Musiikin vaikutus ihmisen mieleen ja hyvinvointiin

Kuva: Pexels/ Pixabay

Musiikista on tutkitusti apua ihmisen mieleen ja hyvinvointiin. Se ei korvaa lääketieteellisiä keinoja sairauksien hoidossa, mutta toimii hyvin täydentävänä, terapeuttisena hoitokeinona.

Tutkimusten mukaan musiikin avulla voidaan parantaa ja lisätä muun muassa masennus-ja syöpäpotilaiden elämänlaatua, hyvinvointia ja mielialaa. Lisäksi se vähentää ahdistusta ja kivun kokemusta. Muutokset ihmisissä näkyvät rauhoittumisena ja verenpaineen laskuna. Musiikki edistää kaikenlaisten potilaiden kuntoutumista.

Musiikkia voi harrastaa ja hyödyntää monin tavoin: sitä voi kuunnella passiivisesti, soittaa tai laulaa. Pitkäaikainen ja toistuva musiikin harrastaminen soittaen ja laulaen kehittää aivoja sekä muokkaa niiden rakennetta. Se voi kasvattaa jopa aivojen massaa.

Musiikki aktivoi aivojen eri osa-alueita voimakkaasti. Se stimuloi kognitioon, motoriikkaan ja tunteisiin liittyviä aivoalueita. Lisäksi musiikki edistää matemaattista päättelykykyä, avaruudellista hahmotusta, empatiakykyä, keskittymisen ja ongelmanratkaisun taitoja, muistia sekä kielen kehitystä.

Musiikki kulkee tavalla tai toisella mukana läpi elämän ja siitä on iloa kaikenikäisille ihmisille. Lapset oppivat erilaisia taitoja musiikin avulla. Dementiaa sairastavia ikäihmisiä musiikki auttaa, vaikka muistisairaus olisi edennyt jo pitkälle, eikä sanoja enää tulisi: tuttua musiikkia kuullessaan vanhus muistaa kappaleet ja virkistyy.

Näin musiikki vaikuttaa hyvinvointiin

Tutkimusten mukaan musiikista on hyötyä myös ennaltaehkäisevässä mielessä: lapsuudessa aloitettu musiikkiharrastus suojaa aivoja ikääntymiseltä. Musiikki auttaa jopa keskoslasten hoidossa, jolloin keskosten pulssi laskee sopivalle tasolle ja veren hapenkierto parantuu. Musiikin avulla pystytään auttamaan neuropsykiatrisista haasteista kärsiviä ihmisiä. Siitä on apua tarkkaavaisuus- ja keskittymishäiriöisten sekä autististen henkilöiden kuntoutumisessa.

Eri kulttuureissa elävien ihmisten elämää yhdistää musiikki ja se on suuressa roolissa kaikenlaisten ihmisten elämässä. Sen myönteiset vaikutukset ihmisten hyvinvointiin ovat kiistattomia. Musiikki on tärkeä osa eri sairauksista toipumiseen ja kuntoutumiseen. Erilainen musiikki vaikuttaa eri ihmisiin yksilöllisesti. Parhaimman vaikutuksen saa kuuntelemalla omaa lempimusiikkia, joka virkistää sielua ja mieltä.

Musiikki vaikuttaa ihmisen tunne-elämään monella tapaa. Se ilahduttaa, antaa voimaa, luo positiivista tunnelmaa ja toisaalta taas rauhoittaa mieltä. Mikäli kaipaa musiikin virkistävää vaikutusta, kannattaa valita rytmikästä ja iloista musiikkia. Tällöin musiikki aktivoi aivoja ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa.

Musiikki voi parantaa myös fyysistä kuntoa ja hyvinvointia, kannustaen ihmistä liikkumaan musiikin mukana. Se voi piristää myös ihmisen sosiaalista elämää yhteisten musiikkihetkien myötä; soittaen, laulaen tai yhdessä musiikkia kuunnellen. Sitä käytetäänkin monenlaisissa paikoissa, kuten vapaaehtoistoiminnassa ja palvelutaloissa, luomaan ja parantamaan yhteisöllisyyttä.

Tiesitkö tämän kaiken musiikin parantavasta vaikutuksesta? Miten voisit hyödyntää musiikkia omassa elämässäsi?

Lähteet: Aivoliitto, Eläkeliitto ja Muusikkojen liitto

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.