Tekemistä lapsiperheille – päivä Sastamalassa

Tekemistä lapsiperheille – päivä Sastamalassa
Ritajärven luonnosuojelualue

Teksti: Nanna

Sastamala on pikkukaupunki Pirkanmaalla noin tunnin ajomatkan päässä Tampereelta. Kaupunki on tunnettu muun muassa Vanhan kirjallisuuden päivistä ja Ellivuoren laskettelukeskuksesta. Sastamala tarjoaa maaseudun rauhaa, Kokemäenjokilaakson kauniita maisemia ja paljon nähtävää lapsiperheille ilman pääsymaksuja. Tämä artikkeli ei sisällä kaupallisia yhteistöitä.

Luonnon ystäville hieno käyntikohde on Ritajärven luonnonsuojelualue, jonka eri pituisilla reiteillä riittää paljon nähtävää eri-ikäisille vaeltajille. Ritajärven alueella on suhteellisen helppokulkuisia reittejä aina muutamasta kilometristä noin kahdeksaan kilometriin. Reitin varrella on useita taukopaikkoja nuotiopaikkoineen. Parkkialueet ovat tilavia ja uudehkoilla pitkospuilla kelpaa pienemmänkin retkeilijän astella.

Sastamalassa sijaitsee myös Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto. Maisema on soista ja alue on etenkin lintubongarien suosiossa. Puistossa on muutama lyhyt vaellusreitti ja useita lintutorneja. Kärjenkallion 18 metriä korkeasta lintutornista, joka muuten on yksi Pohjoismaiden korkeimmista, näkee pitkälle, kunhan ensiksi uskaltautuu kipuamaan portaat yläilmoihin. Reissulle kannattaa varata eväät mukaan ja alueelta löytyy myös nuotiopaikka.

Keikyän riippusilta on Suomen pisin puurakenteinen riippusilta.

Sastamalan Keikyässä kannattaa käydä ihailemassa Suomen pisintä puurakenteista riippusiltaa. Pituutta tällä kevyen liikenteen sillalla on 228 metriä. Riippusilta rakennettiin vuonna 1948 ja peruskorjattiin vuonna 2020. Sillan kupeessa on parkkitilaa ja löytyypä sieltä myös pieni kioski, josta saa ostaa muun muassa jäätelöä ja kahvia.

Riippusillalta on huikeat näköalat Kokemäenjoen yläjuoksulle ja läheiselle Äetsän voimalaitokselle, johon pääsee myös kävelemään. Punatiilinen noin 100 vuotta vanha voimalaitos on edelleen toimintakunnossa. Tosin sitä käytetään enää lähinnä tulvien aikana, sillä 1990-luvulla viereen rakennettiin uusi voimalaitos. Jos on aikaa, kannattaa kiertää kävellen muutaman kilometrin mittainen reitti, jonka voi aloittaa joko riippusillalta tai voimalaitokselta. Voimalaitoksen alajuoksulla on myös pieni uimaranta. Läheisessä Patsaspuistossa komeilee Perinnepatsas, joka pystytettiin aikanaan pitäjän kaunistukseksi ja vanhojen käsityöperinteiden kunnioittamiseksi.

Äetsän voimalaitos valmistui vuonna 1921.

Ellivuoren alue tarjoaa myös monenlaista nähtävää. Etenkin Pirunvuori luontopolkuineen ja kivilinnoineen on monelle lapsille mieleinen. Taru kertoo, että vuoren uumenissa on luolaverkosto ja lapsille kerrotaan itse Pirun heitelleen kiviä sinne tänne. Ellivuoren alueelta löytyy myös esimerkiksi Ellivuoren laskettelukeskus, mökkimajoitusta ja paljon erilaisia aktiviteettejä kiipeilystä minigolfiin.

Sastamalassa on useita hienoja kirkkoja, muun muassa 1500-luvun alussa rakennettu Tyrvään Pyhän Olavin kirkko eli Tyrvään vanha kirkko. Kirkko on auki kesäisin ja sinne on vapaaehtoinen pääsymaksu. Kirkko sijaitsee kauniilla paikalla Rautaveden rannalla.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on tunnettu myös paanukatostaan ja tuhopoltosta.

Uintipaikkoja on lukuisia. Kiimajärven uimaranta Kiikan kylän puolella on lapsille hyvin soveltuva. Veteen voi mennä joko laiturin päästä, mutta etenkin pienille lapsille kahlaaminen soveltuu paremmin ja tähän tarkoitukseen ranta onkin oivallinen, sillä pohja on miellyttävää hiekkaa ja ranta syvenee hitaasti. Kiimajärveltä löytyy myös rantasauna.

Herra Hakkaraisen talo on maksullinen nähtävyys, mutta jos Sastamalassa viettää useamman päivän, on se tutustumisen arvoinen paikka. Mauri Kunnaksen kirjoihin perustuvan paikan anti on parhainta alle kouluikäisille ja alakoulun ensimmäisten luokkien oppilaille. Talon sisällä on erilaisia toiminnallisia leikkihuoneita ja kesäisin pihalla on polkuautorata. Hakkaraisen talossa voi myös törmätä unissa kävelevään Herra Hakkaraiseen.

Eläimiä pääsee ihastelemaan Kiviniityn kotieläinpuistossa. Kotieläinten lisäksi puistossa asustaa myös eksoottisempia eläimiä, kuten poroja, strutseja ja villisikoja. Lapsille löytyy alueelta paljon erilaisia muitakin aktiviteetteja, kuten trampoliineja, polkuautoja ja leikkikenttä. Alueelle voi viedä mukanaan myös omia eväitä. Puistoon on sisäänpääsymaksu.

Lisää Sastaman alueen nähtävyyksiä löydät täältä.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Miten varustautua lapsiperheen päivävaellukselle? Nappaa tästä vinkit talteen

Tekemistä lapsiperheille – päivä Kuopiossa

Tekemistä lapsiperheille – päivä Vaasassa


Ruuhkavuodet suosittelee

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.