Vieläkö kouluissa kirmaillaan välituntisin ulkona? -Vai istutaanko koko päivä sisällä?

Vieläkö kouluissa kirmaillaan välituntisin ulkona? -Vai istutaanko koko päivä sisällä?
Kuva: Unsplash / Tamara Bellis

Teksti: Mami Mixtuura

Ennen vanhaan moni koululainen piti ulkona vietettyä välituntia koulupäivän parhaana hetkenä. Mutta millaista on nykyajan koululaisten päivien kulku? Kirmataanko oppituntien päätyttyä hymyssä suin ulos välituntia viettämään? Vai ollaanko vaan koko päivä sisällä istuen? Vaikuttaa siltä, että kaikki oppilaat eivät välttämättä laita nenäänsä ulos koko koulupäivän aikana.

Ennen oli kaikki paremmin kuin nykyään! Vai onko nykyään kaikki paremmin kuin ennen? Tästä voidaan olla montaa mieltä. Joka tapauksessa moni asia on muuttunut kultaiselta 90-luvulta nykypäivään. Lapset kirmasivat ulkona sen minkä ehtivät eikä heidän tarvinnut alati kinuta digilaitteita viihtyäkseen. Kouluun mentiin usein kävellen, pyörällä tai jopa hiihtäen. Mitenkähän nykyään asian laita on?

Entisaikaan välitunnit vietettiin ulkona. Satoi tai paistoi niin sinne kirmattiin vauhdilla ja hymyssä suin. Sadekelillä puettiin kurahousut jalkaan eikä niitä tarvinnut hävetä! Kun koulun kellon soi, tultiin kiltisti jonottamaan takaisin luokkaan pääsyä. Mitenkäs on nykyään? Vieläkö koululaiset kirmaavat välitunneilla ulkona kurikset jaloissaan? Ainakin ennen vanhaan välitunnit olivat monen oppilaan mielestä se kaikista paras “tunti” koulupäivän aikana. Yläkoululaiset ovat toki asia erikseen ja eri medioiden uutisista on ollut havaittavissa, että kaikissa kouluissa ei ole nykyään pakko mennä ulos välituntien aikana.

Lasten ja nuorten välituntiliikunta

LIITU-tutkimuksessa (v. 2018) on selvitetty lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä Suomessa. Julkaisussa todetaan, että monelle koululaiselle välituntiliikunta muodostaa ison osan päivittäisestä liikkumisesta. Välituntien aikainen liikkuminen on erityisen tärkeää vähän liikkuville lapsille ja nuorille. Monessa koulussa on muokattu koulupäivien kulkua siten, että on enemmän mahdollisuuksia pidemmille liikuntahetkille välituntien aikana. Monessa koulussa annetaan myös mahdollisuus sisäliikuntatilojen käyttämiseen liikuntatuntien lisäksi myös muuna aikana. Raportista käy ilmi, että välituntiliikunta lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tekee kouluilmapiiristä paremman.

Missä välitunnit vietetään?

LIITU-tutkimuksessa otettiin selvää myös siitä, että missä oppilaat viettävät välituntinsa. Tuloksista selviää, että valtaosa alakouluikäisistä ovat välitunnit ulkona. Vähän yli puolet yläkouluikäisistä viettää välitunnit suurimmaksi osaksi ulkona. Pojat lähtevät tyttöjä useammin välitunneiksi ulos ja liikkuvat enemmän. Viimeisten muutamien vuosien aikana on yläkouluissa viihdytty välituntisin enemmän ulkona kuin aiemmin. Välitunnit ulkona ovat hyväksi myös sen tähden, että suurin osa sisällä olijoista viettää välitunnin istuen. Välituntisin alakouluikäiset liikkuvat paljon enemmän kuin yläkouluikäiset.

Osa yläkouluikäisistä viettää välitunnit ulkona. Kuva: Unsplash / bewakoof.com Officials

Joissakin yläkouluissa välitunnit vietetään ulkona

Ylen Uutisten kirjoituksessa kerrotaan, että Lapualla vanhemmat huolestuivat oppilaiden pysymisestä sisätiloissa välituntisin. Asiaa käsiteltiin valtuustossa ja siellä päätettiin, että välitunnit vietetään pihalla. Asiasta ei haluttu tehdä liian isoa numeroa ja korostaa asian pakkoa. Tavoitteena oli se, että ulosmenon kynnys ei ole liian suuri. Ylen kirjoituksesta selviää, että myös Seinäjoen yhteiskoulussa on päivittäin kaksi pakollista ulkovälituntia. Tätä on perusteltu muun muassa näistä saatavien terveyshyötyjen kautta. Helsingin Sanomien kirjoituksesta käy ilmi, että Oulussa Ritaharjun koulussa on käytössä pakollinen yläkoululaisten ulkovälitunti.

Millaisia kokemuksia teidän perheessä on? Ovatko koululaiset ulkona vai sisällä välitunnit?

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Millaista oli koulunkäynti vuosikymmeniä sitten?

Mikä on paras kouluruoka kautta aikojen?

“Sen voin sanoa, että kyllä ne puhelimet keskittymistä häiritsee” – Tarvitseeko koululainen älypuhelimen?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.