Näin parannat kommunikointia parisuhteessa

Kuva: Toa Heftiba

Kommunikaatio – tai pikemminkin sen puute – on usein se asia, joka tuo haasteita parisuhteelle keskellä kiireistä lapsiperhearkea. Väestöliiton asiantuntija Minna Jaakkola opastaa, kuinka välttää tyypillisimmät kommunikaation karikot.

Kuuntele

Me ihmiset haluamme erityisesti sitä, että tulemme kuulluksi. Haluamme kokea, että meillä, ajatuksillamme ja tunteillamme on väliä. Siksi läsnäoleva kuunteleminen on kommunikoinnin tärkeimpiä tekijöitä. Kokeile katsoa silmiin ja rauhoittaa olemuksesi sellaiseksi, että puolisostasi tuntuu siltä, että todella kuuntelet häntä. Älä ainakaan katso samaan aikaan televisiota tai räplää puhelinta! Kun kuuntelet puolisoasi kunnolla, sinun on myös helpompi ymmärtää häntä.

Ota vastaan, mitä puolisosi sanoo sinulle

Kun olet saanut rauhoitettua itsesi kuuntelemaan puolisoasi, seuraavaksi onkin tärkeää ottaa vastaan se, mitä hän sinulle sanoo. Vaikeita asioita voi olla vaikea kuulla, mutta kuunteleminen rakentaa parisuhdetta paljon paremmin, kuin se, että ajaudutte väittelemään siitä kumpi on oikeassa ja kumpi väärässä. Muista myös antaa aikaa puolisollesi, jos vaikeista asioista puhuminen on hänelle vaikeaa.

Varmista, että ymmärrät

Ihmisellä on usein tapana puhua toisesta asiasta, mutta tarkoittaa toista. Saatatte puhua usein toistenne kanssa ristiin tai ohi. Jos haluat enemmän yhteistä aikaa, mutta valitset kommunikoida puolisollesi syytöksiä siitä, että hän harrastaa liikaa, voi tuloksena olla väärinymmärrys ja riita. Varmista siis, että sinä ymmärrät mitä puolisosi sanoo ja mitä hän oikeasti tarkoittaa. Sen myötä on helpompi lähteä ratkomaan mahdollisia ongelmia. Muista, että kukaan ei ole ajatustenlukija! Parhaiten onnistut ymmärtämään puolisoasi, kun kyselet häneltä kiinnostuneena hänen puhumastaan aiheesta.

Neuvo vain, jos sitä pyydetään

Jos puolisosi haluaa puhua sinulle tunteistaan tai ongelmistaan, hän ei välttämättä halua kuulla neuvojasi vaan kokea vain, että häntä kuunnellaan ja hänestä välitetään. Ole läsnä ja tarjoa tukea tai lohdutusta. Voitte toki myös miettiä yhdessä, miten asia kannattaisi ratkaista. Voi olla, että puolisosi on muodostanut asiastaan jo mielipiteen ja tarvitsee vain vahvistusta näkemykselleen. Tällaisessa tilanteessa täysin päinvastainen neuvo sinulta voi suututtaa puolisosi.

Puhu

On hyvä osata kuunnella, mutta se ei riitä. Sinun pitää myös puhua ja puolison silloin kuunnella sinua. Mikään ei lyö kiilaa parin välille tehokkaammin kuin noidankehä, jossa koetaan, että toinen ei puhu tai kuuntele, ja siksi itsekään ei huvita kertoa tai kuunnella.

Yritä pitää tunteet kurissa

Kun toinen puhuu jostakin, toinen saattaa kuulla sen syytöksenä, varsinkin jos se on jollain lailla herkkä asia. Näissä tilanteissa pitäisi yrittää pitää tunteet kurissa ja avata kommunikointia molemmin puolin. Mitä hän sanoi ja mitä sinä kuulit? Mitä hän tarkoitti ja miltä se sinusta tuntui? Tunteiden taustalla on yleensä jotain muuta, kuin se mitä pinnalla väreilee. Huonoin mahdollinen aika keskustella tärkeistä asioista on kiireisenä tai nälkäisenä. Mitä järkevämmin saatte keskusteltua, sen parempaa kommunikaatiollenne – ja teille.

Lähde: MTV.fi

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)