Ammatinvaihto aikuisiällä ja vanhempana – Kannattaako se?

woman in black long sleeve shirt using macbook
Kuva: Magnet.me

Joillekin on käynyt niin hyvä tuuri, että he ovat työllistyneet unelma-ammattiinsa jo työuran alusta alkaen. Samaan aikaan moni kuitenkin kokee, ettei tällä hetkellä tee sellaista työtä, jota todella haluaisi tehdä. Koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa suuntaa elämässään ja kouluttautua uuteen ammattiin. Perheelliselle tällainen voi kuitenkin asettaa erilaisia haasteita kuin lapsettomalle.

Ihminen viettää suuren osan aikuiselämästään työn parissa. Parhaimmillaan työ rikastuttaa muuta elämää ja on nautinnollista muutenkin kuin vain rahan tuojana. Jos saa tehdä työkseen kutsumusammattiaan, monet kokevat tämän äärimmäisen palkitsevana.

Monille työ kuitenkin on “välttämätön paha”, joka mahdollistaa muun elämän. Varsinkin perheellisille myös palkkakuitin suuruus on merkittävässä roolissa. Nykyään työttömyys voi osua yllättäen lähes kenen kohdalle tahansa, joten jos on onnistunut saamaan työn, jonka tekeminen ei tunnu epämiellyttävältä ja jossa palkka vastaa toiveita, tästä haluaa usein pitää kiinni.

Entä jos vanhempi kokee olevansa väärällä alalla ja haluaisi vaihtaa ammattia riskeistä huolimatta?

Perheen taloudellinen vakavaraisuus on toki yksi tekijä päätöksenteossa, muttei kuitenkaan ainoa. Jos vanhempi kokee työnsä takia voimakasta stressiä ja ahdistusta, ei hyväkään palkka usein riitä kompensoimaan näiden tuntemusten aiheuttamaa haittaa elämänlaadulle.

Lapset vaistoavat herkästi, jos vanhemmat ovat onnettomia tai ahdistuneita. Siksi on myös lapsen edun mukaista, että vanhempi on työssä, joka ei aiheuta liikaa stressiä. Vaikka palkkaus olisi pienempi, mutta vastapainona saa mielenrauhaa ja onnellisuuden tunteita, kannattaa vakavasti harkita, olisiko ammatinvaihto kuitenkin oikea ratkaisu. Usein jos keskittyy liikaa pelkkää rahaan, myöhemmin tämä saattaa kaduttaa, mutta menetettyjä vuosia ei saa takaisin.

On toki selvää, että rahalla on merkitystä lapsiperheen arjessa. Jos rahaa on liian vähän, tämäkin aiheuttaa osaltaan stressiä ja onnettomuuden tunteita. Jos rahaa on kuitenkin riittävästi hyvään elämään, kannattaa pohtia, onko lopulta lisästressin arvoista yrittää hankkia lisää rahaa. Suurempi palkka merkitsee usein myös suurempaa vastuuta ja monesti myös enemmän stressiä.

Nämä ovat toki valintakysymyksiä. Moni kokee hyvin palkitsevana, että saa palkankorotuksen, eikä lisävastuu ja sen myötä mahdollisesti tuleva lisästressi paina vaakakupissa niin paljon. Toiset jopa pitävät stressin tunteesta työssä, se saatetaan kokea positiivisena eteenpäin ajavana voimana. Ihmisen persoonallisuudella on suuri merkitys sen kannalta, minkälaisena hän kokee tietyntyyppisen työn ja stressitason.

Tärkeintä on, että työ on itselle sopivaa

Tässä kannattaa kuunnella itseään tarkalla korvalla. Itseltään voi kysellä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä. Koenko usein ahdistuksen tunteita liittyen nykyiseen työhöni? Onko minulla nykyisessä työssäni riittävästi aikaa olla perheeni kanssa? Pystynkö rentoutumaan työn ulkopuolella ja jättämään työasiat työpaikalle? Olenko onnellinen ajatellessani, että tulisin tekemään tätä samaa työtä esimerkiksi seuraavat viisi tai kymmenen vuotta? Näihin kysymyksiin vastaamalla saa jo hyvää osviittaa siitä, onko nykyinen työ juuri itselle sopiva.

Oletko sinä tällä hetkellä unelma-ammatissasi vai haaveiletko välillä ammatinvaihdosta?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.