Nuorten asenteet kannabista kohtaan ovat löystyneet!

Kuva: Pixabay /spyglasshill

Nuorten päihdekäyttäytyminen on muuttumassa: 31 prosenttia ei ole koskaan kokeillut alkoholia, mutta samalla on kasvanut kannabista kokeilleiden nuorien määrä.

Vuoden 2019 tutkimuksen mukaan joka kymmenes 15–16-vuotias suomalaisnuori on kokeillut kannabista. Myös asenteet huumeita kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi. THL:n erikoistutkijan Kirsimarja Raitasalo sanoo, että päihteiden käyttö näyttää yleensä kasautuvan samoille nuorille, eli nuuska ja kannabis eivät ole tulleet tupakan ja alkoholin tilalle.

Eurooppalaisille 9.luokkalaisille tehty tutkimus näyttää, että kannabiskokeilut ja kannabiksen käyttö ovat lisääntyneet erityisesti pojilla. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa kannabiksen käyttö ei ole nuorilla kasvussa.

Kannabiksen käyttö ei ole lisääntynyt ala-ikäisten nuorten keskuudessa, mutta sen sijaan se on nykyisin etenkin nuorten aikuisten huume. Siitä on tullut vaihtoehtoinen tapa päihtyä, alkoholin sijaan.

Miksi nuorten asenne on löystynyt erityisesti kannabista kohtaan?

Apu-lehden mukaan kannabis tulee heti toisena päihteenä, alkoholin jälkeen nuorison keskuudessa.”Nuori liittää usein päihteiden käytön arvostukseen, kikseihin, fiilistelyyn ja hauskanpitoon. Asenne on se, että kannabis on vain yksi päihde muiden joukossa, ja vielä mieto”, päihdetyöntekijä Ville (nimi muutettu) sanoo.

Yksi syy kannabiksen käytön lisääntymiseen on se, että nuoret eivät näe käytössä olevan heille riskejä. Noin puolet nuorista uskookin, ettei kannabiksen kokeiluun liity minkäänlaisia haittoja. Pojista 16 prosenttia on sitä mieltä, että kannabiksen säännöllisestäkään käytöstä ei aiheudu riskejä.

Kannabis on nuorten keskuudessa puhutteleva aihe. Keskusteluissa on esillä usein samat uskomukset ja väitteet. Saatavilla oleva tieto on ristiriitaista, joten nuori joutuu miettiä mihin lähteisiin voi luottaa. On hyvin haastellista arvioida tiedon paikkansapitävyyttä ja yhtä lopullista totuutta ei ole. Jokaisen on päätettävä itse, mitkä asiat vaakakupissa painaa ja millaisia riskejä on valmis ottamaan.

Kuinka keskustella kannabiksesta nuorten kanssa?

Kannabiksesta keskusteleminen onnistuu, mikäli ilmapiiri pidetään avoimena, eikä ketään syyllistetä. Kannabiksen kokeilun ja käytön haittoja ei tulisi liioitella, koska se aiheuttaa fyysistä riippuvuutta vasta pitkään ja säännöllisesti käytettynä. Haittoja ei tule kuitenkaan myöskään vähätellä, koska sen sijaan psyykkiset haitat voivat olla joillakin suuria.

Kannabiksesta kannattaa kertoa samaan tapaan nuorille, kuin puhuisit alkoholista. Tärkeintä on kuunnella, mitä kerrottavaa nuorella on asiasta. Yritä saada selville, mikä on nuoren suhtautuminen kannabikseen, miksi sen kokeilu/käyttö häntä kiinnostaa ja millainen olo sen käyttämisestä tulee.

Jotkut nuoret tuntuvat tietävän kannabiksesta enemmän, kuin aikuiset. Lisäksi jotkut nuoret pitävät alkoholia, kannabista vaarallisempana. Joten kiihkoilu asiasta ei hyödytä.

Onko nuorten löystynyt asennemuutos kannabista kohtaan sinulle uutta tietoa? Ymmärrätkö mahdolliset syyt sen takana?

Lähteet: Apu, EHYT RY, Nuortenlinkki ja YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.