Tästä syystä ihmiset pettävät kumppaniaan – ja näin sen voi estää

Kuva: Pexels/ Ron Lach

Kun ihmiset sitoutuvat kumppaniin ja yksiavioiseen parisuhteeseen, on ajatuksena jakaa elämä kumppanin kanssa, kunnes siirtyy ajasta ikuisuuteen. Suhde voi kuitenkin joutua koetukselle, eikä se aina kestä. Yksi yleisimmistä syistä erojen taustalla on uskottomuus.

Kumppania voi pettää monin tavoin: jokainen pariskunta sopii omat pelisäännöt sekä rajat ja määrittelee, mikä on pettämistä ja mikä eivät. Tullessaan petetyksi, on monella mielessä yksi kysymys: miksi? Mikä saa pettämään?

Kanadalaistutkijat ovat yrittäneet selvittää vastausta kysymykseen. Tutkimustulokset tarjoavat näkemyksiä siihen, millaiset tekijät uskottomuuden taustalla vaikuttavat.

Tutkimukseen osallistui tuhat naista ja miestä. Naisista 19 prosenttia ja miehistä 23 prosenttia myönsi tutkijoille olleensa uskoton. Uskottomuus määriteltiin tutkimuksessa ”seksuaaliseksi kanssakäymiseksi muun kuin puolison kanssa, joka satuttaa ja riskeeraa parisuhteen”.

Tutkijat saivat selville, että naiset ovat todennäköisemmin uskottomia, kun parisuhdetyytyväisyys on vähäinen tai ollessaan onnettomia suhteessaan. Tutkimus osoitti, että jos nainen kokee olevansa onneton kumppaninsa kanssa, on pettämisen todennäköisyys 2,6 kertaa suurempi.

Jos pari on seksuaalisesti epäsopiva toisilleen, on naisen uskottomuus 2,9 kertaa todennäköisempää. Miehistä todennäköisemmin pettävät sellaiset, jotka kokevat enemmän seksuaalista estyneisyyttä suoritukseensa liittyvän ahdistuksen takia.

Miten kumppanin uskottomuutta estetään?

Kanadalaistutkijoiden selvitys osoittaa tavanomaisten parisuhdeongelmien johtavan uskottomuuteen. Koska ongelmat parisuhteissa ovat yleisiä, voiko uskottomuutta estää vai ovatko kaikki ongelmaiset suhteet tuhoon tuomittuja? Ei suinkaan.

Tutkimusta johtaneella Robin Milhausenilla on yksinkertainen ratkaisu, kuinka estää pettäminen: keskusteleminen ja kommunikaatio. Suhteen ongelmista puhuminen ei ole helppoa, mutta avoin keskustelu molempien tarpeista ja odotuksista voi olla se tekijä, joka estää sydäntä särkymästä uskottomuuden takia.

Jos kommunikointi kumppanin kanssa on vaikeaa, voi siinä opetella paremmaksi. Ruuhkavuosien toimitus kertoi aiemmin, miten parannat kommunikointia parisuhteessa ja miten teet suhteestasi entistä vahvemman.

Jos epäilet, että kumppanisi on uskoton, voit saada vahvistuksen epäilyillesi hänen käytöksestä. Tässä aiemmin julkaistussa artikkelissa kerrotaan 7 merkkiä, jotka voivat paljastaa uskottomuuden.

Onko uskottomuus kuitenkaan aina pahasta, vai voisiko se olla jopa hyväksi parisuhteelle? Aihetta pohditaan tässä aiemmin julkaistussa artikkelissa.

Lähde: Your Tango

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)