Pieni lapsi voi olla yllättävän taitava huijaamaan

Pieni lapsi voi olla yllättävän taitava huijaamaan
Kuva: Nathan Dumlao

Jokainen vanhempi haluaa uskoa parasta lapsestaan. Kuitenkin yllättävän moni pieni lapsi jossakin vaiheessa valehtelee vanhemmilleen. On tärkeää, että vanhemmat pitävät mielensä avoimena mahdollisuudelle, ettei viattomista kasvoista huolimatta asiat välttämättä ole menneet täsmälleen siten kuin lapsi sanoo.

Joskus vanhemmat kohtaavat tilanteita, joissa ulkopuolinen tulee kertomaan lapsen käyttäytyneen huonosti. Lasta saatetaan syyttää siitä, että on varastanut tai lyönyt toista lasta. Lapsi saattaa kuitenkin kivenkovaan väittää, ettei ole toiminut tällaisella tavalla. Jos vanhemmat itse eivät ole olleet paikalla tilanteessa, heidän saattaa olla hyvin vaikeaa päättää, kumpaa osapuolta uskovat.

Vanhemman voi joskus olla vaikea uskoa, että pieni lapsi kykenee huijaamaan aikuisia niin vakuuttavasti

Varsinkin silloin, jos perheen ulkopuolinen aikuinen tulee vihamieliseen sävyyn arvostelemaan lasta, vanhempien suojeluvaisto usein ymmärrettävästi herää. Jos oma lapsi itkien sanoo, ettei ole tehnyt mitään väärin ja että hänellä on hyvin paha mieli siitä, että häntä syytetään suotta, vanhempi saattaa haluta uskoa häntä, vaikka todisteet viittaisivat toiseen suuntaan. Pahimmillaan aikuisten välinen riitatilanne voi tällöin äityä nopeasti hyvin pahaksi.

On selvää, että pieni lapsi ei varmastikaan tarkoituksellisesti halua aiheuttaa hankaluuksia vanhempiensa ja muiden aikuisten välisiin suhteisiin. Jos on kyse hyvin pienestä lapsesta, hänen saattaa jopa olla vaikeaa itsekin erottaa todellisuus fiktiosta. Jokainen vanhempi tietää, kuinka herkästi lapset saattavat kertoa tarinoita. Vanhemman olisikin tärkeää kyetä objektiivisen riippumattomasti arvioimaan jokaista tilannetta erikseen, kun lapsi tulee kertomaan jotakin, joka saa vanhemman epäilykset heräämään.

Jos aikuinen, joka tulee kertomaan lapsen huonosta käytöksestä, on sellainen henkilö, josta vanhempi ei itse pidä, vanhemman tulisi tällöinkin pystyä säilyttämään objektiivisuutensa. On usein helpompi antaa periksi ärtymyksen ja epäluulon tunteille toista ihmistä kohtaan, jos ihmisesstä ei pidä. Jos tämän tietostaa, on helpompi välttää raivon valtaan antautumisen sudenkuoppa.

Valehtelusta kiinni jääminen on lapselle usein hyvä elämänopetus

Sen lisäksi, että lapsen on tärkeää oppia, ettei saa valehdella, hän on myös hyvä ymmärtää, että aikuiset eivät ole suuttuneita häneen lopullisesti, jos paljastuu, että hän on valehdellut. Lapsella voi joskus olla tällainen pelko, joka saa hänet pitämään tiukasti kiinni tarinastaan. Tämänkaltaisissa tilanteissa on mahdollista oppia monia hyviä asioita, jos tilanteeseen asennoituu positiivisesti negatiivisuuden sijaan. Pieni lapsi tekee virheitä ja tulee varmasti tekemään niitä jatkossakin. Samoin kuin aikuisten kohdalla, lapsellekin tärkeintä on oppia virheistään. Vastoinkäymiset ovat usein parhaimpia tilaisuuksia oppia monia tärkeitä asioita elämästä, niin lapsen kuin aikuisenkin.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *