10 salaista faktaa vanhemmuudesta

10 salaista faktaa vanhemmuudesta
Kuva: Caroline Hernandez

Teksti Anna

Usein jo odotusaikana tuleville vanhemmille lyödään “faktat” pöytään: kaikki tulee olemaan aivan kamalaa! Paljon toki muuttuu vauvan saapuessa, mutta osa muutoksista on vain positiivisia. Niistä vain harvemmin muistetaan mainita neuvolassa, kasvatusoppaissa tai netin keskustelupalstoilla.

1. Ystäväpiiri monipuolistuu

Samassa vauvamuskarissa istuvat vierekkäin lääkäri, siistijä, pianisti ja kirjastonhoitaja. Saman hiekkalaatikon ympärille kerääntyvät himolenkkeilijä, sienestäjä, bloggaaja ja pitsinnypläyksen Suomen mestari. Perhekerhon vanhempien ikäero on parhaimmillaan 30 vuotta. Jos lapset ovat saman ikäisiä, löytyy yhteisiä puheenaiheita aina. Kun on päästy alkuun, voi pian puhua muustakin kuin yöheräilystä, uudelleen täytettävistä smoothiepusseista ja Aku-Elmerin isän lihaksista.

2. Opit olemaan armollisempi itseäsi ja muita kohtaan

Sanotaan, ettei kukaan ole täydellisempi kasvattaja kuin lapseton aikuinen. Kun on omia lapsia, ymmärtää, etteivät asiat aina mene niin kuin kasvatusoppaissa. Ja jotta selviää järjissään, on annettava itselleen armoa kasvattajana. Kun oppii olemaan armollinen itselleen, pystyy myös hyvin ymmärtämään, miksi perhekerhon väsynyt kollega syöttää vauvalleen valmispilttiä omalla kahvilusikallaan ja vieressä istuva 2-vuotias syö valmispitsaa pillimehun kera.

3. Opit arvostamaan pieniä asioita, joilla on suuri merkitys

Hanska, joka on helppo pukea, mutta pysyy hyvin kädessä. Vaatteet, jotka eivät mene pilalle 60 asteen pesussa. Ovenkahva ja valokatkaisin, jotka ovat tarpeeksi korkealla. Turvaistuin, joka kääntyy 360 astetta. Valmiiksi ladattu kahvinkeitin. Ystävä, joka pitää vauva sylissä, kun itse syöt lounaan rauhassa. Näin muutaman mainitakseni.

4. Opit arvostamaan omaa aikaa

Ennen lapsia “oma aika” tarkoitti, että sai olla koko viikonlopun rauhassa. Sai nukkua puolille päivin, syödä karkkia pussia piilottelematta ja katsoa Netflixistä Modernin perheen -jaksoja 6 tuntia putkeen. Vanhemman oma aika voi tarkoittaa, että saa nukkua aamulla yhdeksään, kun puoliso hoitaa aamurumbat.

5. Ilonaiheet muuttuvat

Aiemmin iloitsi palkankorotuksesta, kuukauden matkasta Aasiaan tai siitä, että liikennekamera ei välähtänyt, vaikka ajoi aivan liian lujaa. Vanhempana iloitsee siitä, kun 2-vuotias huudahtaa spontaanisti ”hupsistakeikkaa” ja 5-vuotias oppii viheltämään.

6. Et hätkähdä toisen ihmisen kakasta

Ennen lapsia kakkaa vessanpöntön seinämillä: ”Hyi olkoon! Missä vessaharja?”.

Vanhemmalla kakkaa hiuksissa: ”Vastahan minä eilen pesin hiukset. Missä hiusharja?”.

7. Olet kokoajan ”kävelevä esimerkki”

Lapsi matkii suurin piirtein kaiken mitä teet. Sinulla on valtavat mahdollisuudet luoda oikea Mini-Me. Toisaalta on myös valtava vastuu näyttää sellaista esimerkkiä, että lapsesta tulee tolkun ihminen. Ei paineita – eipä!

8. Opit uusia lyhenteitä ja sanoja. Vanhat sanat saavat uuden merkityksen

Minkähän ikäisiä omien lasten täytyy olla, että ”la” on taas lauantai, ”rv” riviväli ja ”vk” viikko. Milloin sormiruokailu tarkoittaa taas aikuisten hienostuneita coctailpaloja? Eppu ei ole Normaali vaan ekaluokkalainen. Nipa ei ole Neumann vaan niskapaska.

9. Sinulla on supervoimat, joista et tiennyt

Olet yhtä aikaa ninja ja hengityksen pidättämisen maailman mestari liikkuessasi huoneessa, jossa lapsi nukkuu. Jaksat myös nostaa ruhosi ylös aamusta toiseen olemattomien yöunien jälkeen, vaikka ennen lapsia unentarpeesi oli vähintään 10 tuntia katkeamatonta unta.

10. Olet rakkain ja rakastat syvästi

Lapsillesi olet rakkain, vaikka et aina pysyisi Maarit Kallion ohjeilla Lujasti lempeänä, vaan olisit toisinaan täysin järjetön, kiukutteleva ja ailahtelevainen ilkimys. Ja vaikka lapseni olisivat toisiaan juuri samanlaisia (syy: katso kohta 7), rakastat heitä enemmän kuin mitään muuta maailmassa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Harhaluuloja äitiydestä – Nyt tiedän, että saan olla juuri sellainen äiti lapselleni kuin haluan

Naiset joita ihailen (öisin)

Isyyden vaatimat erityistaidot


Ruuhkavuodet suosittelee

Anna

Olen 32-vuotias lappilaisella sydämellä varustettu kotiäiti, joka on juuri muuttanut perheineen Savosta Tampereelle. Monikulttuurista arkea ja juhlaa kanssani jakavat indonesialainen mieheni sekä kaksi tytärtämme. Rakastan leipomista ja pyykkien viikkausta, mutta imurille olen allerginen.