9 mielenkiintoista faktaa nimistä ja nimen antamisesta

Kuva: Pexels/ Heiner

Nimiin ja nimen antamiseen liittyy paljon mielenkiintoisia faktatietoja. Artikkeliin on poimittu yhdeksän erityistä faktaa nimistä ja nimen antamisesta. Oletko tiennyt, että joku on yrittänyt nimetä lapsensa Talula Does the Hula From Hawaii- nimellä? Tai oletko kuullut nimilain mukanaan tuomista uudistuksista?

1. Suosituimmat lasten nimet vuonna 2022

Vuonna 2022 suosituimmat lasten nimet suomenkielisillä lapsilla olivat Leo ja Olivia. Ruotsinkielisillä lapsilla suosituimmat nimet olivat puolestaan Oliver ja Saga. Muun kielisten suosituimmat nimet olivat Adam ja Sofia. Olivia-nimen sai ensimmäiseksi nimekseen 276 tyttöä ja Leo-nimen sai 376 poikaa. Leo onkin ollut suosituin pojan nimi jo vuodesta 2019. Olivian lisäksi muita suosittuja tyttöjen ensimmäisiä nimiä ovat olleet Aada, Aino, Eevi ja Lilja. Poikien muita suosittuja ensimmäisiä etunimiä ovat Elias, Oliver, Väinö ja Eino.

2. Digitaalinen nimen ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Vuoden 2022 joulukuusta lähtien lapsensa nimen on voinut ilmoittaa digitaalisesti väestötietojärjestelmään. Tätä ominaisuutta on hyödyntänyt tähän mennessä 88% ilmoittajista. Se on nopeuttanut ja sujuvoittanut nimiasian käsittelyä. Jos lapselle haluaa antaa kuitenkin täysin uniikin nimen, tarvitaan siihen edelleen asiantuntijatyötä, mikä pidentää käsittelyaikaa.

3. 15-vuotiaan päätösvalta

15 vuotta täyttänyt saa valita nimensä itse. Nimen muuttaminen maksaa sekä alaikäisen tekemää nimimuutosta koskevat samat nimilain ehdot. Etunimen voi muuttaa vain kerran ilman perusteluja.

4. Lapsen nimi tulee ilmoittaa määräaikaan mennessä

Lapsen nimi on ilmoitettava digi- ja väestötietovirastoon kolmen kuukauden sisällä lapsen syntymästä. Mikäli lapsen nimeä ei ole ilmoitettu määräaikaan mennessä, lähettää DVV ensimmäisen muistutuksen asiasta. Muistutuskirjeessä kehotetaan antamaan lapselle nimi kuukauden kuluessa. Kirjeessä myös selitetään, että mikäli asia ei hoidu, siirtyy se hyvinvointialueen lastenvalvojan hoidettavaksi.

Mikäli sekään ei saa vanhempia nimeämään lasta yhteisymmärryksessä, on viimeisenä keinona, että käräjäoikeus määrää edunvalvojan sijaisen. Hän nimeää lapsen eli käytännössä valitsee lapselle nimen vanhempien puolesta. Tuossakin tilanteessa vanhemmilta kuitenkin yritetään kysellä sopivaa nimeä. Ongelmana voi olla kuitenkin se, että vanhemmat ovat nimestä eri mieltä. Se voi olla myös alkuperäinen syy, miksi nimeämistä ei ole saatu hoidettua.

5. Lapsen nimen googlettaminen

Lapsen nimi kannattaa googlettaa etenkin silloin, jos se on omaperäinen, harvinainen tai uniikki. Googlen avulla voi selvittää esimerkiksi, että nimi ei tarkoita jollain muulla kielellä ikävää tai hassua asiaa. Samalla selviää onko nimi jonkun julkisuuden henkilön käytössä tai esimerkiksi sellaisella henkilöllä, johon yhdistetään negatiivisia mielikuvia. Googlen avulla voi myös selvittää nimen alkuperäisen tarkoituksen.

6. Enintään neljä etunimeä

Vuonna 2019 tulleen uudistuksen mukaan etunimiä saa nykyään olla kolmen sijasta enintään neljä. Etunimen ei tarvitse olla enää jatkossa kotimaisen nimikäytännön mukainen. Uudistuneessa laissa tuli myös muita muutoksia nimenantoon. Esimerkiksi sukunimiä koskeva laki uudistui ja kahdesta sukunimestä voidaan jatkossa muodostaa sukunimiyhdistelmä, jonka voi antaa myös lapsen nimeksi. Näin lapsen nimiyhteys on mahdollista saada molempiin vanhempiinsa.

7. Kymmenen kiellettyä lapsen nimeä maailmalta

Muun muassa näitä nimiä ei hyväksytty maailmalla: Nutella, Akuma (piru), Anal (anaali), Talula Does the Hula From Hawaii( Talula tanssii havaijilaista hulaa), Osama Bin Lahden, Robocop, Metallica, Sexfruit (seksihedelmä) ja Nirvana. Myöskään BRFXXCCXXMNPCCCCLLLMMNPRXVCLMNCKSSQLBB11116 ei hyväksytty nimeksi.

8. Nimipäiväkalenterin uudistus

Nimipäiväkalenteri kokee uudistuksen vuonna 2025. Uuden oman nimipäivän saavat esimerkiksi nämä nimet: Jose, Martin, Mona ja Kira.

9. Suomalaiset sukunimet

Suomen yleisin sukunimi on Korhonen. Se on lähes 23 000 suomalaisella. Muita tavallisimpia sukunimiä ovat Mäkinen ja Virtanen. Suosituimmat sukunimet järjestyksessään ovat: Korhonen, Virtanen, Mäkinen, Nieminen, Mäkelä, Hämäläinen, Laine, Heikkinen, Koskinen ja Järvinen. Monien sukunimien juuret ulottuvat 1800-luvulle, jolloin osalta puuttui sukunimi kokonaan, joten niitä alettiin keksimään tietyllä kaavalla. Kaava oli luontosana sekä nen-pääte, esimerkiksi Virtanen ja Lahtinen. Jos henkilöllä ei ollut sukunimeä, hän saattoi saada etunimen perään asuinpaikan nimen.

Ovatko nämä nimien faktatiedot sinulle tuttuja? Valitsisitko lapsellesi mieluummin harvinaisen vai tutumman nimen?

Lähteet: Digi- ja väestötietovirasto, Iltalehti, Ilta-sanomat, Länsi-Savo, MTV

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)