Rahakasvatus kiinnostaa nykyvanhempia: opeta lapselle ainakin nämä neljä asiaa!

Rahakasvatus kiinnostaa nykyvanhempia: opeta lapselle ainakin nämä neljä asiaa!
Kuva: Pixabay / VisionPics

Teksti: Mami Mixtuura

Nykyään vanhemmat puhuvat lapsille enemmän rahasta ja opettavat sen järkevään käyttämiseen, toisin kuin ennen vanhaan. Talouskasvatus ja maallisesta mammonasta puhuminen ei välttämättä ole luontevaa kaikille vanhemmille. Lapset saavat lapsuudenkodista mallin rahan käyttämisen, vaikka siitä ei ääneen puhuttaisikaan. Helsingin Sanomissa on kerrottu neljä asiaa, jotka vähintäänkin kannattaa opettaa lapselle ennen kuin hän muuttaa pois kotoa.

Moni vanhempi tuskailee raha-asioiden kanssa eikä tästä aiheesta puhuminen ole välttämättä luonnollista. Omassa lapsuudenkodissa ei välttämättä ole koskaan puhuttu asiasta ja se voikin tuntua asialta, jota mietitään vain pakon edessä. Vähävaraisemmissa perheissä saattaa rahat riittää juuri ja juuri pakollisten menojen kattamiseen. On myös perheitä, joissa rahat eivät riitä ilman ulkopuolisia tukia. Sitten on perheitä, joissa menee vähän tai paljon paremmin. Huono-osaisuus voi helposti siirtyä seuraavaan sukupolveen. Vaikka perheen taloudelliset lähtökohdat olisivat miten huonot tahansa, onneksi on olemassa mahdollisuus muutokseen. Lapsille kannattaa tästäkin syystä opettaa rahaan liittyviä asioita, jotta heillä olisi tiedossa työkaluja, joiden avulla vähävaraisuuden kahleet voivat purkautua ja taloudennäkymät olla tulevaisuudessa paremmat.

Nykyvanhemmat opettavat lapsille rahaan liittyvä asioita

Nykyvanhemmat vanhemmat puhuvat ja opettavat lapsille enemmän rahasta kuin aiempina vuosikymmeninä, selviää Helsingin Sanomien tekstistä. Vielä 2000-luvun alussa rahakasvatus oli aiheena sellainen, että sitä välteltiin ja jopa moitittiin. Silloin ajateltiin, että rahasta puhuminen tekee lapsista automaattisesti kulutuskeskeisiä. Terhi-Anna Wilska, Jyväskylän yliopiston sosiologian professori, toteaa että on viisasta puhua ja opettaa raha-asioista avoimesti. Vaikka vanhempia ei voisi tämä aihe kiinnostaa yhtään vähempää, oppii jälkikasvu heiltä joka tapauksessa mallin rahan käytölle ja siihen suhtautumiseen.

Minkä asioiden opetus kasvatuksessa korostuu pienituloisissa ja hyvätuloisissa perheissä?

Helsingin Sanomissa on kerrottu tutkimuksesta, jossa selvitettiin millaisia asioita rikkaiden ja köyhien perheen lasten vanhemmat heille opettavat. Selvisi, että perheen taloudellisella asemalla ja kasvatukseen liittyvillä asenteilla on merkittävä yhteys. Pienituloisissa perheissä korostetaan tottelevaisuutta ja kovaa työntekoa. Hyvätuloisten perheiden lapsille itsenäisyyden opettaminen on tyypillistä.

Opettavatko pieni- ja hyvätuloiset vanhemmat lapsilleen erilaisia asioita rahasta? Kuva: Pixabay / stevepb

Lapsille kannattaa opettaa ainakin nämä asiat

Elias Rantapuska, Aalto-yliopiston rahoituksen professori, kertoo Helsingin Sanomissa neljä asiaa, jotka kannattaa opettaa lapsille ennen kuin he muuttavat kotoa pois.

1. Velat: on hyvää ja huonoa velkaa

Hyvä velka: Opintolaina tai asuntolaina, kun todennäköistä on asunnon arvonnousu.

Huono velka: Kulutukseen menevä velka esim. luottokorttivelka tai pikavipit.

2. Velka kuuluu maksaa takaisin

Velka pitää aina maksaa takaisin ja täytyy tehdä suunnitelma, kuinka velanmaksu tapahtuu. Uuden velan ottaminen sen vuoksi, että pystyy maksamaan aiemman velan takaisin, ei ole hyvä idea.

3. Korkoa korolle -periaate

Lapsille kannattaa opettaa Korkoa korolle -käsite, jossa säästössä olevalle rahasummalle kertyy korkoa ja tämä kertynyt korko kasvaa myös korkoa. Rahan täytyy olla paikassa, missä koron kertyminen on mahdollista (esim. arvopaperit). Pankkitilille säästämisessä tämä ei toteudu ja myös inflaatio vähentää säästössä olevia rahoja, toteaa Rantapuska. Säästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, koska säästetty aika vaikuttaa oleellisesti kertyneeseen loppusummaan.

On hyvä opettaa lapselle “Korkoa korolle” -periaate. Kuva: Pixabay / geralt

4. Hajauta

Rahojen sijoittamisessa kannattaa muistaa hajauttaminen. On iso riski laittaa kaikki rahat kiinni yhteen kohteeseen. Parempi tapa on valita useampi kohde ja jakaa rahoja moneen juttuun. Sijoittamisen aloittaminen on mahdollista myös pienellä rahasummalla. Tämän askeleen ottaminen ei vaadi isojen rahasummien säästämistä.

Aiheeseen liittyviä kirjoja:

-Terhi Majasalmi & Camilla Tuominen: Koululaisen rahakirja. Tätä kirjaa on esitelty Iltalehden kirjoituksessa.

-Robert Kiyosaki: Rich dad, poor dad -kirja, (Rikas isä, köyhä isä). Tässä kirjassa on avattu sitä, millaisia rahaoppeja opetti köyhä isä ja millaisia rikas oppi-isä.

Puhuttiinko sinun lapsuudenkodissa raha-asioista? Onko näistä asioista puhuminen lasten kanssa helppoa vai vaikeaa?

Lue myös nämä artikkelit:

Asiantuntijoiden neuvot lapsen rahankäytöstä – Ei pilata lapsia rahalla

Puhutaanko hetki rahasta?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *