertille lapselle tilaa olla ja tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on, saa lapsi näyttää todelliset taitonsa.

Lähteet:

Yle, MLL, Nuortennetti

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Perheen arvot näkee jääkaapinovesta – arkifilosofiaa

(Liian) kiltti Esikoinen

Kun mikään ei riitä: “Näin olet hyvä äiti”-vinkit tulee jo ulos korvista


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.