13 varhaista merkkiä, jotka voivat viitata raskauteen!

13 varhaista merkkiä, jotka voivat viitata raskauteen!
Kuva: Pixabay / ID 3907349

Moni raskautta toivova haluaisi tehdä raskaustestin heti pian, kun raskauden mahdollisuus on olemassa. Toisinaan kuukautisten pois jäämisen odottaminen ja sitä myötä “lupa” raskaustestin tekemiselle tuntuvat ikuisuudelta. On kuitenkin olemassa tiettyjä merkkejä, jotka voivat viitata raskauteen jo varhaisessa vaiheessa. Näitä merkkejä on listattu Women´s Health -sivustolla ja niitä kannattaa tarkkailla, jos haaveissa on raskaus.

Tiedätkö sinäkin sen kutkuttavan tunteen, kun katse suuntautuu kohti tikkua ja jännittynyt mieli odottaa, että montako viivaa piirtyy? Ja nyt ei puhuta mistään koronatestistä vaan ihka oikeasta raskaustestistä ja siitä, että kasvaako kohdussa uusi elämä vai ei!

Mikä pettymyksen tunne se onkaan, jos viivoja piirtyykin vain yksi. Jos on oikein kovasti ja ehkä pitkäänkin odottanut perheenlisäystä, mutta kahta viivaa ei tule sitten millään. Toki joillakin tilanne voi olla päinvastainen ja pettymys saattaa tällöin olla se, jos viivoja piirtyy kaksi. Ihmisillä voi siis olla erilaisia toiveita mahdolliseen raskauteen liittyen.

Tietyt asiat voivat paljastaa raskauden varhaisessa vaiheessa

Women´s Health -sivuston kirjoituksessa on kerrottu 13 varhaista raskauden merkkiä. Positiivinen raskaustesti on joka tapauksessa aina luotettavin merkki raskaudesta, mutta myös tietynlaiset asiat voivat paljastaa raskauden. On hyvä pitää mielessä, että alla olevat asiat voivat toki johtua myös muista asioista. Raskauden mahdolliset oireet ovat yksilöllisiä, eikä kaikille välttämättä tule samanlaisia oireita.

Raskaustesti on luotettavin raskauden osoittaja, mutta tietyt asiat voivat paljastaa raskauden jo ennen testin tekemistä. Kuva: Pixabay / JuliaFiedler

Mahdolliset varhaiset vihjeet raskauden alkamisesta

Kuukautisten pois jääminen on selkein vihje siitä, että saatat olla raskaana. Siinä vaiheessa myös raskaustestin tekeminen antaa varmimman vastauksen. Jo tätä ennen saattaa kuitenkin hormonien johdosta ilmaantua mahdollisia vinkkejä siitä, että raskaus on alkanut. Osa naisista on herkempiä havaitsemaan kehossaan tapahtuvia muutoksia. Näiden oireiden ilmaantuminen ei kuitenkaan ole varma merkki siitä, että raskaus on alkanut. Joten testin tekeminen on tärkeää sitten, kun sen tekeminen suinkin on mahdollista.

1. Lisääntynyt virtsaaminen

Lisääntynyt tarve käydä pissalla voi olla merkki raskauden alkamisesta.

2. Väsymys

Väsymys voi olla merkki raskauden alkamisesta, koska progesteronihormoni on koholla ja kehon verentuotanto lisääntynyt. Toki väsymys voi liittyä myös kuukautisten alkamiseen tai moneen muuhun asiaan.

3. Rintojen arkuus

Rinnat ja nännit voivat olla arat ja turvonneet.

4. Pahoinvointi

Raskauden alkuvaiheessa voi ilmaantua pahoinvointia, johon saattaa liittyä oksentelua.

5. Ummetus

Hitaampi suolen toimiminen voi olla varhaisen raskauden merkki.

6. Päänsärky

Päänsärky voi olla merkki alkaneesta raskaudesta, mutta se voi toki johtua monesta muustakin syystä.

7. Ruumiinlämmön kohoaminen

Ruumiinlämmön kohoamista ei välttämättä huomaa mitenkään olotilassa, mutta kuumemittari saattaa paljastaa sen. Tämä johtuu progesteronipitoisuuden noususta.

Ruumiinlämmön vähäinen kohoaminen voi olla varhainen merkki raskaudesta. Kuva: Unsplash / Winel Sutanto

8. Turvotus ja ilmavaivat

Progesteronipitoisuuden kohoaminen voi lisätä suoliston kaasunmuodostusta ja turvotusta.

9. Lantion kouristelu

Alkuraskauden aikana lantiossa voi olla havaittavissa vähäistä kouristelua. Se voi tuntua samanlaiselta kuin kuukautiskivut.

10. Vähäinen verenvuoto

Joillakin naisilla voi tulla pieni määrä verenvuotoa, kun alkio kiinnittyy kohdun seinämään.

11. Muutos ruokahalussa

Muutos ruokahalussa ja esimerkiksi se, että aamiainen ei yhtäkkiä maistukaan, voi olla merkki alkaneesta raskaudesta.

12. Mielialan vaihtelut

Mielialan vaihtelut voivat olla merkki alkaneesta raskaudesta. Esimerkiksi itkuherkkyys voi lisääntyä, vaikka tunteellista elokuvaa katsellessa.

13. Nenän tukkoisuus

Verenkierron lisääntyminen raskauden aikana voi aiheuttaa turvotusta nenäkäytävissä. Tuskin nenä tämän vuoksi kokonaan menee tukkoon, mutta lievää muutosta voi havaita.

Huomasitko sinä joitain varhaisia raskauden merkkejä, ennen kuin teit raskaustestin?

Teksti: Mami Mixtuura

Lue myös:

Positiivinen raskaustesti -Lukijat kertovat millaisia tunteita tämä hetki saa aikaan!

Hammastahna, pikkukivet ja meetvurstileipä mansikkahillolla – Näitä himoitaan raskausaikana

Raskauspahoinvoinnista kärsivän olo on tuskainen -Vinkit, jotka voivat helpottaa odottajan oloa!

Linea nigra -viiva ja siihen liitetty uskomus: Totta vai tarua?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *