Lista nuorten vaarallisista TikTok haasteista

Lista nuorten vaarallisista TikTok haasteista
Kuva: Solen Feyissa

Nuorten hittisovellus Tiktok on aiheuttanut päänvaivaa aikuisille ja viranomaisille siellä leviävien haasteiden takia. Jotkin haasteet ovat hengenvaarallisia, tai voivat aiheuttaa pysyviä vammoja.

Ruuhkavuodet toimitus listasi viime aikoina esillä olleita vaarallisia tai riskialttiita TikTok haasteita:

Muskottipähkinällä pää sekaisin:

Liiallisella muskottipähkinän käytöllä ihmisellä saattaa esiintyä huimausta, kiihottuneisuutta, hallusinaatioita, euforiaa, ahdistuneisuutta, pelkotiloja sekä näköhäiriöitä.

Kallonmurtajahaaste:

Haasteessa henkilön jalat potkaistaan tämän hypähtäessä ilmaan alta, jolloin tämä kaatuu vauhdilla maahan.

Syömishäiriötä ihaileva sisältö

Sovelluksessa on paljon videoita, jossa nuoret syövät pelkkiä jääpaloja, nukkuivat koko päivän välttääkseen syömistä ja paastosivat päiviä.

Haarukka tai kolikko pistorasiaan

Videolla kyse on uskalluksesta laittaa haarukka pistorasiaan. Sovelluksessa leviää haaste, jossa kolikko pudotetaan pistorasian ja töpselin väliin. Tempusta syntyy näyttävä sähköisku.

Allergialääkeellä hallusinaatioita

Haasteessa otetaan allergialääke Benadrylia niin paljon, että se aiheuttaa hallusinaatioita. Reaktio kuvataan ja julkaistaan videopalvelu TikTokissa. Haaste on vienyt ainakin yhden hengen ja moni nuori on joutunut sairaalaan.

Tasapainohaasteesta nenä murteille

Tasapainohaasteessa istutaan ensin lattialla omien polvien päällä, kyynärpäät maassa; tämän jälkeen kämmenet viedään selän taakse niin, että ylävartalo kuitenkin pysyy ylhäällä. Vaarana on huomattu riski lyödänenäkovaa lattiaan.

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala järjesti helmikuussa nuorisoalan yhteisen Harkitse ja Haasta -kampanjan. Mediataitoviikolla syvennyttiin somehaasteisiin ja antamaan nuorille vinkkejä siitä, miten somehaasteisiin osallistumista voi punnita.

Kampanjalla tavoitellaan ensisijaisesti 10–14-vuotiaita nuoria. Nuoret osallistuivat kampanjan suunnitteluun kaikissa sen vaiheissa. Jo idea somehaasteisiin keskittyvästä kampanjasta nousi nuorilta. 

-Nuorten suosimissa somekanavissa leviää paljon somehaasteita ja osa niistä voi olla hyvinkin vaarallisia tai loukata muita ihmisiä. Siksi haluamme keskittyä kampanjalla tukemaan nuoria tunnistamaan onnistuneen somehaasteen elementtejä, korostaa kampanjan työryhmä.

Useimmiten haasteet ovat harmitonta hassuttelua, ja jopa kehittävää ajanvietettä. Työryhmän mukaan oleellista on kuitenkin opettaa lapsille ja nuorille harkitsemaan sitä, mikä ei ole toteuttamisen arvoinen haaste.

Haasteet ovat nuorille vaikuttamismahdollisuuksia

Kampanjassa korostettiin somehaasteiden monipuolisuutta ja muistutetaan nuoria myös vaikuttamismahdollisuuksista sosiaalisessa mediassa: haasteet voivat olla yhteiskunnallisesti merkittäviä ilmaisukeinoja.

Esimerkiksi vuonna 2014 ihmiset kaatoivat ympäri maailmaa jääkylmää vettä päälleen ice bucket -haasteessa, minkä myötä kerättiin 115 miljoonaa dollaria ALS-sairauden tutkimukseen. Syksyllä 2020 puolestaan osoitettiin tukea #ImWithSanna-aihetunnisteella pääministeri Sanna Marinin Trendi-lehden kansikuvan asulle.

Lue myös:

HS: Lapset laihduttavat ja neuvovat toisiaan TikTokissa – “Laihutan hieman ja te voitte tääl seuraa mun hyvinvointii”

Apua, lapseni vastaanotti juuri dickpicin!

Eikö täällä saa edes puhua puhelimessa? – Hetki, jolloin julistin teini-iän alkaneeksi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.