Kitarisa leikataan enää harvoin – milloin leikkaus on tarpeen?

Kuva: Vitolda Klein

Nenänielun takaseinämässä sijaitseva kitarisa surkastuu pois lapsen kasvaessa. Terveyskirjasto kertookin, ettei yli 20-vuotiailla yleensä ole juurikaan kitarisaa jäljellä. Kitarisan koko vaihtelee, ja lapsille se voi aiheuttaa myös ongelmia.

Kitarisaleikkausten määrä on tutkimustiedon karttuessa vähentynyt 2000-luvulla merkittävästi aiempaan verrattuna. Kitarisoja leikattiin ennen herkästi korvatulehduskierteisiltä lapsilta, koska kitarisan ajateltiin aiheuttavan toistuvia korvatulehduksia.

”Kun 2000-luvun alussa tehdyissä tutkimuksissa kävi ilmi, ettei terveen kitarisan poisto vähennä korvatulehduksia, kitarisaleikkausten määrä romahti”, dosentti ja korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren kertoo Terveystalon sivuilla.

Kitarisaleikkauksia tehdään kuitenkin yhä, mutta syynä ovat nykyään tavallisesti kuorsaus ja nenän tukkoisuus. Jos kitarisa on suuri, ei lapsi pysty hengittämään nenän kautta ja kitarisa leikataan.

”Unenaikainen suuhengitys aiheuttaa kuorsausta, joka heikentää unen laatua. Kitarisan poiston yhteydessä pienennetään usein myös suurentuneita nielurisoja”, Blomgren taustoittaa.

Kitarisa on yhteydessä myös lasten uniapneaan. Ruuhkavuodet on kertonut aiemmin, että lapsilla uniapnean syynä on usein suurentuneet nielu- tai kitarisat.

Nopea kitarisaleikkaus

On myös mahdollista, että lapsen kitarisa tulehtuu kroonisesti, jolloin kitarisan pinnalla tai suunielussa voi nähdä valuvaa märkäeritettä. Lapsella voi olla myös pahanhajuista hengitystä. Blomgren lisää, että tällöin lapsella on jatkuva märkäinen nuha ja usein myös korvatulehduksia.

”Kun tulehduspesäke eli märkäinen kitarisa poistetaan, oireetkin helpottavat”, erikoislääkäri sanoo.

Jos kitarisaleikkaus on tarpeen, tekee sen korva-, nenä- ja kurkkutautautien erikoislääkäri. Operaatio tehdään nukutuksessa suun kautta peilin avulla ja se kestää yleensä alle 15 minuuttia.

”Leikkauspäätös tehdään lapsen oireiden ja lääkärin vastaanotolla tekemien havaintojen perusteella yhdessä vanhempien kanssa”, Blomgren huomauttaa.

Leikkauksen jälkeen lasta yleensä tarkkaillaan muutaman tunnin ajan ja hän pääsee yöksi kotiin. Kitarisaleikkauksesta toipuminen on usein nopeaa ja mahdolliset jälkivaivat ovat lieviä ja harmittomia.

Lähde: Terveystalo, Terveyskirjasto

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)