“Kuoleeko lapseni?” -Kuumekouristus säikäyttää monet pienten lasten vanhemmat!

“Kuoleeko lapseni?” -Kuumekouristus säikäyttää monet pienten lasten vanhemmat!
Kuva: Pixabay / congerdesign

Teksti: Mami Mixtuura

Kuumekouristus voi olla todella säikäyttävä ja pelottava kokemus. Etenkin silloin, kun sen näkee lähietäisyydeltä ensimmäistä kertaa. Kuumekouristus on useimmiten vaaraton, mutta on hyvä tietää kuinka tilanteessa tulee toimia. On paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan kuulleet kuumekouristuksesta.

Länsi-Suomi-lehdessä on kerrottu erään perheen ensimmäinen kokemus kuumekouristuksesta. Raumalaisvanhemmat olivat säikähtäneet perin pohjin, kun heidän lähes vuoden vanha poikansa oli saanut kuumekouristuksen kesken vaunulenkin. Vanhemmat olivat pelästyneet, että kuoleeko heidän lapsensa. Lapsen äiti oli kuullut kuumekouristuksesta aiemmin, mutta isä ei ollut koskaan ennemmin kuullut sellaisesta. Vanhemmat olivat menneet sokkitilaan ja soittaneet hädissään hätänumeroon. Lapsi oli ollut sairaalassa tarkkailussa yön yli ja saanut kotiin estolääkettä. Heitä oli ohjeistettu tilaamaan heti ambulanssi, jos vastaava tilanne sattuisi uudelleen.

Mikä on kuumekouristus?

Terveyskirjasto kertoo, että kuumeisen lapsen on mahdollista saada kuumekouristus. Etenkin, jos kuume on korkea (yli 38 astetta) tai se nousee nopeasti. Joskus kohtaus alkaa todella yllättäen, eikä lapsen kuumetta ole edes ehditty havaita.

Kuka voi saada kuumekouristuksen?

Terveyskirjastossa kerrotaan, että taipumus saada kuumekohtaus on periytyvää. Alle kouluikäisistä lapsista kuumekouristuksen saa noin 2-5 %. Kuumekouristus voi tulla uudelleen samalle lapselle ja uusiutumisriksi on 20-30 %. Kuumekouristuskohtaukset loppuvat yleensä, kun lapsi kasvaa ja ikää tulee lisää.

Madollisia oireita

Kohtauksen aikana lapseen ei saa mitään kontaktia. Oireina voi olla kehon jäykistelyä sekä käsien ja jalkojen nykimistä. Jotkut lapset menevät veltoksi kuumekouristuksen tullessa. Normaalisti lapsen silmät harhailevat katsellaan ja katsovat yläviistoon.

Oireiden kesto

Oireet kestävät yleensä 1-2 minuuttia. Joskus oireet saattavat kestää jopa 15 minuuttia. Kohtauksen jälkeen lapsi tulee tajuihinsa, mutta kärsii useimmiten väsymyksestä.

Kuva: Unsplash / Derek Finch

Miten tilanteessa tulee toimia?

Terveyskirjasto kertoo, että kuumekouristuksesta kärsivä lapsi ei ole hengenvaarassa, eikä lasta tarvitse alkaa elvyttämään. Kohtauksen aikana sydän ja keuhkot toimivat normaalisti. Kouristuskohtauksen aikana on tärkeää pysyä rauhallisena ja varmistaa, että lapsi ei vahingoita itseään ja hengitystiet pysyvät avoinna. Lapsi pidetään sisätiloissa, eikä häntä kannata viedä viileään.

Milloin yhteys päivystykseen?

Terveyskirjasto kertoo, että tietyissä tilanteissa on tarpeen ottaa heti kiireellä yhteys päivystykseen:

-Jos kouristelu kestää yli 5 minuuttia

-Kouristelu on toispuoleista

-Kohtauksen jälkeen ilmenee halvausoireita

-Lapsi on oireiden loputtua: sekava, oksenteleva, kivulias tai muuten normaalista poikkeava

Ensimmäisen kuumekouristuskohtauksen jälkeen on kaikissa tapauksissa tärkeää olla yhteydessä lääkäriin, ohjeistaa Terveyskirjasto.

Voiko kuumekouristuksen tulemista estää?

Terveyskirjasto ohjeistaa lääkitsemään kuumeista lasta säännöllisesti kuumetta alentavalla lääkkeellä, jos lapsella on taipumusta toistuviin kuumekohtauksiin. Lääkäri voi harkinnan mukaan määrätä kotiin varalle kouristuslääkettä pitkittyneiden kohtausten varalle, jos lapsella on ollut kuumekouristus.

Onko kuumekouristus merkki jostain vakavasta?

Kuumekouristus on useimmiten vaaraton kuumeen aikainen reaktio. Hyvä Terveys -lehdessä todetaan, että vaikka kohtauksen aikana tulee kouristuksia, se ei ole merkki epilepsiasta eikä lapsen kehitys kärsi siitä. Jatkotutkimuksille ei ole tarvetta, jos lapsi on iältään 6 kuukautta-6 vuotta ja saa kohtauksia vain kuumeen aikana eikä jälkioireita ei havaita.

Lähteet:

Hyvä Terveys

Länsi-Suomi

Terveyskirjasto


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.