Älä edes harkitse näitä sisustusratkaisuja lapsiperheessä

Älä edes harkitse näitä sisustusratkaisuja lapsiperheessä
Kuva: The Creative Excange

Teksti: Nanna

Vaikka omat lapseni eivät enää taaperoikäisiä olekaan, sitä tuppaa silti sattumaan ja tapahtumaan kaikenlaista. Olen koonnut listan sellaisista sisustusratkaisuista, joita en suosittele pienten lasten perheiseen. En suosittele niitä välttämättä isompienkaan lasten perheisiin.

1. Matto keittiön pöydän alla – älä edes harkitse!

Matto keittiön pöydän alla on todella huono idea. Muistan ne kaikki lukemattomat kerrat, kun esimerkiksi maito on kaatunut. Ensin maitoa valuu pöydälle, siitä tuolille ja vielä tuolin ja pöydän jaloille. Ja sitten joku vielä astuu maitoon ja tepastelee märin sukin ympäri taloa. Ja jos pöydän alla olisi vielä mattokin, niin voi jestas sen pesemistä.

Kokemusta on myös murojen, puuron, jogurtin, ketsupin jne. aiheuttaman sotkun siivoamisesta. Itkuhan siinä pääsisi, jos niitä olisi vielä matollakin. Ja joka ainoa ruokailu jotain tippuu lattialle. Paljaalta lattialta on kätevämpi lakaista ja imuroida kuin maton päältä. Lattian pesu on myös paljon helpompaa kuin maton pesu.

Jos välttämättä haluaa käyttää mattoa keittiössä, sen voi sijoittaa tiskipöydän eteen. Matto nimittäin suojaa pahimmilta vesivahingoilta, kun lapsi tiskaa. Tosin matolle kaatunut Fairy-pullo on haasteellinen siivouskohde. No, saippuakuplat ovat toki hienoja. Ja ihan vaan vinkkinä: maton alle kannattaa laittaa liukuesteverkko.

2. Valkoinen sohva – älä edes unelmoi!

Tyylikkäänä hohtava valkoinen sohva on tyylitietoisen valinta, mutta ei paras vaihtoehto lapsiperheeseen. Se ei taatusti ole kauaa valkoinen. Ei vaikka sitä olisi kuinka käsitelty tekstiilinsuojasuihkeella. Kuvittele, että siihen sohvalle oksennetaan, puklataan maidot, kaadetaan punaviini (ei lapsen toimesta), istutaan upouusilla sinisillä farkuilla, syödään suklaata tai syödään ylipäänsä. Voit heittää hukkaan ajatuksen valkoisesta sohvasta.

Toki, jos haluaa valkoisen sohvan, kannattaa varautua päällystämään se kelmulla tai hankkimaan verenpainelääkitys.

Valkoisesta sohvasta ei kannata edes unelmoida. Kuva: Taylor Hernandez

3. Askarteluvälineet kätevästi lapsen ulottuvilla – kuka vastaa seurauksista?

Saksilla saa paljon tuhoa aikaiseksi: reikä upouudessa paidassa tai nahkaisessa työtuolissa, lovi otsahiuksissa tai mikä pahempaa irtileikattu letti. Voin vain kuvitella, mitä kaikkea muuta niillä voi saada aikaiseksi. Myös kynsisakset kuuluvat tähän samaan kategoriaan. Ystäväni lapsi leikkasi niillä tyynyliinansa palasiksi.

Tussit ovat myös suorastaan vaarallisia. Meillä taapero piirsi aikanaan anopin ostamaan valkoiseen mattoon. Se oli sen maton menoa. Ei auttanut edes äitipalstalta saadut puhdistusohjeet. Samoilla ohjeilla sain onneksi puhdistettua valkoisesta ovesta pojan nimikirjoituksen. Poika oli sitä mieltä, että pitäähän ovessa nimi olla, jotta vieraat tietävät, kuka huoneessa asuu. Jos mietit, millä nimi lähti ovesta, taikasana on hiuslakka. Paperitapettiin piirretty omakuva sen sijaan ei lähde edes hiuslakalla.

Askartelu- ja kädentaidot ovat toki tärkeitä. Kaikkia tarvikkeita ei kuitenkaan kannata pitää lapsen ulottuvilla. Suosittelen yhteisiä askarteluhetkiä lapsen kanssa. Muina aikoina askartelutarvikkeet on hyvä pitää turvallisessa paikassa, enkä nyt tarkoita sitä kuuluisaa The kärryä, johon tavarat on pystyviikattu. Siitä on vähän liian helppo ottaa tuhotarvikkeet esille.

Isommille lapsille voi jo turvallisin mielin koota puuhakaapin, josta he voivat omatoimisesti ottaa tekemistä itselleen.

Näin voi käydä, jos askartelutarvikkeet päätyvät liian pienten käsiin. Kuva: Bernard Hermant

4. Kankaalla päällystetyt keittiön tuolit – unohda tyylikkyys!

Meillä on keittiössä vaaleilla kankailla päällystetyt tuolit. En suosittele niitä. Päälliset on käsitelty tekstiilinsuojasuihkeella. Siitä huolimatta päälliset eivät ole enää ihan alkuperäisen väriset. Olen ostanut nuorimmaisen tuoliin pehmusteen. Pehmusteen päällä on vielä froteepyyhe. Se ei ole mikään kaunis sisustusratkaisu, mutta muuten saisin olla pesemässä pehmustetta koko ajan.

Jos haluaa säästää, suosittelen pelkkää pyyhettä pyllyn alle. Pehmuste antaa vain lisämukavuutta istumiseen.

5. Lattiaan asti ulottuvat ikkunat – haluatko nähdä ulos?

Uusimmissa asunnoissa on monesti todella korkeat, lattiasta kattoon asti ulottuvat ikkunat. Niitä on hankala pestä, jos ei satu omistamaan kiipeilytarvikkeita tai erittäin pitkiä jalkoja. Näistä ikkunoista on lasten kiva katsella ulos ja taaperon on mukava kurkkia nenä kiinni ikkunassa. Rasvaiset nenän ja sormen jäljet ikkunoissa ovat tietysti elämisen jälkiä. Myös naapuri näkee sisälle hyvin, mutta ulos onkin vaikeampi nähdä.

Jos kuitenkin haluaa nähdä ikkunasta ulos, suosittelen toisenlaisia ikkunaratkaisuja. Vaihtoehtoisesti voi kieltää taaperoa koko ajan, pestä ikkunoita koko ajan tai vain olla välittämättä. Sama koskee myös peilejä. Sormen, nenän tai muiden ruumiinosien saati eritteiden jäljet ikkunoissa tai peileissä – no, kyllä te tiedätte.

Tämän vinkkilistan avulla pääset alkuun. Tietenkään kaikkia ei haittaa pieni sotku, mutta jos haluaa päästä helpommalla, kehotan kuitenkin miettimään asioita. Lasten kasvettua voi sitten taas haaveilla uusista sisustusratkaisuista, jotka eivät lasten aikana olleet mahdollisia. Tietysti siinä kohtaa voi olla jo lapsenlapsia vieraana…

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Marie Kondo saa tulla meille kylään – jos vain mahtuu

Joulu meni ja lastenhuone räjähti

Aina lelut ja tavarat levällään! Organisoi näillä yksinkertaisilla tavoilla

Äidin rakkaat pikku tuholaiset


Ruuhkavuodet suosittelee

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.