Tekemistä lapsiperheille – päivä Vaasassa

Tekemistä lapsiperheille – päivä Vaasassa

Teksti: Nanna

Vaasa – Suomen aurinkoisin kaupunki ja mahdollisesti myös Suomen ja koko maailman onnellisin kaupunki tarjoaa paljon tekemistä ja nähtävää lapsiperheille. Usein ajatellaan, että nähtävyydet maksavat, mutta  Vaasasta löytyy paljon tekemistä myös nollabudjetilla. Tämä artikkeli ei sisällä kaupallisia yhteistöitä.

Vaasa on kaunis kaupunki myös talvella, mutta kesällä Vaasa näyttää kuitenkin parhaimmat puolensa. Vaasa on merta, lokkien kirkunaa, ruotsin ja suomen kielen sekoitusta, pohjalaisuutta, onnellisuutta… Vaasan upea tavoite onkin olla koko maailman onnellisin kaupunki. Vaasassa kaikki tuntuukin olevan jotenkin paremmin kuin muualla.

Yksi syy Vaasan paremmuuteen saattaa löytyä Strömsöstä, vaikka kaikki ei toki suju aina kuten Strömsössä. TV-ohjelmastakin tuttu Strömsön huvila löytyy Vaasasta, meren rannalta. Koronatilanteen vuoksi huvilan sisätiloihin ei toistaiseksi pääse tutustumaan, mutta kiertely piha-alueella onnistuu. Uimapuku ja eväät kannattaa pakata mukaan, sillä Strömsön alueella sijaitsee viehättävä uimaranta.

Strömsössä kaikki sujuu hyvin.

Historian havinaa voi aistia Rauniopuistossa, jossa sijaitsevat Vanhan Vaasan rauniot. Vaasan kaupunki tuhoutui tulipalossa vuonna 1852 ja jäljelle jäi mm. Pyhän Marin kirkon rauniot, joita voi käydä ihmettelemässä Rauniopuistossa. Puistoalueella on lapsilla tilaa temmeltää, mutta rauniomuureille kiipeily on kielletty. Lähistöllä sijaitsee myös kaunis Mustasaaren kirkko. Rakennus toimi tulipalon aikaan Vaasan hovioikeudentalona, mutta Venäjän keisari lahjoitti rakennuksen seurakunnalle, jotta siitä voitaisiin tehdä kirkko.

Tutustumisen arvoinen käyntikohde on myös Söderfjärdenin Meteoriihi, jota kutsutaan Suomen kauneimmaksi meteoriittikraatteriksi. Vierailukeskuksen alueella on muun  muassa maksullinen näyttely, tähtitieteellinen observatorio ja kahvila. Ilmaiseksi meteoriittikraatteria pääsee ihastelemaan esimerkiksi alueella sijaitsevasta seitsemän metriä korkeasta lintutornista. Alueella on myös lasten tasapainopuomi TellusTimeline, joka on aikavaellus maapallon synnystä nykyaikaan asti. Puomilla lasten on kiva tasapainoilla, mutta myös hahmottaa ajankulkua: 1 senttimetri paalua vastaa yhtä miljoonaa vuotta.

Edvininpolun ulkoilualue on mielenkiintoinen vierailukohde, jossa kuntopolun varrella sijaitsee ITE taiteilija Edvin Hevonkosken taideteoksia. Nämä noin 150 taideteosta on valmistettu puusta, romumetallista ja kierrätysmateriaaleista. Voisi sanoa, että todellista kierrätystaidetta, joka vetoaa niin lapsiin kuin aikuisiinkin. Reitin varrelta löytyy myös muun muassa korsukylä.

Edvininpolun varrella on monenlaisia kierrätysmateriaaleista valmistettuja taideteoksia.

Edvininpolun varrelta löytyy myös hieno leikkipuisto, jossa lapset viihtyvät varmasti. Puistosta löytyy monipuolinen kiipeilyteline, karusellejä, keinuja, kiipeilyseinä, leikkiauto, köysirata, kuntolaitteita ja paljon muuta. Puiston edessä on pysäköintialue.

Raippaluodon silta Vaasan naapurikunnassa Mustasaaressa on ehdottomasti nähtävä, jos Vaasan seudulla vierailee. Raippaluodon silta on Suomen pisin silta. Vuonna 1997 valmistuneella sillalla on pituutta peräti 1045 metriä. Auto kannattaa jättää jompaan kumpaan päähän siltaa ja kävellä sitten sillan korkeimmalle kohdalle valokuvaamaan ja maisemia ihastelemaan. Sillan toisessa päässä on mukava puistoalue leikkipaikkoineen ja uimarantoineen, toisessa päässä ravintola ja Maailmanperintöportti – Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen vierailukeskus.

Raippaludon silta on Suomen pisin silta.

Ulkoilualueita ja kävelyreittejä Vaasasta löytyy paljon. Merenrantaa pitkin seurailevia kävelyteitä voi kulkea esimerkiksi Kustaanlinnan puistosta Lehmuspuistoon ja sieltä Kalarannan puistoon. Alueella on jäätelökioskeja, ravintoloita ja leikkipuisto. Satama-alue on kaunis ja siinä on mukava istuskella katselemassa ohikulkevia ihmisiä ja pieniä veneitä ja muita aluksia. Reittiä voi vielä jatkaa Hovioikeudenpuistikon puolella aina Satamapuistoon asti.

Uimapaikkoja Vaasasta löytyy lukemattomia. Hietasaaren rannalla, Vaasan keskustan läheisyydessä, voi melkein kuvitella olevansa vähän kauempanakin lomailemassa. Järvimäisempää tunnelmaa etsivä voi suunnata esimerkiksi Karperön uimarannalle, joka sijaitsee Mustasaaren puolella.

Lisää Vaasan nähtävyyksiä löydät täältä.

Oletko sinä vieraillut jo Vaasassa?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Tekemistä lapsiperheille – päivä Rovaniemellä

Tekemistä lapsiperheille – päivä Lahdessa

Raha ei ratkaise lapsiperheiden kesäloman tunnelmaa – mieleenpainuvimmat muistot tulevat pienistä asioista

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *