Hedelmöityshoidot tehdään yhä useammin luovutetuilla sukusoluilla

Hedelmöityshoidot tehdään yhä useammin luovutetuilla sukusoluilla
Kuva: Fé Ngô

Luovutettujen sukusolujen käyttöä voidaan harkita tilanteissa, joissa omien munasolujen tai siittiöiden tuotanto on hiipumassa tai kokonaan loppunut. Luovutettujen sukusolujen käyttäminen on yksi vaihtoehto myös, mikäli raskaus omilla sukusoluilla ei ole onnistunut useista yrityksistä huolimatta. Luovutettuja sukusoluja käytetään yleisesti myös naisparien sekä yksin lasta haluavien naisten hedelmöityshoidoissa.

THL:n antamien ennakkotietojen mukaan hedelmöityshoitoja aloitettiin vuonna 2020 noin 12 760 eli 3,8 prosenttia vuotta 2019 vähemmän.  Vuonna 2019 hedelmöityshoitoa aloitettiin noin 13 250.

Korona keskeytti hedelmöityshoidot väliaikaisesti

Esimerkiksi Fimea ja Valvira ohjeistivat lapsettomuusklinikoita välttämään hedelmöityshoitojen antamista pahimman koronaepidemian aikana. Taustalla on yleiseurooppalainen linjaus, jota perusteltiin sillä, ettei vielä täysin tiedetä, millaisia vaikutuksia viruksella on raskauteen tai lapseen. Jo aloitetuissa hoidoissa suositeltiin alkionsiirtojen lykkäämistä ja hoidoilla aikaansaatujen alkioiden pakastamista.

”Koronavirusepidemian takia valtaosa klinikoista keskeytti väliaikaisesti hoitojen antamisen maaliskuussa 2020. Hoidot aloitettiin pääsääntöisesti uudelleen jo myöhemmin keväällä tai kesällä, joten hoitojen määrä vuositasolla näyttää notkahtaneen ainoastaan vähän”, toteaa THL:n erityisasiantuntija Anna Heino THL tiedotteessa.

Luovutetuilla sukusoluilla tehdyt hoidot nousussa

Vaikka hedelmöityshoitojen määrä kokonaisuudessaan laski, nousi luovutetuilla sukusoluilla tehtyjen hoitojen määrä. 22 prosenttia tehdyistä hedelöityshoidoista oli tehty luovutetun sukusolun avulla.

Julkisella puolella tehtyjen hoitojen osuus oli enemmän mitä koskaan aikaisemmin. Jopa 11,4 prosenttia hoidoista tehtiin julkisella sektorilla.

”Osa yliopistosairaaloista aloitti hoitojen tekemisen luovutetuilla sukusoluilla vuoden 2020 aikana. Näiden hoitojen määrä lisääntynee yhä lähivuosina. Tällä hetkellä onkin vielä mahdotonta sanoa, minkälaiselle tasolle luovutetuilla sukusoluilla tehtyjen hoitojen määrä julkisella sektorilla lopulta vakiintuu”, Heino kertoo.

Lähteet: Yle

Lue myös:

Lapsettomien lauantaina muistutetaan, ettei lasten saanti ole itsestäänselvyys

Teimme vain enkeleitä – osa 1

Teimme vain enkeleitä, mutta myös kaksi lasta – osa 2


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.