Vanhemman neuvot ovat tärkeitä myös kotoa muuttaneelle lapselle

two phones on white table
Kuva: Steve Johnson

Ensimmäisessä omassa kodissa olo voi joskus tuntua yksinäiseltä. Myös käytännön asioiden kanssa voi tulla ihmettelyä. Kun lapsi muuttaa omaan kotiin, monet arjen tärkeät huomioonotettavat seikat eivät välttämättä tule hänelle mieleen. Vanhempien neuvot ovatkin suureksi hyödyksi, kun nuori aloittelee matkaansa aikuisena. Jotkut kodin turvallisuuteen liittyvät asiat eivät välttämättä aina tule vanhemmillekaan mieleen.

Omaan kotiin muuttaminen on nuorelle suuri elämänmuutos. Vaikka nuoresta varmasti onkin ihanaa päästään aloittelemaan omaa elämäänsä ja itsenäistymään, voi samaan aikaan uudessa kodissa oleminen tuntua hyvin yksinäiseltä. Varsinkin jos perhe on suuri, nuori on voinut tottua siihen, että ympärillä on koko ajan ääntä, menoa ja meininkiä. Vaikka nuori olisi asunut kahdestaan yhden vanhemman kanssa, on muutto täysin omilleen silti suuri muutos arkeen. Enää ei aamulla herätessään tapaa heti huoneesta astuttuaan muita perheenjäseniä, ja kotiin tullessa asunto on aina tyhjä.

Monesti nuori käykin alkuvaiheessa usein lapsuudenkodissaan vierailuilla, jos koti ei sijaitse hyvin kaukana. Vanhemmille tulee usein myös alkuvaiheessa soiteltua tiuhaan, kun nuori kyselee erilaisia käytännön arkeen liittyviä asioita, jotka eivät ole tulleet mieleen ennen omilleen muuttoa. Tässä kohtaa vanhempien neuvot ovat usein kullanarvoisia.

Toisinaan tärkeät arjen asiat eivät oma-aloitteisesti tule nuoren mieleen

Vanhemmatkaan eivät välttämättä ole tulleet ajatelleeksi kaikkia kodin turvallisuuteen liittyviä asioita. Esimerkiksi palohälyttimien tärkeys on monelle itsestäänselvyys, mutta muita kodin paloturvallisuuteen liittyviä asioita ei välttämättä aina tule ajatelleeksi. Eräs tällainen asia ovat enenevässä määrin nurkkiin kasaantuvien älylaitteiden akut.

Vanhoissa läppäreissä, matkapuhelimissa ja vastaavissa laitteissa on usein sellaiset akut, joita ei välttämättä edes pysty irroittamaan laitteesta. Kun laite jää nurkkaan lojumaan käyttämättömänä vuosikausiksi, akku jää laitteeseen kiinni. Vaikka akun saisi irrotettua, irroittaminen ei aina tule kaikille mieleen.

Vanha akku saattaa vaurioitua ja muodostaa tulipaloriskin

Jos akku vaurioituu, se saattaa alkaa vuotamaan ja pahimmassa tapauksessa voi jopa syttyä tuleen. Älylaitteiden määrä on viime vuosikymmenen aikana kasvanut räjähdysmäisesti ja nyt alkaa olla käsillä se tilanne, että kotinurkissa lojuu suuria määriä ikääntyneitä akkuja.

Älylaitteiden määrä ja käyttö tulee varmasti vain kasvamaan tulevaisuudessa. Tämä saattaa merkitä sitä, että tulevien vuosien aikana kotoa muuttaneen nuoren kotiin voi kertyä suuri määrä vanhentuneita akkuja. Nuorta kannattaakin jo hyvissä ajoin opastaa sen suhteen, kuinka tällaiset akut hävitetään oikein.

Akkua ei saa heittää tavalliseen roskikseen, vaan se tulee vielä kierrätyspisteeseen. Jos akku on kiinni vanhassa älylaitteessa, koko älylaitteen voi viedä kierrätykseen. Tätä ennen kannattaa varmistua siitä, ettei laitteen muistiin ole jäänyt sensitiivisiä tietoja.

Lojuuko teidänkin kodissanne potentiaalisesti vaarallisia vanhoja älylaitteita ja niiden akkuja komeroissa?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)