Lapseni päässä on täitä! Miten tästä selvitään?

Lapseni päässä on täitä! Miten tästä selvitään?
Kuva: Emma Simpson

Teksti: Nanna

“Älä vaihda lakkia, huivia, kampaa tai hiuslenkkiä toisen kanssa. Laita aina pipo hihaan, kun joudut sen riisumaan. Älä laita päätäsi lähelle toisen päätä.” Näitä olen hokenut lapsille aina, kun koulussa tai päiväkodissa on ollut täiepidemia. Ja siitä huolimatta niitä eksyi meillekin.

Täit ovat pieniä muutaman millimetrin mittaisia loisia, jotka imevät päänahasta verta ravinnokseen ja aiheuttavat usein kutinaa. Täit tarttuvat ihmisestä toiseen esimerkiksi kampojen, harjojen ja päähineiden välityksellä. Elävien täiden lisäksi päästä voi löytyä myös täin munia eli saivareita, sillä täit lisääntyvät munimalla.

Täit ovat vierailleet meillä kahdesti. Ensimmäisellä kerralla niitä oli jo paljon. Lapsi oli kyllä välillä valitellut kutiavaa päänahkaansa, mutta en ollut asiaan kiinnittänyt sen kummemmin huomiota. Toisella kerralla täitartunta tuli lapselle kaverilta. Silloin saimme tartunnan kiinni heti alkuunsa, enkä löytänyt päästä kuin yhden ainoan elävän täin.

Päätäit eivät johdu huonosta hygieniasta. Kyse on ehkä enemmänkin huonosta tuurista. Täiepidemioiden aikana pitkät hiukset kannattaa pitää kiinni ja opettaa lasta, ettei käytetä samoja kampoja tai päähineitä toisten lasten kanssa. Täi ei kuitenkaan hypi paikasta toiseen, eikä se elä ihmiskehon ulkopuolella kuin pari päivää.

Kaikkia perheenjäseniä ei tarvitse hoitaa, vain ne, joilta löytyy täitä tai saivareita. Me otimme kuitenkin varman päälle ja hoidimme koko perheen hiukset kerralla. Apteekeista saa tähän tarkoitukseen täishampoita. Aine hierotaan hyvin kuiviin hiuksiin ja annetaan vaikuttaa kymmenen minuuttia. Tämän jälkeen hiukset käydään huolellisesti täikammalla läpi ja poistetaan mahdolliset täit ja saivareet.  Käsittely uusitaan viikon kuluttua.

Täiden ja saivareiden etsimisessä meillä kuluikin illat mukavasti. Etenkin pitkistä hiuksista tämä oli todella haastavaa. Jaoin hiuksia osiin, jolloin oli helpompi käydä alue kerrallaan läpi. Myös hyvä valaistus on tärkeää. Mieheni kävi läpi minun päätäni ja minä hänen päätään. Tuumasimme, että tässä tulee varsin apinamainen olo – parisuhteen hoitoa parhaimmillaan…

Peti- ja liinavaatteet pesin 60 asteessa. Tyynyliinat vaihdoimme päivittäin. Hiuslenkit , pyöräilykypärän ja osan pehmoleluista pakastin ja annoin olla pakastimessa vuorokauden. Vein saunaan sellaiset petivaatteet, joita ei pystynyt pesemään. Ne saivat lämmitellä siellä pari tuntia 80 asteessa. Pakkasin muovipussiin sellaiset pehmolelut ja tavarat, joita ei pystynyt pesemään ja eristin ne kahdeksi päiväksi. Muuten tehtiin normaali viikkosiivous imurointeineen ja pölyjen pyyhintöineen.

Kun viimeinenkin hiusten käsittely oli tehty, eikä täitä tai saivareita enää löytynyt, huokaisin helpotuksesta. Käytimme vielä jonkin aikaa täitartuntoja ehkäiseviä suihkeita ja pesimme hiuksia pajunkuorishampoolla. Täit oli voitettu. Kiitin onneani, että meillä asui vain yksi pitkähiuksinen ihminen.

Jos päätä nyt alkoi kutittaa tämän luettuanne, johtuu se todennäköisesti jostain ihan muusta kuin täistä. Mikäli täitä nyt kuitenkin löytyy, muistakaan ilmoittaa asiasta päiväkotiin ja kouluun. Hoitakaa hiukset täishampoolla ja tutkikaa hiukset huolellisesti. Koko kotia ei tarvitse siivota, mutta hiusten kanssa tekemisessä olleet petivaatteet, päähineet yms. on hyvä pestä tai käsitellä asianmukaisesti. Tsemppiä, täit ovat voitettavissa!

Lisää täiden häädöstä voit lukea esimerkiksi itsehoitoapeekki.fi -sivustolta.

Onko teidän perhe välttynyt täitartunnoilta?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Karkkia vain kerran viikossa: onko karkkipäivä oikeasti hyvä idea?

Lasten yleisimmät tartuntataudit: milloin voin viedä lapsen takaisin päiväkotiin?

Hammaslääkäri kertoo uudet suositukset: tahnaa saa käyttää paljon ja suuta ei kuulu huuhdella


Ruuhkavuodet suosittelee

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.

One thought on “Lapseni päässä on täitä! Miten tästä selvitään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.