Simppeli keino auttaa nukahtamaan paremmin – tutkitusti!

Simppeli keino auttaa nukahtamaan paremmin – tutkitusti!
Kuva: Damir Spanic

Uni on terveyden kulmakivi, mutta nukahtamisvaikeudet ovat monille valitettavan tuttu ongelma. Hyvien ja riittävien yöunien saamiseksi on tarjolla monenlaisia vinkkejä sekä omia neuvojaan on myös vanhemmille, joilla unet jäävät vähiin vauva- ja pikkulapsiarjessa.

Menet sänkyyn väsyneenä ja täysin valmiina siirtymään höyhensaarille. Nukahtamisen sijaan mielesi kuitenkin alkaa elää omaa elämäänsä, ja pian huomaat pyörineesi unettomana tunteja. Jos tämä kuulostaa tutulta, voi tutkimuksessa havaittu nukahtamiskikka olla yöuniesi pelastus.

Jos nukahtaminen on vaikeaa, kokeile kirjoittaa mielessäsi pyöriviä asioita ylös. Journal of Experimental Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että tämä tapa auttaa saamaan unen päästä kiinni nopeammin.

Tutkimuksessa 57 ihmistä pyydettiin kirjoittamaan joko lista seuraavien päivien askareista ja tehtävistä tai listaamaan asioita, joita olivat saaneet jo tehtyä. Kirjoitustehtävä täytyi toteuttaa viisi minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Tuloksista ilmeni, että tulevia askareita listanneet ihmiset nukahtivat merkittävästi nopeammin kuin toisen ryhmän henkilöt. Mitä tarkemmin ihmiset kirjoittivat tehtävälistojaan, sitä nopeammin he nukahtivat.

“Yksi isoimpia nukahtamista vaikeuttavia tekijöitä ovat ajatukset, jotka alkavat pyöriä mielessä nukkumaan mennessä. Tämä ajatustyö on vastustus rentoutumiselle ja nukahtamiselle”, tutkimusta tehnyt Baylorin yliopiston apulaisprofessori Michael K. Scullin sanoo.

Kirjoittaminen antaa mielelle lepoa

Vastaavia tutkimustuloksia kirjoittamisen hyödyistä on saatu jo muutama vuosikymmen sitten. Tuolloin tutkimukset osoittivat, että huolien purkaminen tekstiksi voi lievittää huolta ja ahdistusta.

“Sitä voisi ajatella, että kaikkien tekemättömien askareiden ja asioiden kirjoittaminen ylös saisi vain murehtimaan ja miettimään niitä entistä enemmän ja kaiken tekemäsi listaaminen olisi parempi tapa, kuin taputtaisit itseäsi olalle saavutuksistasi”, Scullin toteaa.

Mieli kuitenkin toimii toisinaan erikoisilla tavoilla. Mielesi saa levätä ja autat itseäsi rentoutumaan sekä nukahtamaan, kun kirjoitat ylös huolia ja stressiä aiheuttavia asioita, kuten kaikki tekemättömät askareet tai seuraavien työpäivien pakolliset tehtävät. Näin olet koonnut itsellesi tehtävälistan, jota voit alkaa purkaa seuraavana päivänä.

Jotkin kliinisissä olosuhteissa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet hyviä tuloksia, kun on kirjoittanut 15 minuutin ajan. Scullinin tutkimus kuitenkin osoitti, että 5 minuuttia riittää.

“Pidän viidestä minuutista, koska se riittää listaamaan asioita paperille, mutta et ala vatvoa niitä liikaa”, apulaisprofessori päätti.

Seuraavan kerran, kun Nukkumatti on teillä tietämättömillä, kokeile auttaisiko ajatusten purkaminen kirjoittamalla sinua nukahtamaan!

Lähde: Shape

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *